Nik Škrlec: "Večkrat kaj pozabim"

27. 8. 2016 | Vir: Lady
Deli
Nik Škrlec: "Večkrat kaj pozabim" (foto: Mankica Kranjec)
Mankica Kranjec

Kviz Male sive celice radi gledajo mlajši in starejši, prav vsi pa se ob kvizu vedno zabavajo. Skoraj 20 let ga je vodil Pavle Ravnohrib, zdaj pa ga bo zamenjal mladi voditelj Nik Škrlec, ki je sicer že tri leta državni prvak v pomnjenju števila π – zapomni si kar 3.141 njegovih decimalk.

Nik Škrlec je 24-letni dramski igralec, ki je dejaven na različnih gledaliških odrih. Pohvali se lahko tudi s tem, da je tri leta državni prvak v pomnjenju števila π.

"Res je, zapomnim si 3.141 decimalk, z uporabo grške mnemotehnike palača spomina in veliko vaje," potrdi Nik. Zanimivo je, da Nik pravi, da ima slab spomin in je ravno zato začel raziskovati različne spominske tehnike. Zdaj si že mnogo stvari zapomni, pa vseeno še večkrat kaj pozabi.

"Kje so ključi, kam sem dal rokovnik, s kom sem zmenjen in kje, kaj sploh počnem v nekem trenutku, vrniti kakšen klic, nastaviti odvodno cev od pralnega stroja v tuš kabino − velikokrat, podaljšati parkirnino, uf, to me kar udari po denarnici, doma pozabim polnilce od različnih naprav, velikokrat pozabim potni list, ko grem na morje, in še bi lahko našteval. Saj pravim, moj spomin je v razsulu," se smeji prikupni Nik.

No, kljub temu pa se je odločil za študij igre, saj je zanj to edini študij, ki si ga je zares želel, njegova velika želja po gledališču pa je bila vzrok za odločitev, da se vpiše na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani.

"Najbolj sveža je moja magistrska predstava Naj gre vse v π ali kako sem si zapomnil 3.141 decimalk, ki na oder postavlja dejansko tehniko palače spomina in vse domišljijske podobe, ki v njej nastopajo. Upam, da jo bom jeseni še lahko igral v Ljubljani in po Sloveniji. Sicer pa pripravljamo novo predstavo v SNG Drama, dramo Pomona, v Mini Teatru bom igral v predstavi Klovnovi pogledi, v novo sezono vstopa monokomedija Skrivno življenje mojega telesa, igram tudi v mladinskih predstavah, ATL 220 v Cankarjevem domu, Dogodivščine profesorja Kurame v Mini teatru in Emil in detektivi v LGL," razlaga Nik.

Palača spomina

Rad spremlja nadaljevanke po televiziji, še več, nadaljevanke, kjer imajo glavni liki zelo močan spomin in uporabljajo različne tehnike spomina, so delno tudi razlog za njegovo navdušenje. "V nadaljevankah Sherlock Holmes in Mentalist glavna lika uporabljata prav enako tehniko kot jaz, palačo spomina," pove. Kaj je palača spomina? Gre samo za ustvarjanje poti, prostorov v domišljiji, kamor shranjujemo podatke, ki si jih želimo zapomniti. Torej bi pomislili, da nima težav s spominom, ko si mora zapomniti besedila igre, a Nik pravi, da mu besedilo kdaj tudi uide.

Ko ne uri možganov, se Nik rad zabava: "Igram družabne igre, družim se s prijatelji, spim, plavam, razmišljam ... ampak saj vse te reči tudi urijo možgane." Pravi, da je pomembno tudi gibanje, saj verjame, da z gibanjem možgani postanejo še bolj skoncentrirani, dovzetni za nove ideje in informacije, zato vozi kontracikl, žonglira, hodi po vrvi, obvlada diabolo in ravnotežno lestev. Ima krasnega sivega žakoja, ki ga uči raznih prijaznih besed in trikov.

Nikoli ni tekmoval na Malih sivih celicah

Male sive celice so kviz, ki ga Nik še danes pogleda, če se slučajno znajde v pravem trenutku na kavču. Pravi, da je s tem kvizom povezan tudi njegov najbolj boleč spomin: "To, da naša šola ni tekmovala, je najbolj boleč spomin na Male sive celice." Nik pravi, da ga je vodenje Malih sivih celic zelo zanimalo, zato se je prijavil na avdicijo, bil poklican na sestanek in preizkus in se potem dogovoril za sodelovanje.

Njegovo poletje bo zato delavno: "Čez poletje bom pregledal scenarije in jih prikrojil sebi, razmišljam o konceptu vodenja, kaj se pravzaprav pričakuje in kaj je moja vloga, kako jo čim bolje izpeljati. Računam pa tudi na to, da se bom učil sproti, rad bi vsakič kaj popravil, izboljšal, zato sem tudi odprt za kritike." V oddaji bo tudi nekaj novosti: vprašanj bo manj, a bodo iz širokega nabora področij, z več perspektiv obravnavane snovi, vključiti bo treba veliko čutov, več bo sodelovanja med navijači in tekmovalci, delali bodo eksperimente, vpeljali zanimive nove igre, na primer možganski labirint.

Tekst: Eva Jandl
Foto: Mankica Kranjec

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem