Nika Ambrožič Urbas in Matjaž Ambrožič: Njuna poletja v Londonu

Nika Ambrožič Urbas in Matjaž Ambrožič: Njuna poletja v Londonu (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lea
31. 8. 2016

Zakonca Matjaž in Nika Ambrožič Urbas že nekaj let živita in ustvarjata v Londonu. Nika je modna kreatorka, ustanoviteljica modne znamke Marija Moderna in kreativna direktorica za modne dodatke pri luksuzni znamki Timothy Oulton s sedežem v Hongkongu. Matjaž pa glasbeni urednik Vala 202, nekdanji dopisnik RTV Slovenija iz Londona, ustanovitelj in urednik portala, namenjenega angleški nogometni premier ligi.

Življenje v Londonu je precej drugačno, kot sta ga bila vajena v Sloveniji, a jima to ne dela večjih težav. Prav nasprotno. V njihovem vremenu naravnost uživata.

"Londonska poletja v primerjavi s slovenskimi niso posebej krajša. Dejansko so daljša, a imajo med koncem maja in sredino septembra več resnih deževnih premorov. Zagotovo je v tem času najlepši junij, medtem ko se sledi jeseni pokažejo že na začetku avgusta. Res pa je, da se izjemno vroč teden pojavi tudi v drugi polovici septembra, ko v Angliji zavlada indijansko poletje," vreme v poletnih mesecih opisujeta Nika Ambrožič Urbas in njen soprog Matjaž Ambrožič.

"Ko se velemesto, kot je London, dodobra segreje, je vročina komaj znosna. Vseeno pa je londonska vročina – na srečno ta traja le do dva tedna –, predvsem zaradi včasih tudi zelo visoke stopnje vlage, precej drugačna, kot je značilna za Slovenijo," pojasni modna oblikovalka Nika, ki se je po 12 letih življenja na britanskem otoku povsem privadila na oceansko podnebje.

"Dolgotrajna suha vročina močno vpliva na kulturo oblačenja. Angleži imajo v tem pogledu veliko več sreče kot Slovenci. Moda tu poleti ni zapostavljena ali omejena le na ohlapne majice in na lahka obuvala. Za glamur v Londonu nikoli ni prevroče," še doda Nika Ambrožič Urbas, ki je zgodovino mode in sociologijo oblačenja spoznavala tudi med študijem na prestižni londonski akademiji Central St. Martins.

UGODNEJŠE PODNEBJE

Življenje v Londonu je po svoje prav posebej privlačno. Nihanja med temperaturnimi razlikami pa niso tako občutna, kot jih poznamo doma. "Ne zgodi se redko, da tudi pozno oktobra celo večerne nogometne tekme pospremim le v kratkih rokavih, saj temperatura ne upade pod 20 stopinj Celzija. Tudi na splošno so nihanja med dnevnimi in nočnimi temperaturami v bližini oceana občutno manjša, kot pa so v krajih pod gorami. In še to. V Angliji ni komarjev," dodaja Matjaž Ambrožič, novinar, ki od blizu redno spremlja dogajanja v razvpiti angleški nogometni premier ligi.

"In seveda v Londonu snega pravzaprav ne poznamo. Tudi v hladnem obdobju nikoli ne zmrzuje. Tudi to vpliva na oblačenje. Angleži tri ali štiri zimske mesece preprosto niso ves čas v bundah in pod kapami. To neposredno prispeva k dejstvu, da imajo še zlasti Londončani ali prebivalci jugovzhodne Anglije več kot pa le dvoje vrhnjih oblačil. Obenem zato tudi večerne toalete, pa čeprav je jeseni ali pozimi hladno, niso redkost. Hlad je, pravega mraza pač ni," pojasnjuje Nika, ustanoviteljica modne znamke Marija Moderna.

"Zelo velika razlika je tudi med količino dežja v Londonu ali pa v Manchestru, ki je na severu Anglije, kaj šele na Škotskem. Ni res, da moramo imeti Londončani dežnike vedno pri sebi. Sicer pa, ker pozimi ni alpskega mraza, je Anglija celo močno zelena tudi takrat. Prav to je razlog, da urnik otoške nogometne sezone nima zimskega premora. Premora zato nima tudi moja rekreativna tekaška sezona," smeje pripomni Matjaž. Ker sta se poletne vročine že odvadila, Nika in Matjaž ob morju počitnikujeta le še junija in septembra.