O seks škandalu na Britanskem dvoru

O seks škandalu na Britanskem dvoru (foto: profimedia) profimedia
Vir: Story
15. 1. 2015

Britanski dvor je v novo leto 2015 vstopil zelo burno in že kar takoj s škandalom leta. Princ Andrew se je namreč zapletel v velik seks škandal, saj naj bi imel spolne odnose s takrat mladoletnim dekletom ...

Vse skupaj se je začelo, ko se je Virginia Roberts odločila stopiti pred javnost in odkrito povedati, da je bila v času, ko je bila še mladoletna, nekakšna spolna sužnja bogatašem. V tistem obdobju je delala za multimilijarderja Jeffreyja Epsteina, mlada dekleta pa je zanj iskala Ghislaine Maxwell, hči bogataša Roberta Maxwella. Virginia prav tako zatrjuje, da je v stik z bogataši prišla, ko ji je bilo 15 let. Takrat je njen oče delal v kantri klubu Donalda Trumpa Mar-A-Lago, mladenka pa je tam čistila.

Prav Ghislaine Maxwell ji je predlagala, naj gre delat za Epsteina, ker bo bolje plačana. Bila naj bi maserka, a se ji takrat še sanjalo ni, da je to le krinka in bo njeno delo vse kaj drugega. "Ko sem prišla v Epsteinovo sobo, ga je Ghislaine masirala s svojimi prsmi in mi rekla, naj tudi jaz to počnem. Potem je seksal z mano, ona pa me je božala. Dobila sem 200 dolarjev, pozneje pa sta mi bila Ghislaine in Jeffrey kot družina. Skupaj smo gledali televizijo in jedli kokice. Ampak to je bila bolna družina.

Jeffrey me je namreč treniral, da postanem prostitutka za princa," odkrito pove Virginia, ki zatrjuje, da ji princ ni nikoli neposredno plačal za spolne usluge, temveč je vse v zvezi z denarjem urejal Epstein. Ko se mu je zdela že dovolj izurjena, jo je Ghislaine odpeljala v London. Sicer je obtožba proti Edwardu del sodnega procesa proti Epsteinu. Ta je obtožen napeljevanja mladoletnih deklet v spolne odnose s poslovnimi prijatelji, eno pa naj bi celo posilili. To naj bi se dogajalo med letoma 1999 in 2002. V obtožnici, ki bremeni Epsteina, piše, da je bilo takrat 17-letno dekle prisiljeno v spolne odnose s princem Andrewem v Londonu, New Yorku in nato na zasebnem posestvu bankirja Epsteina.

"Bilo je grozno. Hodili smo na zabave in princ me je grabil za boke, prav ogabno se je slinil po meni. Navajena sem že bila, da so me izkoriščali za seks, nisem pa bila vajena, da me v javnosti tudi ponižujejo," razkriva Virginia in dodaja, da so nato odšli nazaj v hišo, kjer so jo pustili samo s princem. "Naslednji dan mi je Ghislaine dejala, da sem bila dobra in da se je imel princ odlično. Za to sem zaslužila 15 tisoč dolarjev ..."

Oglasil se je tudi njen oče, ki pravi, da je bila hčerka, ko jo je Epstein pripeljal v London, celo povabljena v Buckinghamsko palačo, kjer se je srečala s kraljico. No, z dvora seveda to zanikajo. Če bo se bodo zadeve razpletle tako daleč, da bodo kakšne ovadbe, se bo princ verjetno znašel v kazenskem pregonu. Kontroverzni Epstein se je namreč že leta 2007 z ameriškim tožilstvom dogovoril, da njega in njegove znance varuje pred kazenskim pregonom zaradi domnevne trgovine z belim blagom. In v skladu s tem dogovorom so ga leta 2008 obsodili na 18 mesecev zapora. To je seveda mnogo manj, kot bi dobil, če bi ga obsodili za trgovanje z belim blagom. Takrat naj bi se za Epsteina zavzel celo nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton.

V času škandala je bil princ Andrew na zimskih počitnicah z nekdanjo soprogo, vojvodinjo Fergie, hčerko Eugenie, njenim fantom Jackom Brooksbankom ter bivšim dekletom princa Harryja, Cressido Bonas. Bili so v luksuzni gorski koči, ki ima lastno savno, sobo za zabave, bazen, skratka vse, kar nesramno bogati potrebujejo. Tedenski najem za kočo stane 22 tisoč funtov, kar naj bi Andrew plačal iz lastnega žepa. Z družino je bilo tudi pet varnostnikov, ki so spremljali vsak njihov korak.

Prav zaradi škandala se je moral princ vrniti v London, kjer naj bi ga že čakal pogovor s kraljico Elizabeto II., ki je seveda zelo jezna. Komaj je uspelo mladi družinici princa Williama znova dvigniti zanimanje za kraljevo družino in popraviti njihovo čast, že je ugled spet zamajan. V London pa se ni vrnila vojvodinja Fergie, ki naj bi se v zadnjem času zelo zbližala z Andrewem. Pojavila so se namreč namigovanja, da bosta znova skupaj. Par se je poročil daljnega leta 1986, a sta se leta 1992 ločila.

V zakonu sta se jima rodili hčerki, princesi Beatrice in Eugenie, nekdanja zakonca pa sta ostala v izjemno dobrih odnosih. "Povsem logično se mi zdi, da sva na koncu dneva dobra prijatelja, ne glede na vse, kar se je dogajalo," je pred kratkim izjavil princ na vprašanje, kakšen odnos imata s Fergie. Če takrat, ko je vojvodinja postala prinčeva soproga, kraljici Elizabeti II. ni bila najbolj všeč, je zdaj to drugače. Res je, da se vmes nista veliko videli, a se je njun odnos zelo izboljšal, zato so začeli namigovati, da bosta zagotovo znova skupaj. Se je pa pred nekaj leti tudi Fergie zapletla v škandal, ko je želela 'prodati' nekdanjega moža. Posneli so jo namreč, ko je zahtevala 500 tisoč britanskih funtov za poslovni stik s princem Andrewem. Pozneje je vojvodinja to zanikala, češ da ne bi nikoli storila česa takega, tudi če bi bila v finančnih težavah, v katerih je takrat tudi bila.

Če je do zdaj veljal za največjega razvratneža z britanskega dvora mladi princ Harry, se je to zdaj malce obrnilo. Harry je zelo razburkal javnost, ko so v preteklosti prišle v javnost fotografije z zabave v Las Vegasu, na katerih je princ povsem gol. A ker je bil mlad in na dopustu med služenjem vojaščine v Afganistanu, so mu vse skupaj hitro oprostili. Zdaj pa se je njegov stric izkazal za še bolj divjega, če so seveda navedbe, ki jih ima Virginia, resnične.

A če pogledamo še malce nazaj v zgodovino, lahko vidimo, da se po žilah britanskih princev in kraljev očitno pretaka neki 'poredni' gen. Kralj George IV. je bil na primer eden od večjih razvratnežev. Ker ni bil pretirano čeden, je bil prepričan, da bo dobil žensko le, če ji bo obljubil mastno plačilo. In ko je dobil tisto, kar je od nje pričakoval, ni želel plačati. Tako je moral, da se je znebil teh žensk, mošnjiček odvezati njegov oče. Poleg tega je bil George med drugim velik kockar. Tudi Edward VII. je imel zelo velike seksualne apetite. Šel je tako daleč, da je spal tudi z ženami prijateljev. Starši pa so mu zamerili, ker je med vojaščino spal s prostitutkami. Tudi kraljica Victoria naj bi bila razvratna. Ko ji je umrl mož, se je zaprla v osamo, k sebi je spustila le služabnika, ki ji je moral ustreči v vsem. Plačala mu je s posebnimi nagradami, dobival je darila in lahko jo je klical 'ženska'; vsi ostali so jo namreč morali naslavljati z njeno veličanstvo.

Buckinghamska palača uradno zanikuje

buckhingamska palaca

Škandal je pretresel britanski dvor, ki se je seveda moral odzvati na namigovanja. Vse obtožbe proti princu so seveda ostro zanikali. Poleg tega dodajajo, da gre pri vsem skupaj za sodni postopek proti Epsteinu, in ne Andrewu kot članu kraljeve družine. Prav tako nočejo komentirati podrobnosti sodnega postopka. Princ že tako velja za najbolj hedonističnega člana britanske kraljeve družine, ki zelo izkorišča privilegije, ki mu pripadajo - ali pa včasih tudi ne - iz naslova princa in sina kraljice Elizabete II. Poleg tega je zelo razsipen, ko gre za davkoplačevalski denar. Vprašanje je torej, kako se bo zadeva razpletla in kako se bo odzvala javnost.

Za Story, Sandra Bratuša

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story