Obletnica rojstva Ite Rine posvečena Poldetu Bibiču

Vir: Story
12. 7. 2009

Slovenska kinoteka in občina Divača sta pripravili tradicionalno prireditev ob obletnici rojstva prve slovenske filmske zvezde Ite Rine. Letos so jo posvetili igralcu Poldetu Bibiču.

Ob tej priložnosti je izšla tudi monografska publikacija z naslovom Poklon Poldetu Bibiču, v kateri se ta spominja svojega filmskega ustvarjanja. Besedili sta prispevala še Jože Dolmark in Lilijana Nedič. Publikacija vsebuje tudi popolno filmografijo filmskih in televizijskih vlog Poldeta Bibiča.

Igralec, pedagog in publicist Leopold - Polde Bibič se je rodil 3. februarja 1933 v Mariboru. Leta 1961 je diplomiral na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani. Igralsko pot je začel leta 1957 na odru osrednjega slovenskega gledališča, v ljubljanski Drami, ki ji je ostal zvest tudi po 'formalni' upokojitvi leta 1995.

Nastopal je tudi v Mestnem gledališču ljubljanskem, v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu in po eksperimentalnih gledališčih. Kot igralec je hitro rasel in dozorel v enega izmed najbolj priljubljenih slovenskih igralcev prejšnjega stoletja. Kot vzgojitelj in pedagog je svoje igralsko znanje prenašal študentom igre na AGRFT (1973-1983).

Že zgodaj se je zapisal tudi pisanju člankov, memoarskih tekstov, gledaliških portretov in razprav, ki jih je pozneje združil v knjižne publikacije. V SNG Drami je bil med letoma 1977 in 1981 tudi ravnatelj, med letoma 1981 in 1985 predsednik ZDUS in do leta 1982 predsednik Zveze združenj dramskih umetnikov Jugoslavije.

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story