Oprah Winfrey nagrada Cecil B. DeMille za življenjsko delo

Oprah Winfrey nagrada Cecil B. DeMille za življenjsko delo (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
14. 12. 2017

Ameriška televizijska voditeljica in igralka Oprah Winfrey bo prejela nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo, so sporočili iz združenja tujih dopisnikov v Hollywoodu. Nagrado ji bodo izročili 7. januarja na 75. podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus na Beverly Hillsu.

Predsednica združenja tujih dopisnikov v Hollywoodu Meher Tatna je nagrado utemeljila z obrazložitvijo, da Oprah Winfrey že več generacij slavi močne ženske like tako v zasebnem življenju kot na televiziji in filmu ter da je že več desetletij vzornica tako ženskam kot dekletom.

Oprah je kot dobitnico nagrade razglasil igralec Morgan Freeman, ki je nagrado Cecil B. DeMille prejel leta 2012, je poročal britanski BBC.

Oddaja Oprah Winfrey Show je bila ena najbolj gledanih oddaj v ameriški zgodovini. Meher Tatna je Oprah Winfrey opisala kot "eno najvplivnejših žensk našega časa". Označila jo je tudi kot "najbolj prepoznavno svetovno medijsko osebnost, filantropinjo, producentko in igralko".

Oprah Winfrey pa se lahko pohvali tudi z igralsko kariero, med drugim z vlogo v filmu Nekaj vijoličastega Stevena Spielberga iz leta 1985, za katero je bila nominirana za oskarja za najboljšo stransko vlogo. Med drugim je zaigrala tudi v filmih Batler, ki ga je režiral Lee Daniels, in Selma, ki ga je režirala Ava DuVernay.

Nagrado za življenjsko delo, ki jo združenje tujih dopisnikov v Hollywoodu nameni osebnosti, ki je v svetu filma pustila neizbrisen pečat, je nazadnje prejela ameriška filmska igralka Meryl Streep. Med dobitniki nagrade preteklih let pa so tudi Audrey Hepburn, Barbra Streisand, Denzel Washington, George Clooney, Harrison Ford, Sidney Poitier in Martin Scorsese.