Oprah Winfrey: Življenje v presežnikih

Oprah Winfrey: Življenje v presežnikih (foto: shutterstock) shutterstock
Vir: Jana
21. 3. 2017

Avtorica najbolj gledane TV-oddaje vseh časov, kraljica zabavne industrije, producentka, pisateljica, igralka, filantropinja, milijarderka, častna doktorandka univerz Duke in Harvard ter prejemnica predsedniške medalje svobode je otroštvo preživela v bedi in nepopisnem trpljenju.

O vzponih Oprah Winfrey, njenem šovu, filmih, Harpo Studiu, knjigah, akademiji za dekleta in drugih dobrodelnih projektih ter politični podpori prvemu temnopoltemu predsedniku ZDA vemo precej, manj znani pa so njeni začetki. Biblično ime in skoraj biblično vstajenje!

V podeželskem Misisipiju se je leta 1954 Verniti Lee rodila Oprah Gail Winfrey, ki so jo klicali Oprah. Najstniška nosečnost Lee ni pripravila na materinstvo, zato je dojenčico pustila njeni babici. Prvih šest let je danes najbogatejša temnopolta zemljanka preživela v nepredstavljivi revščini. Ker denarja ni bilo niti za obleko, so deklico, oblečeno v suknjo iz krompirjevih vreč, vrstniki nemalokrat zasmehovali. A revščina je bila le materialna, saj jo je babica spodbujala k zgodnjemu branju in vozila v cerkev, kjer je Orpah zaradi odličnega recitiranja svetopisemskih zgodb dobila vzdevek pridigarka. Hkrati pa je bila babičina vzgoja z današnje perspektive tudi precej kruta, saj je vnukinjo ob neprimernem obnašanju tepla s palico. A to za deklico ni bilo najhujše ...

Selitve, zlorabe, beg, nosečnost

Pri šestih letih je mati malo Oprah končno vzela k sebi v Milwaukee. Nov dom pa zanjo kot tudi za njeni polsestri ni bil spodbuden. Mlada samohranilka Vernita Lee je bila zaposlena kot služkinja in svojih otrok z različnih vetrov ni zmogla vzgajati sama, zato je Oprah poslala k biološkemu očetu v Vernon. Od tam pa jo je čez čas spet vzela k sebi in rodila še četrtega otroka, Oprahinega brata Jeffreyja.

O krutem otroštvu je kraljica zabavne industrije prvič javno spregovorila v svoji oddaji o spolnih zlorabah, v kateri je razkrila, da je bila od devetega leta žrtev spolne zlorabe tudi sama. Zlorabljali so jo stric, bratranec in družinski prijatelj. Po petih letih trpljenja je deklica pri 13 letih zbežala od doma. Leto pozneje je zanosila, a je zaradi prezgodnjega poroda njen sinek umrl. To tragedijo je njena družina leta 1990 prodala medijem in takrat že slavno voditeljico dodatno prizadela.

Izobrazba – edini izhod

Sprva je obiskovala javno gimnazijo v Milwaukeeju, potem si je z uspehi prislužila šolanje na predmestni gimnaziji, ki so jo obiskovali premožnejši dijaki in revščina afroameriških dijakov je še bolj bodla v oči, številni med njimi so namreč delali kot služinčad na domovih svojih belih sošolcev.

Oprah se je hotela izzviti iz oklepa bede, iskala je različne strategije, se spogledovala s starejšimi partnerji, mami kradla denar in njun odnos se je tako zaostril, da jo je ta spet poslala nazaj k očetu. Ta kazen je bila za Oprah v resnici življenjska nagrada, saj je strog oče od nje zahteval, da se popolnoma posveti učenju. In se je – Oprah si je prislužila štipendijo za študij komunikologije na legendarni državni univerzi za temnopolte v Tennesseeju.

Od lepotne kraljice do prve temnopolte TV-voditeljice

Prvo priložnostno delo je dobila v živilski prodajalni, pri 17 letih pa zmagala na lepot­nem tekmovanju za temnopolto miss Tennesseeja in zbudila pozornost lokalne radijske postaje, kjer je postala novinarka. Pozneje je napredovala v najmlajšo in prvo temnopolto voditeljico poročil na nashvilski televizijski postaji WLAC – TV. Življenjska prelomnica pa je bila selitev v Baltimore, kjer je Oprah leta 1976 na WJZ - TVpostala voditeljica informativne oddaje Six O'clock News.

Oprah Winfrey Show

Čez slabo desetletje so Oprah zaupali vodenje slabo gledanega jutranjega pogovornega šova AM Chicago, ki ga je v nekaj mesecih povzdignila v najbolj gledano jutranjo oddajo. 8. septembra 1986 je bila prvič nacionalno predvajana njena oddaja Oprah Winfrey Show, ki je v četrt stoletja k malim zaslonom privabila na stotine milijonov gledalcev in postala najbolj priljubljen televizijski šov v ameriški zgodovini.

Oddaja, ki je dobila 47 emmyjev, se je dotikala najširših vidikov bivanja: odnosov, zdravja, marginalizacije, duhovnosti, homoseksualnosti, tabujev, samopomoči ... V njej je gostila na tisoče različnih gostov, od strokovnjakov, zvezdnikov do povsem običajnih ljudi, ki so s svojimi izpovedmi pretresli Ameriko. Leta 2011 je Oprah Winfrey v oddaji Larryja Kinga napovedala konec predvajanja svoje oddaje.

Oprafikacija

Poleg najbolj gledane in najdlje trajajoče oddaje si je Oprah Winfrey Show prislužil še en presežnik – oddaja z najbolje plačano voditeljico, saj je Oprah v letu dni prinesla kar 275 milijonov dolarjev. Je bil pa to tudi najbolj vpliven šov vseh časov. Njeno vodenje oddaje, v kateri nikoli ni manjkalo solz ne smeha, so označili z izrazom oprafikacija. To naj bi pomenilo novo obliko medijske komunikacije, v kateri javno pričevanje o težavah občinstvo doživlja kot odrešujočo obliko terapije.

Oprah Winfrey je sooblikovala ameriško stvarnost in soustvarjala javno mnenje. Katerakoli knjiga, lahko še tako obrobna, je s predstavitvijo v njeni oddaji postala uspešnica, prav tako vse drugo, za kar je Winfreyjeva osebno zavzela. Tudi prvi temnopolti predsednik ZDA Barack Obama se ima za svoj uspeh bržčas zahvaliti Oprah, ki ga je v svoji oddaji gostila dvakrat, finančno pa je podprla tudi njegovo predsedniško kampanjo. Po trpkih izkušnjah z moškimi v otroštvu in neuspelih mladostnih zvezah je Oprah zadnja tri desetletja zasebno predana pisatelju in podjetniku Stedmanu Grahamu.

Slavka Brajović Hajdenkumer