Petar Grašo: Najraje v družbi morskih volkov

"Bolje, da me ne vidite, 
kakšen sem po nekaj dneh 
z brado,“ v smehu 
pripomni simpatični pevec.  (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Nova
27. 5. 2016

Med letom nastopa na največjih koncertnih odrih, poleti pa s svojo barko zapluje stran od obale in trušča ter poišče mir sredi Jadranskega morja.

Nekaj mediteranskega duha pa bo priljubljeni hrvaški pevec Petar Grašo prinesel tudi s seboj v Križanke, kjer bo nastopil 27. maja, ob 20-letnici kariere, ki jo želi obeležiti tudi s slovenskimi oboževalci. Po dveh desetletjih polnih dvoran, številnih izrednih sodelovanj, festivalskih nagrad in nežnih melodij bo s slednjimi pobožal tudi naša ušesa, mi pa smo preverili, kako sladki so spomini na začetke in kako se razume z morskimi volkovi.

Ostaja enak kot na začetku

"Začetki so najlepši in nemogoče jih je pozabiti," se spominja hrvaški pevec Petar Grašo, ki verjame, da so vse prve stvari v življenju najslajše. Za svoj uspeh se pevec lahko zahvali tudi svoji družini, ki mu je privzgojila prave vrednote in ga spremljala na njegovi poti, saj bi ga slava v zgodnji mladosti lahko hitro odpeljala na stranpota. "V vsakem poslu je tako, da če želiš ostati normalen, moraš biti miren sam s sabo, moraš imeti varen pristan, v katerega se vračaš. Seveda sem imel veliko priložnosti, da bi se znorel, zdivjal ... možnosti, da bi izgubil kontrolo," priznava pevec, ki je svoji družini nadvse hvaležen že zato, ker mu je stala ob strani in je zaslužna tudi za to, da je kljub slavi ostal isti. Ker marsikaterega izmed prijateljev pevec zaradi pestrega urnika več mesecev ne vidi, si ob vsaki vrnitvi v rodni Split nekaj dni vzame prav zanje. Takrat se prelevi v tistega fanta, ki je svojo kariero začenjal v Splitu. S prijatelji se odpravijo ven, vendar jih mondene restavracije ne zanimajo, temveč se odpravijo v 'konobo', kjer uživajo v dobrem vinu in se prepustijo smehu.

Slab ribič v družbi valov

Doma pa se ne poveseli le s prijatelji, temveč se pogosto odpravi tudi na svojo barko. "Ne morem živeti brez morja. To ni nekaj, kar pride s starostjo, to je stvar, ki pride z dušo," je povedal Grašo, ki poleti minimalno 40 dni preživi na morju, kjer lovi ribe. V toplih mesecih pa si kljub vročini pusti rasti brado, tako da ga ljudje skoraj ne prepoznajo. Se bo torej čez 20 let spreobrnil v starega ribiča, kakršne lahko vidimo na dalmatinski obali? "Ne, vsaj ne tako, kot si sama zamišljaš Dalmatinca. Stari ribič z brado, ki lovi ribo in kadi pipo," v smehu pojasni Petar Grašo, ki pa bo kljub temu vsak dan odplul na morje in užival v miru, ki mu ga Jadran ponuja. Priznava sicer, da je kot ribič izredno slab, saj ne ribari zaradi želje po lovu, temveč mu lov pomeni neke vrste ritual. Na barki si vzame čas zase in uživa v samoti, ki jo preživi z morskimi volkovi.

Najpomembnejša je ljubezen

Velike ljubezni pa pevec ne čuti le do morja in glasbe, temveč tudi do svoje ljubljene osebe.

"Ne vem, ali si kdorkoli lahko predstavlja življenje brez kakršnekoli ljubezni. Obstajajo ljudje, ki nimajo partnerja, vendar ljubijo svoj avto. Ali pa taki, ki nimajo moža, imajo pa tri mačke ali psa," v smehu razlaga Petar, ki verjame, da vsakdo potrebuje občutek, da nekomu pripada. Naša naravna potreba je namreč, da ljubimo in smo ljubljeni. "Ljubezen je enostavno nekaj, za kar si ne moram zamisliti, da nekomu ne bi bilo najpomembnejše," priznava priljubljeni Grašo, ki se mu bo na odru v Križankah poleg Severine in Tončija Huljića pridružila tudi Danijela. Morda lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo tudi njun duet? "Vsi naju to sprašujejo, vendar se nama zdi preveč klišejsko, zato o tem do zdaj nisva veliko govorila," je priznal pevec, ki z veseljem spregovori o glasbi, medtem ko je o svojem zasebnem življenju nekoliko bolj skrivnosten. O poroki ne želi pretirano govoriti, dejal je le, da bi se rad poročil v družbi najbližjih prijateljev, na dogodku pa bi se točilo odlično slovensko vino, seveda ob spremljavi dobrih glasbenih ritmov in melodij njegovih pevskih prijateljev.

Se bo po vaši hiši kmalu razlegel otroški jok?

  • Tako kot družina tudi otroci igrajo pomembno vlogo v življenju posameznikov, kar priznava tudi Petar Grašo. "Kadar živiš hitro življenje, ti to za nekaj let premakne potrebo po družini in otrocih. V tem trenutku je to nekaj, kar še ni realizirano, vendar je mogoče, da bo," ostaja skrivnosten simpatični pevec.

NIKA ARSOVSKI

Značke: Petar Grašo

Priporočamo