Petar Grašo: Včasih ga je strah, ali ga imajo ljudje resnično radi

Petar Grašo: Včasih ga je strah, ali ga imajo ljudje resnično radi (foto: arhiv revije Lea) arhiv revije Lea
8. 6. 2016

Pred kratkim je 20 let ustvarjanja s slovenskim občinstvom praznoval priljubljeni hrvaški pevec Petar Grašo, ki je s koncertom navdušil Križanke. "Doživel sem veliko neprecenljivih izkušenj, koncertov, vendar mi je kljub temu uspelo ohraniti otroka v sebi," je o svojih dveh desetletjih povedal Petar.

Zanimalo nas je, ali so njegovi spomini na začetke še vedno živi.

"Začetki so najlepši in nemogoče jih je pozabiti. Začetek moje kariere je bil zelo intenziven. Po končani glasbeni šoli sem takoj zaplaval v glasbene vode, saj sem imel glasbo že od nekdaj v krvi. Moja glasbena pot se je začela marca leta 1996, oktobra pa sem že imel prvo polno dvorano," se spominja Grašo, ki o uspehu v glasbenih vodah ni nikoli razmišljal, temveč je glasbo preprosto vzljubil, ko je bil star pet let in se je prvič srečal s klavirjem.

  • Njegove balade opevajo ljubezen, ki pevcu pomeni vse. "Ne vem, ali si kdorkoli lahko predstavlja življenje brez kakršnekoli ljubezni. Obstajajo ljudje, ki nimajo partnerja, a ljubijo svoj avto. (smeh) Ali pa takšni, ki imajo tri mačke ali psa. Vse to je ljubezen! Moraš imeti občutek, da nekomu pripadaš," pove Petar Garšo, ki pa priznava, da je bil tako kot vsi tudi on kdaj razočaran v ljubezni. "Ne bi se zavedali pomena ljubezni v življenju, če ne bi bili razočarani. V principu pa iz razočaranja ni treba ustvariti zida, ampak moraš zato naslednjič le še močneje ljubiti. Bil sem razočaran ... malo in daleč daleč nazaj," se spominja pevec in obljublja, da se bomo jeseni že lahko zaljubili v njegov novi album.

Vsekakor pa se njegova kariera ne bi tako razvijala brez pomoči družine. "Če želiš v poslu zadržati ravnovesje, moraš ohraniti notranji mir, imeti varen pristan, v katerega se vračaš," nam je zaupal hrvaški pevec, ki mu družina in njeno zdravje pomenita vse na svetu. Za družino bi se bil namreč pripravljen odpovedati tudi karieri, veliko vlogo v njegovem življenju pa igrajo prijatelji. "Ob vrnitvi domov si vedno vzamem nekaj dni samo za prijatelje. Takrat postanem tisti fant, ki je kariero začel v Splitu. S prijatelji se odpravimo ven, izogibamo se mondenim restavracijam, raje posedimo v kakšni lokalni 'konobi' ob smehu in kozarcu dobrega vina," dodaja pevec, ki pa se v Splitu posveča tudi delu. Za valentinovo je navdušil na koncertu v razprodani splitski areni, kjer je vladalo neverjetno vzdušje. "Nisem pričakoval, da bodo vstopnice razprodane. Seveda kljub vsem tem letom v meni še vedno vlada majhen strah, ali me imajo ljudje res dovolj radi," je razkril pevec, ki je v življenju želel postati celo župnik pa tudi voznik valjarja.

Pred kratkim je predstavil novo pesem Srce za vodiča, v kateri je moči združil s hčerko Tončija Huljića, Hano. Pesem je v originalu spisana za duet, sam pa zadnje čase nekoliko beži od duetov, saj se mu zdijo nadvse nehvaležni. "Pesem nikoli ne bo popolna, če ne bo zapeta v duetu, pa vendar ne moreš na koncerte s seboj voziti tudi drugega dela dueta. Torej je pesem vedno na pol odpeta, poleg tega so bili nekoč dueti nekaj ekskluzivnega, danes pa vsakih pet minut nekdo posname duet," je povedal Grašo, ki pa je kljub temu želel zapeti z žensko gostjo, a ne z estradnico. Hana Huljić je bila zato idealna rešitev. "Je kot lep inštrument v pesmi. Je mlada punca, ki je končala akademijo. Skladateljica klasične glasbe, vendar ob tem tudi odlično poje," svoje kolegice ne more prehvaliti pevec.

Priporočamo