Podrobno o rojstvu hčerke vojvodinje Kate in princa Williama

Podrobno o rojstvu hčerke vojvodinje Kate in princa Williama (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
15. 5. 2015

Vojvodinja Kate in princ William sta dobila drugega otroka. Mala princesa Charlotte Elizabeth Diana, ki je na svet prijokala 2. maja ob pol 9. uri zjutraj, pa je takoj zmešala štrene pri vrstnem redu za britanski prestol.

Predvideni rok rojstva drugega otroka vojvodinje Kate in princa Williama je bil 25. maj, zato so se že takrat pred bolnišnico St. Mary, v kateri naj bi rodila, začeli zbirati in taboriti oboževalci dvora, ki niso želeli zamuditi trenutka, ko bo na svet prijokal dojenček. Vendar pa so morali kar malce počakati, saj je Kate v bolnišnico prišla šele 2. maja okoli 6. ure zjutraj. A že čez slabe tri ure, ob 8.34, je na svet prijokala 3,72 kilograma težka deklica, ki je že ob rojstvu prejela naziv princesa. Kate so v bolnišnico pripeljali iz pet minut oddaljene Kensingtonske palače, da pa bi se izognili zapletom na cesti, so jo pripeljali v nevpadljivem avtu, in ne v enem od kraljevih jaguarjev ali range roverjev, tako da niso pritegnili pozornosti.

Pripeljali so jo v istem avtu kot v času, ko je šla rodit princa Georgea. Seveda pa je niso pripeljali skozi glavni vhod, temveč skozi stranski. V bolnišnici se je kar trlo agentov v civilnih oblačilih, saj je moralo biti za varnost poskrbljeno na najvišji možni ravni. In ko so javnost obvestili, da je vojvodinja srečno prispela ter se nastanila v bolnišnično krilo Lindo, so še sporočili, da vse poteka normalno in brez zapletov. Ves ta čas je mali princ George, ki je v isti bolnišnici prijokal na svet pred 21 meseci, mirno spal, nanj pa je pazila varuška Maria Borrallo. Še preden so javnost obvestili, da je Kate prispela v bolnišnico, je bilo vsem, ki so stali tam, jasno, da je prišla, saj sta se pred stavbo pojavila policista, ki sta varovala vhod.

Ko so sporočili, da se je rodila princesa, je seveda završalo in takoj so se pojavile špekulacije, kdaj bo Kate deklico prinesla iz bolnišnice, jo pokazala javnosti in odpeljala domov. Večina je bila prepričana, da se bo to zgodilo naslednji dan, a so se ušteli. No, vmes jih je presenetil še princ George, ki ga je okoli 16. ure princ William prinesel v bolnišnico, da bi pozdravil svojo sestrico. Deček seveda ni vedel, kaj se dogaja, in je začudeno opazoval množico pred bolnišnico, ji pomahal in že ga je William odnesel k mamici in sestrici. Prav tako je nekoč princ Charles prinesel Williama v bolnišnico, da bi pozdravil bratca Harryja. No, George je bil pri sestrici le kratek čas, saj so ga odpeljali v Kensingtonsko palačo, še preden je Kate predstavila malo princeso javnosti.

Na presenečenje vseh se je sijoča Kate le 12 ur po porodu s hčerkico in možem Williamom pojavila pred bolnišnico, da bi malčico predstavila javnosti. Oblečena v lahko svetlo obleko, z urejeno pričesko, za katero je poskrbela njena osebna frizerka Amanda Cook Tucker, in naličena Kate ni niti malo delovala, da je zjutraj rodila. Nato se je mlada družina odpeljala v Kensingtonsko palačo, kjer bo nekaj dni, dokler se ne bodo odpravili v svoj dom Anmer Hall v Norfolku na vzhodu Anglije. Princ William si je do 1. junija vzel neplačani dopust, da bo lahko več časa preživel z družino. Kate pa se je odločila, da bo tokrat več časa posvetila otrokoma in ne bo tako kmalu prevzela vseh obveznosti, ki jo kot vojvodinjo čakajo.

Objavili so jo na Twitterju

Novico o rojstvu princeske so iz Kensingtonske palače sporočili po Twitterju. Med prvimi, ki so bili obveščeni o rojstvu, so bili kraljica Elizabeta II., ožji člani kraljeve družine ter Katini starši, Michael in Carole Middleton. Seveda so bili nad novico navdušeni. Zelo je bil vesel seveda tudi princ Charles, ki je znova postal dedek. Oglasil pa se je tudi grof Spencer, brat pokojne princese Diane. "Super novica, veseli smo za vse štiri," je dejal.

Četrta v vrsti za britanski prestol

Še pred tremi leti bi deklica dobila naziv vojvodinja, a je leta 2012 kraljica Elizabeta II. spremenila zakon, s katerim so omogočili, da tudi ženska lahko zasede britanski prestol. V skladu z novim zakonom o nasledstvu, ki je končal diskriminacijo žensk, je tako dojenčica prva bolj pomembna članica britanske kraljeve družine. V vrsti za kraljevi prestol je ne bo mogel prehiteti mlajši brat, če bi William in Kate imela še enega sina. Tako je princeska zdaj četrta v vrsti za britanski prestol in ga bo tudi zasedla, če njen brat George ne bo imel otrok. Je pa deklica prehitela strica, princa Harryja, ki je tako padel na peto mesto. Preskočila je tudi mnogo drugih pripadnikov kraljevega dvora, na primer princesi Beatrixe in Eugenie. Kraljica Elizabeta II. je sicer lahko zasedla prestol, saj ji je sledila njena mlajša sestra, princesa Margareta. Drugih moških potomcev njen oče, kralj Jurij VI., ni imel.

Pomoč z vseh strani

Kdo so ženske, ki so Kate vedno pri roki in ki bodo tudi po rojstvu princeske odigrale pomembno vlogo?

Skrbna babica

Že ob rojstvu princa Georgea je bila Carole Middleton, Katina mama, v veliko pomoč mladi družini. Nekaj časa so William, Kate in George celo živeli pri Middletonovih v Buckleburyju. In tako bo verjetno tudi zdaj. Carole je hčerki v veliko pomoč tako fizično kot psihično.

Super sestra

Katina mlajša sestra Pippa (31) je zelo navezana na nečaka in zdaj bo zagotovo veliko pomagala pri previjanju in skrbi za princesko. Pričakujejo tudi, da bo prav Pippa pripravila veliko zabavo ob prihodu domov.

Osebna frizerka

Amanda Cook Tucker je osebna Katina frizerka in do neke mere tudi zaupnica. Že po Georgeevem rojstvu je bila ena od prvih, ki je videla Kate, in tako je bilo tudi tokrat, saj je morala urediti pričesko vojvodinje, preden se je ta z novorojenko pojavila pred bolnišnico. Kot zanimivost naj povemo, da Amanda skrbi za Williamovo pričesko od njegovega desetega leta.

Osebna asistenka

Seveda vojvodinja Kate ne more delati brez osebne asistentke. Ime ji je Natasha Archer, prijatelji pa jo kličejo Tash. Je osebna asistentka tako Kate kot Williama in je odgovorna za to, da dnevi kraljevega para tečejo brez zapletov, saj imata ponavadi veliko obveznosti. No, William ima zdaj do 1. junija očetovski dopust, Kate pa je že naznanila, da bo imela nekoliko daljši porodniški dopust kot pri Georgeu. Prav Tash je bila tista, ki je pripravila oblačila za Katin odhod domov.

Super varuška

Maria Teresa Turrion Borrallo je varuška, ki je po rodu Španka in jo je kraljevi par najel za pomoč pri princu Georgeu, zdaj pa bo njena naloga tudi poskrbeti za princesko. Šolala se je na znanem Norland Collegeu, zato ima ustrezno izobrazbo, da lahko skrbi za kraljeve otroke.

Najboljša prijateljica

Emilia Jardine-Paterson (dekliško D'Erlanger) je ena izmed Katinih prijateljic iz mladosti, še ko sta obiskovali kolidž Marlborough. Je tudi velika zaupnica in vseskozi v stiku s Kate. Tudi družita se, kadarkoli jima to omogoča čas.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story19/2015

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 19/2015

Story 19/2015, od 07. 05. 2015