Pogovorili smo se z Binetom Volčičem in njegovo izbranko

21. 12. 2014
Deli

Z zaključkom resničnostnega šova Gostilna išče šefa se tudi tokrat za Bineta Volčiča ne začnejo počitnice, ampak še več dela. S soprogo Katarino sta se lotila projekta, v katerem imata točno določeni vlogi - on bo chef, ona pa šefinja.

bine volčičPogovor z Binetom Volčičem

S soprogo sta se lotila novega projekta, za kaj gre?

Odkar sem se podal na šolanje v tujino, v Pariz na inštitut Le Cordon Bleu, v meni tli velika želja, da bi znanje predajal naprej in s tem prispeval k dvigu kulture prehranjevanja pri nas. Učenje prek kuharskih tečajev je sicer super, a je v današnjem napetem delovnem tempu težko izvedljivo. Zato sem se odločil, da kuharsko stroko približam vsem generacijam z otroki vred, ne glede na to, od kod prihajajo in kdaj imajo čas. 

Ideja za digitalizacijo dostopa do kuharskega znanja se mi je porodila spontano, saj je v zadnjem času internet poenostavil veliko vsakdanjih opravil. Pri nas tovrstnega video kuhanja z izobraževalnim namenom še nimamo, zato verjamem, da se mi bo priključilo lepo število on-line tečajnikov, željnih kuharskih nasvetov, navdihov pa tudi učenja kuhanja od osnov, didaktično po korakih do samostojnega kreiranja jedi. Predstavitveni video je že na ogled na spletnem portalu www.binevolcic.si.

Studio, kjer bo potekalo kuhanje, je v Kranju. Kako sta ga opremila, vama je pomagal kakšen strokovnjak?

Studio je seveda v prvi vrsti namenjen video produkciji, torej je njegov namen snemanje kuhanja izbranih receptov, prikazov kuharskih tehnik in posameznih postopkov. Zato smo si celotno postavitev in videz kuhinje zamislili zgolj glede na objektiv kamere in kadre, v katerih bomo snemali. Za dizajn smo se posvetovali z arhitektko, izvedba kuhinje pa je plod partnerskega sodelovanja. Ker smo kuhinjo načrtovali med snemanjem šova Gostilna išče šefa, sem bil zaradi obveznosti manj vključen v proces, a ekipa je opravila sijajno delo in z rezultatom sem zelo zadovoljen - v tej studijski kuhinji bom užival!

V preteklosti ste že omenili, da je kuharska šola del vaših sanj.

Točno, želim si predajati znanje, saj sem sam kot mlad kuhar pogrešal pravega mentorja. S tem, ko znanje delimo, ga sami nimamo nič manj. Kulinarika se s širjenjem modernega znanja odločilno razvija, in če nam portal uspe zagnati v zastavljenem obsegu, bom lahko naučil kuhati tudi mlajše generacije Slovencev, ki so od doma prinesli manj vedenja o hrani in njeni pripravi, za učenje kuhanja pa pri nas ni praktično ni prave možnosti. Moje sanje so narediti kuharsko znanje preprosto dostopno - od Kopra do Lendave, od jutra do večera ali celo noči. Kadarkoli ima nekdo pač čas in voljo za učenje kuhanja.

Delo si bosta delila s soprogo. Kako delujeta kot zakonca, kako kot poslovna partnerja?

Pri naju je delitev dela jasna - jaz prevzamem 'šporget', Katarina pa računalnik. Seveda to ne pomeni, da nisva oba vključena v vsa projektna področja, ravno nasprotno: zaradi njenih izkušenj se sam veliko bolje spoznam na posel, ona pa je v vseh teh najinih skupnih letih dobro spoznala kulinarično teorijo. Kot poslovna partnerja super sodelujeva, glede odgovornosti si 'ne hodiva v zelje' in zaupanje je vzajemno. Dejal bi, da usklajeno delujeva zaradi tega, ker imava skupen cilj in nama ni treba dokazovati svojega ega pred drugim. Še nikoli se nisva sprla zaradi posla, vse odločitve so skupne in ponavadi ne delava nobenih kompromisov, saj točno veva, kaj želiva in kaj skupaj zmoreva.

Začneta že decembra, torej z zaključkom šova ne boste odšli na počitnice, ampak ste si nakopali še več dela. Kako bo potekal vaš december, mesec praznovanj in zabav?

Tako je, časa za počitek žal ne bo, a takšne priložnosti ne morem izpustiti iz rok. Z ekipo bomo že takoj v prvem tednu decembra v studiu, pripravljali bomo video recepte, obenem pa postavljali tudi preostalo kulinarično vsebino na portalu. Prepričan sem, da bomo s to utečeno ekipo v dveh mesecih postavili interaktivni izobraževalni portal, ki bo nekaj novega v naši kulinarični skupnosti ter bo preprosto in učinkovito prenašal moje kuharsko znanje vsem, ki se želijo naučiti kuhati, nadgraditi svoje znanje z modernimi postopki v kuhinji ali zgolj dobiti nove ideje za lastno ustvarjanje. Kar pa se tiče decembrskih zabav, kot gostinec sem vsak december do zdaj preživel delovno, na visokih obratih, saj je december, podobno kot za večino glasbenikov, delovna špica v gostinskem poslu. Tako da s tega stališča zame letošnji december ne bo nič posebnega ... (smeh)

Omenili ste ekipo, ki vam pomaga. Kdo vse je še v njej?

S Katarino sva združila moči še z Mihom Petkom, 'starosto' 'online datinga' pri nas, ki bo poskrbel za tehnološko platformo, ter z Matejem Slabetom, videoprodukcija Slabe scene.

V decembru boste imeli torej posebno ponudbo, decembrski paket, vaš kuharski interaktivni portal pa s polno paro začne delovati februarja. Opišite na konkretnem primeru, na primer, gospodinje iz Maribora, kako bo doživela vašo kuhinjo, kaj bo morala storiti in kaj bo prejela?

Vem, da bo čakanje do februarja dolgo za vse, ki bi želeli že zdaj srkati novo znanje, zato bom pripravil poseben online božični kuharski tečaj, kjer bomo kuhali skupaj na predpraznično nedeljo, in vam bom pokazal pripravo receptov za pravo božično pojedino. Upam, da se mi bodo pridružili številni ljubiteljski kuharji, na vsa vprašanja bom sproti odgovarjal v spletni klepetalnici, tako da bo tečaj interaktiven in kar se da poučen. Tega v Sloveniji še ni bilo.

Božični tečaj in moji recepti za bogate silvestrske prigrizke, posebni novoletni koktajl ter zanimiv recept za otroke bodo kot brezplačni bonusi vključeni v paket ekskluzivnih prednaročil za kulinarični portal. In to je lahko super praznično darilo za vse, ki neizmerno uživajo v kuhanju, ne glede na njihovo starost, tudi za otroke, starejše od 10 let. Več si lahko preberete na spletnem portalu. Za 'gospodinjo iz Maribora' pa bo to 'fajn' izkušnja. Bine bo namesto na televiziji zdaj na ekranu tablice, ki si jo bo mogoče izposodila od svojih otrok. Postavila jo bo na pult in mi sledila pri kuhanju.

Recepturo bo prejela po elektronski pošti dovolj vnaprej, da si bo lahko priskrbela vse sestavine, ki pa ne bodo prav nič 'eksotične', zato ji glede nakupa ne bo treba skrbeti. Med pripravo jedi bom povedal vse podrobnosti, lahko si bo zapisala kakšne opombe k receptu, tako da ji bo ponovitev naučenih jedi za božič uspela brez težav. In tako bo pokazala, da je res izvrstna 'šefinja' v kuhinji. Želim si, da bi bilo takšnih šefinj in šefov veliko in da bi novo znanje potem sami uporabili pri lastnih jedeh. Video oblika je najlažja za predajanje znanja, saj je včasih izredno težko opisati vse postopke tako, da jih vsi razumejo in znajo popolno izpeljati. Čeprav fotografija pove veliko, pa vseeno ni dovolj za opisovanje procesov, kot je kuhanje.

Koliko tečajnikov pričakujete in ali so kakšne omejitve, da pri tem sodeluješ?

Omejitev za sodelovanje ni, tudi posebnega računalnika ne potrebujete, le dostop do interneta, prenos kuharskega tečaja pa bo potekal prek ene od platform za prenose v živo. Povezavo na prenos prejmejo kupci prednaročil po elektronski pošti, tako da ne pričakujem nobenih tehničnih zapletov. Seveda si želim, da bi čim več ljudi kuhalo sočasno z mano, da si ne bi samo ogledali tečaja kot televizijsko oddajo. To bo vseslovenski kuharski 'happening' in upam, da mi bo uspelo prepričati ljudi, da je kuhanje z mano zabavno in zato prijetno ter koristno preživet prosti čas. Prav tako ne bo treba imeti predhodnega kuharskega znanja, saj je moja naloga, da vse razumljivo in podrobno razložim, kaj, kako in zakaj nekaj počnemo.

Kaj pa lastna gostilna, je morda tudi to del vaših sanj?

Seveda, tudi to ostaja ena od mojih ambicij, kajti vsak kuhar si želi samostojnega ustvarjanja, se posvetiti gostom in delati tako, kot se mu zdi najbolj prav. Letos sem veliko razmišljal o lastni restavraciji, vendar je projekt izobraževalnega video portala prioriteta, zato sem gostinske sanje preložil na bližnjo prihodnost.

Na Pop TV so že napovedali, da bo potekal tudi naslednji šov Gostilna išče šefa, a na drugi, novi lokaciji. Boste tudi vi sodelovali pri tem, ste podaljšali sodelovanje še za eno sezono?

Ravno se je končala tretja sezona in kakršenkoli namig o nadaljevanju se mi zdi prenagljen. Res je, da je trenutna gostilna, kjer smo snemali vse tri sezone šova, na prodaj, zato bi morala biti v primeru nadaljevanja nova sezona na drugi lokaciji. Več informacij pa tudi sam nimam.

Veliko se je pisalo o vaših zaslužkih (podjetje Kulinarični atelje je v letu 2013 imelo 133.568 evrov čistih prihodkov od prodaje), zagotovo ste med najbolje plačanimi kuharskimi chefi v Sloveniji. Kaj menite o svoji slavi, vas kaj obremenjuje ali vam prinaša več dobrih stvari?

Ker sem kuhar po duši, so mi strokovni uspehi seveda v čast. Pod te pa sam ne štejem medijske prepoznavnosti oziroma slave, ki je pri nas tako ali tako ni, ampak to, da nam je s šovom uspelo obrniti trend upadanja zanimanja med mladimi za gostinske poklice. Biti kuhar je ponovno ugleden poklic, kot je bil včasih, v trenutni kuharski evforiji je to mogoče celo modno, a sčasoma se bo tudi to uravnovesilo v pravo smer.

Zdaj pa se moram posvetiti še kvaliteti gostinskega izobraževanja in verjamem, da bom v prvi fazi s svojim kulinaričnim portalom tudi profesionalnim gostincem in dijakom gostinskih šol ponudil dodatno strokovno znanje, ki ga bodo lahko koristno uporabili sebi v prid. Prepoznavnost mi tako pride prav ravno zaradi te moje ambicije, da lahko ljudi nagovorim o pomenu poznavanja hrane in njene priprave ter da jim znanje lahko predajam na dostopen način.

Zmagovalec šova Gostilna išče šefa bo prejel 100 tisoč evrov. Kaj bi mu vi svetovali, naj naredi, in kaj bi na primer storili vi, če bi osvojili to nagrado?

Vsekakor bi vsakemu svetoval, da naj vsaj del denarja nameni izobraževanju. Nikoli se ne smemo nehati učiti, saj se sploh v kuhariji svetovni trendi hitro razvijajo in spreminjajo. Za preostali del nagrade pa verjetno vsak točno ve, kje bi jo porabil. Sam pa o takšni nagradi nisem niti razmišljal, saj se ne potegujem zanjo. Vsak zasluženi denar že od svojega 17. leta premišljeno porabljam, predvsem pa ga vlagam v svoje znanje. Če pa bi mi res padlo v naročje toliko denarja, bi se verjetno z družino odpravil na kulinarično popotovanje po svetu, kjer bi iskal kuharske navdihe in spoznaval nove sestavine, začimbe, skratka kuhinje sveta.

katarina bergler volčičPogovor s soprogo Katarino Berglez Volčič

Vi ste vodja celotnega projekta, torej 'šefinja', Bine pa 'chef'?

Tako je, jaz sem vodja projekta in s sodelavci medsebojno usklajujem vsa področja, od vsebine do snemanja in tehnološke platforme. Skrbim za odnose s poslovnimi partnerji in z javnostjo, pa seveda za vso drugo administracija. Se kar nabere obveznosti, ki se včasih podaljšajo pozno v noč. A ker vem, da delava zase in za družino, mi nikoli ni težko. V napornih trenutkih priskoči na pomoč še Bine in skupaj rešiva vsak problem. V timu odlično delujeva, ker se dopolnjujeva in drug drugemu popolnoma zaupava. Pravzaprav bi najbolj pogrešala projektno delo z njim, saj res uživam, ko debatirava in se nama porajajo številne ideje ter koncepti za nove in drugačne kulinarične projekte.

Z Binetom se torej odlično dopolnjujeta tudi poslovno, kaj ste sicer po izobrazbi?

Sem diplomirana politologinja, smer mednarodni odnosi, ter menedžerka v kulturi s specializacijo v kulturnih politikah v EU, kar sem diplomirala na pariški 8. univerzi. A od trenutka, ko sem spoznala Bineta, se vidim le še na kulinaričnem področju - sicer ne za štedilnikom, ampak v ozadju. Tudi v gostinstvu nič ne uspe brez podpore iz pisarne. Sploh pa so današnji vrhunski kuharji multipraktiki, poleg osnovnega dela sodelujejo še pri številnih projektih, potujejo in nastopajo v tujini, in vedno je lažje, če jim vso logistiko in papirologijo nekdo pomaga urejati. Zasebno-poslovni tandem pa je toliko bolj uspešen, saj zakonca delata za skupno prihodnost in je delo lahko veliko bolj učinkovito opravljeno.

Zakaj sta se odločila za kuharsko šolo prek interneta, ne za klasično šolo kuhanja?

Klasičnih šol kuhanja, ki niso vključene v uradno gostinsko izobraževanje, je izredno malo, saj je hiter tempo življenja odločilno vplival na to, da si redkokdo lahko vzame čas za 'klasično' učenje dodatnih dejavnosti. Če je povezano s službo, gremo na konec sveta, če pa je hobi, je včasih do sosednjega mesta predaleč ...

Pa tudi, kdor še ne zna kuhati, ima v trgovinah toliko bližnjic do polnega krožnika, da se zdi učenje nečesa tako vsakdanjega, kot je kuhanje, kar preveč banalno. A ko nezdrav način prehranjevanja prinese kakšno bolezen, se prioritete hitro spremenijo! Zato je treba misliti vnaprej in spoznati, da je hrana vir preživetja in v povezavi s tem tudi vir zdravja. Kar pojemo in popijemo, vsak dan znova zaznamuje naše zdravje. Enako pri otrocih, kjer je kakovostna hrana še toliko bolj pomembna. Zato sva z Binetom razmišljala, kako narediti strokovno kuharsko znanje dostopno vsem.

In internet omogoča ravno to - ne glede na kraj, uro ali predznanje si lahko video recepte ogleda vsak ter predvsem samostojno 'trenira' prikazane kuharske tehnike in pili posamezne veščine. Želiva si, da bi Bine kot kuharski mentor stopil v domače kuhinje po vsej Sloveniji - in prek ekrana tablice, telefona ali celo računalnika je to enostavno! Napisani recepti in fotografije jedi namreč nikoli ne morejo prenesti celotne informacije, kot jo lahko video posnetek. Zato vedno rečemo, da se najbolje naučimo, če nam nekdo nekaj pokaže. Kajti potem to postane človekova lastna izkušnja in video je praktično primerljiv z 'živo sliko'.

Kakšen je zdaj vajin tipični dan?

Tipičnega dneva ni, saj so bili med snemanjem šova vsi dnevi posvečeni temu projektu, saj se Bine ničesar ne loti polovičarsko. Sicer pa se bomo po koncu šova intenzivno posvečali snemanju video receptov za portal ter pripravljali posamezne kuharske dogodke in delavnice. Normalen dan med tednom se torej začne z otroško budnico, po skupnem zajtrku pa malčka odpeljeva v vrtec in nato se začne delovnik.

Ker delava samostojno, sta najina urnika zelo fleksibilna, kar nama ustreza predvsem zaradi možnosti, da popoldneve in zgodnji večer izkoristiva z otrokoma, pogosto smo zunaj ali obiskujemo prijatelje. Ko pa otroka zaspita, imava ponavadi še eno seanso pred računalnikom, da urediva preostale zadeve. Ob vikendih je vse skupaj bolj umirjeno, dopoldnevi so glasbeno obarvani, nato Bine kuha kosilo in uživamo v druženju in igranju. Trenutno so lego kocke najbolj aktualne.

Kako je živeti z vrhunskim kuharjem?

Srečna sem, da lahko delim življenje z nekom, ki do svojega poklica čuti takšno strast. Bine kuhanje res čuti kot svojo 'poklicanost' in tako mu služba ni napor, ampak vsakdanji užitek in izziv. Stresnega dogajanja iz kuhinje pa ne prinaša domov, zato je naš družinski prosti čas trenutno sicer omejen, a zato toliko bolj kvalitetno preživet, saj se takrat posvečamo le drug drugemu.

Posebnih slabosti ne bi mogla opisati, saj sem se zlahka prilagodila dolgemu gostinskemu urniku. Prednosti pa vidim predvsem v dinamičnem dogajanju, povezanem s kulinariko, ves čas delava pri kakšnem zanimivem projektu ter v super družbi Binetovih kuharskih prijateljev. Vsi vrhunski kuharji, naši in tuji, ki sem jih do zdaj spoznala, so topli in preprosti ljudje visokih moralnih načel ter popolne predanosti svojemu poklicu, kar izredno spoštujem.

Z Binetom sta tudi starša dveh malčkov, dveletne Tajde in štiriletnega Vaneta. Kako usklajujeta delo in starševstvo? Nameravata družino morda še povečati, kakšne so vajine sanje, kako veliko družino želita imeti?

Obdobje, ko so otroci še zelo majhni, je naporno za vse družine. Zato je usklajevanje urnika izziv iz tedna v teden, a s pomočjo najinih staršev ter dobrih prijateljev nama kar uspeva. Oba, Vane in Tajda, sta zelo družabna otroka in uživata, kadar ju pazi kdo drug. Na splošno se nama zdi prav, da se otroci družijo s starejšimi, saj z medgeneracijsko izmenjavo ogromno pridobijo v smislu empatije, znanja, vedenja.

Nameravata družino morda še povečati?

Otroka, ki sta poleg vsega še par, deček in deklica, sta že zdaj tim in velika prijatelja, nama pa se zdita dva otroka ravno prav. Oziroma zdaj postavljava na noge najinega tretjega otroka, izobraževalni kulinarični portal, ki seveda prav tako zahteva veliko pozornosti in dela.

Pred tremi meseci sta se poročila. Zakaj sta s poroko odlašala?

Glede poroke nisva doživljala nobenih pritiskov, želela sva si poroko na prostem, v kateri bova sama najbolj uživala. Zdaj sta otroka že dovolj velika pa tudi letošnje poletje je bilo za Bineta manj natrpano z obveznostmi, zato sva se odločila, da avgusta organizirava najin veliki poročni piknik na ekološki kmetiji.

Je vaš dom v okolici Kranja še dovolj velik ali že razmišljate o selitvi?

Živimo v vrstni hiši in prostora je za vse dovolj. Kranj je zelo prijetno in prijazno mesto za družine z majhnimi otroki, zato nam življenje tukaj trenutno zares ustreza.

Nina Keder za revijo Story

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču