Princ Charles bo 14. novembra dopolnil 70 let, praznuje pa že celo leto!

Princ Charles bo 14. novembra dopolnil 70 let, praznuje pa že celo leto! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
13. 11. 2018

Britanski prestolonaslednik, princ Charles, bo jutri, torej 14. novembra, dopolnil 70 let in tako še povečal rekordno dolgo čakanje na prestol, ki ga že več kot 65 let zaseda njegova mati, kraljica Elizabeta II. Valižanskemu princu so večkrat očitali vmešavanje v javne zadeve, zaradi česar bi lahko kršil politično nepristranskost ustavnega monarha.
 

Britanski princ je skoraj celo svoje življenje preživel v čakanju na prestol. V tem času se je spopadal s svojo podobo v javnosti, ko so mu očitali, da je bil prehladen do svoje prve soproge Diane in da se vmešava v politiko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegov nekdanji svetovalec Mark Bolland je dejal, da se ima princ za odpadnika, ki deluje proti prevladujočem političnemu konsenzu. Spopadal se je z nizko samozavestjo, a je hkrati želel delati to, kar je prav, je dodal Bolland.

Tako je Charles vedno znova branil svoje interese in zadeve, ki so mu bile pri srcu, kot so arhitektura, okolje, kmetijstvo, vera in alternativna medicina. Prav zaradi njegovih komentarjev in pobud mnogi še dandanes verjamejo, da kot kralj ne bo politično nevtralen.

A je Charles v nedavnem dokumentarnem filmu za britanski BBC pred svojim jubilejem zatrdil, da po prevzemu krone ne bo več javno izražal stališč. Kot je pojasnil, sta položaj prestolonaslednika in monarha različna, naenkrat je prostor le za enega suverena.

Charles Philip Arthur George je prvi od štirih otrok Elizabete II. in princa Philipa. Rodil se je 14. novembra 1948 v Buckinghamski palači.

Od svojega tretjega leta je prvi v vrsti za prestol. V 70 letih pa je zbral številne rekorde v svoji vlogi prestolonaslednika. Je namreč prvi prestolonaslednik, ki je videl kronanje svoje matere za kraljico, podrl je rekord v čakanju na prevzem monarhije in bo tudi najstarejša oseba v britanski kraljevi zgodovini, ki bo prevzela žezlo, piše na uradni spletni strani princa.

Naziv valižanski princ je prejel leta 1958, ko je bil star devet let. Na željo očeta Philipa so ga poslali v strog škotski internat, kjer mladi princ ni bil zadovoljen, svoja leta tam pa je opisal kot pekel in zaporno kazen.

Je prvi prestolonaslednik, ki je uspešno sklenil univerzitetno šolanje, in sicer na Cambridgeu leta 1970. Od leta 1971 do 1976 je služil v britanski kraljevi mornarici. Ko je bil nekaj mesecev po dolžnosti na Karibskem otočju, se je njegova nekdanja spremljevalka Camilla Shand poročila z Andrewjem Parkerjem Bowlesom, kar je Charlesa zelo potrlo.

Pod številnimi pritiski je 32-letni princ zaprosil za roko 19-letne Diane Spencer, s katero sta se videvala le kratek čas. Ko so ga v enem od tedanjih intervjujev spraševali o ljubezni in zaljubljenosti, je princ odgovoril "karkoli že pomeni biti zaljubljen".

Kljub pravljični poroki in dveh sinovih, princ William se je rodil leta 1982, princ Harry pa leta 1984, je zakon propadel, par pa se je ločil leta 1996. Diana je umrla leto kasneje v prometni nesreči v Parizu.

Charles se je po propadu zakona vrnil k ljubezni svojega življenja Camilli, ki so jo mnogi imeli za neprimerno partnerko prestolonaslednika. Poročila sta se leta 2005, princ pa vse od takrat v javnosti deluje precej bolj srečen.

Skupaj opravljata številne kraljeve dolžnosti in potovanja v tujino. Trenutno ima princ na poti že četrtega vnuka, in sicer prvega otroka princa Harryja in soproge Meghan, medtem ko ima princ William s soprogo Kate že tri otroke.

Charles je pogosto vztrajal, da je okoljski aktivist, ker se boji, da ga bodo njegovi vnuki nekoč vprašali, zakaj ni kaj ukrenil.

Jubilej ob 70. rojstnem dnevu princa Charlesa je razlog za praznovanje že celo leto. Zasebna zabava ob rojstnem dnevu bo v sredo potekala v prostorih Buckinghamske palače, po poročanju britanskih medijev naj bi se je udeležili tudi nekateri člani tujih kraljevih družin.

Princ je sicer svoj rojstni dan praznoval tudi maja z zabavo na vrtu Buckinghamske palače. Tako je začel podobno tradicijo kot njegova mati, saj tudi kraljica Elizabeta svoj rojstni dan obeležuje dvakrat letno. Njen pravi rojstni dan je 21. aprila, uradni pa običajno drugo soboto v juniju. Britanska kraljeva družina se želi tako ogniti morebitnemu muhastemu vremenu in si zagotoviti vsaj eno lepo praznovanje rojstnega dne.

Med drugim so v Veliki Britaniji prinčev jubilej pospremili tudi s serijo poštnih znamk, na katerih so doslej še neobjavljene fotografije princa v dolžnosti krone in v domačem okolju.