Princ Harry zapušča vojsko...

Princ Harry noče imeti le protokolarne vloge na angleškem dvoru. Pravi, da si želi delati. (foto: Lea) Lea
Vir: Lea
31. 3. 2015

Pred kratkim je britanski princ Harry napovedal, da bo zapustil vojsko in si službo poiskal drugje. Veliko se jih je nad njegovo odločitvijo začudilo, saj je bil princ do zdaj predan vojak.

Dvakrat je bil celo na bojiščih v Afganistanu kot kopilot bojnega helikopterja apache. Princ, ki je star 30 let, pravi, da je bila to ena izmed najtežjih odločitev v njegovem življenju. "Po desetih letih kot vojak je res težko sprejeti odločitev, da izstopiš iz vojske. A začutil sem, da moram obrniti nov list v življenju," pravi Harry, ki zdaj razmišlja, kaj bi sploh počel, ko bo zares zapustil vojaški stan.

Preden pa bo povsem zapustil vojsko, bo Harry štiri tedne preživel z avstralskimi oboroženimi silami. To so sporočili iz Kensingtonske palače, pozneje pa bo obiskal tudi Novo Zelandijo, kar bo njegov prvi obisk v tej deželi.

Še kot vojak je princ Harry dvignil veliko prahu, ko naj bi ubil sovražnika. V misiji reševanja vojne baze, ki so jo napadli talibani, naj bi takrat najverjetneje prvič ubil sovražnika. Vojni viri so novico sicer zanikali, priznavajo pa, da je v omenjeni vojaški akciji princ uporabil orožje. V helikopterju, ki ga je upravljal princ, je na voljo 16 raket zrak-zemlja. Vendar pa natančnih podatkov o prinčevem delovanju ni, saj so vse stvari, povezane z njim, strogo varovana skrivnost.