Princ teme Ozzy Osbourne praznuje 70 let

Princ teme Ozzy Osbourne praznuje 70 let (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
3. 12. 2018

Angleški glasbenik Ozzy Osbourne, znan tudi kot princ teme, danes praznuje 70 let. Osbourne je zaslovel kot pevec Black Sabbath, a so ga zaradi težav z raznimi odvisnostmi iz nje izključili in podal se je na uspešno samostojno pot. Glede starosti ga najbolj teži, da ob njem ni več dobrih prijateljev, sicer pa še naprej počne, "kar mu paše".

Osbourne je na odmevnejšo glasbeno pot stopil s skupino Black Sabbath, katere pevec je bil približno deset let, vse do leta 1979, ko so ga drugi člani zasedbe izključili zaradi težav, ki jih je imel z zlorabami raznih substanc.

Takoj je začel samostojno kariero, leto pozneje pa je izdal prvi album Blizzard of Ozz, ki skupaj z albumom Diary of a Madman (1981) veljata za njegova najboljša studijska izdelka. Na njiju je sodeloval s priznanim kitaristom Randyjem Rhoadsom, katerega smrt leta 1982 ga je zelo potrla. Med drugim je iz njegovih solo začetkov znana tudi anekdota, da je med koncertom ugriznil glavo živega netopirja.

Do danes je Osbourne izdal 11 samostojnih studijskih albumov, zadnji med njimi je bil Scream iz leta 2010. Med njegovimi uspešnicami so skladbe No More Tears, Crazy Train, Miracle Man, Mr. Crowley in Over The Mountain. V letošnjem letu se je podal na zadnjo svetovno turnejo, ni pa dokončno potrdil, da se poslavlja od odrov.

Za The Guardian je glasbenik že maja ob tedaj bližnji 70-letnici razkril nekaj svojih misli. Med drugim, da je ena izmed boljših stvari v njegovem življenju ta, da se je odpovedal alkoholu, da se je kmalu zgrudil, ko je prvič v živo srečal Paula McCartneyja, saj so The Beatles njegova najljubša skupina, bolj kot česarkoli pa ga je strah podgan, saj so prenašalke številnih bolezni.

Po njegovih besedah je najslabša plat starosti ta, da so vsi njegovi dobri prijatelji že umrli. "Moja težava je, da ne razmišljam o tem, da bom star 70 let. Resnično se mi ne sanja, kaj naj bi 70-letniki počeli. Tako pač počnem, kar mi paše," je še dejal pevec.

Osbourne je eden od tistih rockerjev, ki jim zasvojenost z mamili in alkoholom ni bila nikoli tuja, za odmeven škandal pa je poskrbel pred dvema letoma, ko je na plano prišla zgodba ene od njegovih ljubic in je rocker razkril, da je zasvojen tudi s seksom.

Zaradi tega bi ga skoraj zapustila dolgoletna žena Sharon Osbourne, s katero imata tri otroke - Aimee, Jacka in Kelly. Njuna zgodba je sicer dolga že pol stoletja. Že 40 let sta ljubimca, od tega sta jih 36 prebila kot zakonca. Družina Osbourne je širši javnosti znana tudi po resničnostnem šovu glasbene televizije MTV The Osbournes, trenutno pa je pevca mogoče gledati v seriji Ozzy & Jack's World Detour.

Pred Sharon Osbourne je bil Ozzy poročen s Thelmo Riley, s katero ima dva otroka, prav tako pa je posvojil njenega prvorojenca.

Značke: Ozzy Osbourne