Prince - v slovo glasbenemu velikanu in ljubljencu žensk

2. 5. 2016
Deli
Prince - v slovo glasbenemu velikanu in ljubljencu žensk

Čeprav bo v spominu za vedno ostal kot velik glasbeni umetnik, je bil Prince, ki je minuli četrtek umrl v dvigalu svojega doma v Minnesoti, tudi velik ljubljenec žensk. Razmerja je imel s številnimi slavnimi damami, do oltarja pa se je sprehodil dvakrat.

Prince Roger Nelson se je rodil 7. junija 1958 v Minneapolisu v ameriški zvezni državi Minnesota.

Že v otroštvu je začel kazati veliko zanimanje za glasbo, svojo prvo pesem je namreč napisal pri sedmih letih. Debitantski album For You je izdal leta 1978, že leto dni pozneje se je njegov drugi album s preprostim naslovom Prince prodal v platinasti nakladi, v svoji bogati karieri pa je izdal kar 39 (!) studijskih albumov, zadnjega lani. V njegovem glasbenem stilu so dominirali pop, R&B, funk in soul s primesmi drugih zvrsti, kot so novi val, rok, bluz, džez in hip hop. Na začetku kariere, v osemdesetih letih, pa je njegovo glasbo zaznamoval industrijski zvok, začinjen s klaviaturami in trobento. Gre za zvrst glasbe, znano pod imenom Minneapolis sound. Ne gre pozabiti, da je bil Prince tudi odličen skladatelj, napisal je več kot 1000 pesmi, tako zase kot za svoje glasbene kolege. Po vsem svetu je prodal več kot 100 milijonov nosilcev zvoka, kar pomeni, da se je v zgodovino vpisal kot eden najbolje 'prodajanih' glasbenikov vseh časov. Za svoje izvrstno delo je bil nagrajen s sedmimi grammyji, zlatim globusom in oskarjem, ki mu je pripadel za Purple Rain, najboljšo originalno pesem iz istoimenskega filma.

Nič manj bogato in razburljivo od poslovnega ni bilo niti njegovo zasebno življenje, ki je bilo zelo zanimivo tudi za medije, saj je imel razmerja s številnimi slavnimi damami. Med lepoticami, ki so mu grele posteljo, so bile med drugim Kim Basinger, Madonna, Vanity, Sheila E., Susanna Hoffs, Anna Fantastic, Susan Moonsie Carmen Electra in Sherilyn Fenn. Leta 1985 se je zaročil z glasbenico Susannah Melvoin, za valentinovo 1996 pa se je do oltarja sprehodil s svojo 15 let mlajšo spremljevalno vokalistko in plesalko Mayte Garcia. Oktobra istega leta mu je Mayte povila sinčka Boya Gregoryja, ki pa se je rodil s Pfeifferjevim sindromom in je že teden dni po rojstvu umrl. Leta 1999 je zakon z Mayte razpadel, a Prince ni izgubil vere v ljubezen – že dve leti pozneje je večno zvestobo obljubil Manueli Testolini, s katero je po zakonskih vodah plul do leta 2006. Že pred tem, leta 2001, je zapriseženi vegetarijanec postal Jehovova priča in bil celo med tistimi, ki so hodili od vrat do vrat in pridigali o veri.

Nekaj dni pred njegovo smrtjo smo izvedeli, da je njegovo zasebno letalo zasilno pristalo v Illinoisu, saj so mu morali, ko se je vračal s koncerta, nuditi medicinsko pomoč. Več tednov so mediji poročali o tem, da boleha za hujšo obliko gripe, zaradi katere je bil prisiljen odpovedati nekaj koncertov, zadnja informacija pred smrtjo pa je bila, da po pomoči, ki jo je dobil v bolnišnici, počiva v hišni negi. Enaindvajsetega aprila pa je sledila pretresljiva vest – velikega glasbenega umetnika so v dvigalu njegovega domovanja Paisley Park, v katerem je imel tudi glasbeni studio, našli brez znakov življenja. Reševalci so mu seveda ponudili prvo pomoč, a mu žal niso mogli več pomagati in sedem minut čez deseto uro dopoldne je bil uradno razglašen za mrtvega. Seveda se je začelo takoj špekulirati o razlogih za smrt, med drugim se je govorilo o prevelikem odmerku mamil, a resnico bo pokazala šele obdukcija.

TIM JERAS

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan