Rade Šerbedžija prvič režira film

Rade Šerbedžija prvič režira film (foto: Revija Lea) Revija Lea
Vir: Lea
28. 12. 2014

Po dveh razprodanih božičnih koncertih v Cankarjevem domu se veliki umetnik Rade Šerbedžija spet vrača v Ljubljano, kjer bo tudi letos Slovence popeljal v nostalgičen božični čas.

N a koncertu, ki ga je imel lani, je Rade občinstvo presenetil z nenapovedanimi gosti, kot so Severina, Vlatko Stefanovski, Vlado Kreslin, Jure Ivanušič in drugi. Letos je veliki interpret prav tako skrivnosten o gostih, izdaja le, da bo koncert drugačen, kot je bil pretekla leta. Mednarodno priznani vsestranski izvajalec, igralec, režiser, pisec in poet, ki se na svojih nastopih v petju, recitaciji in v izjemnih vložkih, polnih anekdot, dotakne vseh ključnih točk svoje kariere, in vse to ob romantični spremljavi dveh kitar, violine, harmonike in kontrabasa, svojih oboževalcev nikoli ne pusti hladnih.

Tokrat bo Rade Šerbedžija predstavil tudi svoj novi album Vrijeme je, draga, vrijeme je, ki je izšel pred meseci. Prav tako bo kot vedno slišati tudi nekaj etna, starogradskih pesmi, romskih balad, zimzelenih melodij in že skorajda ponarodelih šansonov ter seveda tudi nekaj poezije. Za posebno razpoloženje pa bo poleg Zapadnega kolodvora poskrbel še makedonski virtuoz Vlatko Stefanovski, ki ima dolgoletno uspešno kariero. Oder je delil že z izjemnimi izvajalci, med drugim tudi s Simple Minds. Rade v tem času ni zapustil niti velikih platen in trenutno blesti v nadaljevanki Downton Abbey, ukvarja pa se še z režijo prvega celovečernega filma.

Trojna izdaja

Rade je po štiriletnem studijskem premoru pred nekaj meseci predstavil tudi nov album z naslovom Vrijeme je, draga, vrijeme je. Na albumu se mu je pridružil uigrani bend Zapadni kolodvor, kot gostje pa se pojavijo Livio Morosin, Maja Posavec, Belma Alić in Iva Štefančić. Pod likovno ustvarjanje se je podpisal Bojan Hadžihalilović iz Fabrike, pod fotografijo pa Vladan Elaković.

Poleg albuma Vrijeme je, draga, vrijeme je, so se na prodajnih policah znašli tudi albumi skupine Zapadni kolodvor ter dvojni album Radeta Šerbedžije v živo. Karakterni vokal, izjemna interpretacija in boemska karizmatičnost, s katerimi so zaznamovane Radetove pesmi, vokalne stilizacije velikega umetnika ter glasbeni velikani, ki so se na albumu znašli kot posebni gostje na vseh treh albumih, zagotovo ne bodo nikogar pustili ravnodušnega.

Filmska industrija

Rade Šerbedžija je zagotovo ena izmed najpomembnejših osebnosti jugoslovanske kinematografije in kulturnega prostora nekdanje skupne države na splošno. Znan je po svoji poeziji in izdaji kar štirih albumov. Najljubši igralec pokojnega Miroslava Krleže, čigar klobuk je nasledil in ga nosi kot največjo relikvijo, je delal z velikimi režiserji, kot so Stanley Kubrick, Philip Noyse, Clint Eastwood in John Woo.

Občudovali smo ga lahko v filmih, kot so Misija: Nemogoče 2, Stigmata, Mogočni Joe Young, Svetnik,  Široko zaprte oči,  Pljuni in jo stisni,  Eurotrip,  Mirni Američan,  Strelec, Batman: Na začetku ... Trenutno je v Sarajevu, kjer režira svoj prvenec, v katerem bo nastopil tudi njegov sin Danilo. Snemanje naj bi končali avgusta prihodnje leto.

Priporočamo