Radiohead zanikajo tožbo proti Lani Del Rey, potrjujejo pa, da potekajo dogovori!

Radiohead zanikajo tožbo proti Lani Del Rey, potrjujejo pa, da potekajo dogovori! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
10. 1. 2018

Radiohead so po tvitu glasbenice Lane Del Rey, da jo skupina toži zaradi plagiata njihove uspešnice Creep, sporočili, da zadeva ne drži. Na njihovi založbi Warner/Chappell so potrdili, da s pevko od avgusta potekajo dogovori, ker je v njeni skladbi Get Free zaznati elemente iz Creep, pevke pa ne tožijo, želijo le pravilno navedbo avtorstva skladbe.

Zgodba o tožbi proti Lani Del Rey je v minulih dneh polnila naslovnice, sploh v luči tega, da so Radiohead prav zaradi skladbe Creep uspešno tožili The Hollies, ki so v njej prepoznali podobnosti z njihovo skladbo The Air That I Breathe. Albert Hammond in Mike Hazlewood sta po dobljeni tožbi navedena med soavtorji pesmi in si s skupino zanjo delita avtorski honorar.

A sedaj so iz založbe Warner/Chappell sporočili, da proti pevki niso sprožili prav nobene tožbe. So pa opomnili, da je v skladbi Get Free jasno zaznati elemente iz skladbe Creep, zaradi česar od pevke zahtevajo le, da bi med soavtorje njenega dela navedla vse, ki so podpisani tudi pod skladbo Creep, poroča britanski BBC. Prav tako so zanikali izjavo Lane Del Rey, da njihovi odvetniki od nje zahtevajo 100-odstotno nadomestilo za avtorsko pravico.

Pevka, ki poudarja, da ji skladba Creep ni bila v navdih pri ustvarjanju pesmi Get Free, je v tvitu med drugim zapisala, da je skupini kljub vsemu ponudila 40-odstotkov nadomestila za avtorsko pravico, a odvetniki zasedbe od nje zahtevajo 100 odstotkov. Prav zato naj bi zadeva razplet dobila na sodišču.

P.S.

Sicer pa imajo 'tožarenja' zaradi pesmi Creep tudi nekoliko daljšo brado, namreč ...

Priporočamo