Renee Zellweger: “Operacija ni bila moja odločitev”

Renee Zellweger: “Operacija ni bila moja odločitev” (foto: Profimedia) Profimedia
24. 8. 2016

Ko danes pogledamo fotografije ameriške igralke Renee Zellweger, pred seboj še zdaleč ne vidimo Bridget Jones, ki smo jo pred 15 leti gledalci v trenutku sprejeli za svojo. V zadnjih letih so angleški in ameriški mediji veliko pisali o njenih lepotnih posegih, pred kratkim pa je v odprtem pismu pravzaprav priznala, da nič od tega ni storila po lastni volji.

Kaj se skriva za spremenjeno podobo igralke, ki danes le s težavo dobi novo priložnost pred televizijskimi kamerami in katere spremembe so najbolj zaznamovale Hollywood v preteklih letih, smo tokrat na uredništvu postavile v središče pozornosti ...

"Srečna sem. Izbrala sem si ustvarjalno življenje in imam možnost, da opravljam delo, ki me dopolnjuje, ki je včasih polno pomena in vredno vsega kljub posledicam izzivov javnega življenja. Ker včasih ta poklic pomeni tudi ponižanje, spet drugič razumevanje, da za molkom stoji večji problem," je v preteklem tednu Renee začela odprto pismo, ki se je neposredno dotikalo teme, o kateri so v preteklih letih govorili številni. Leta 2014 je eden od tujih tabloidnih časopisov namreč objavil novico o tem, da naj bi igralka imela operacijo oči. "Vendar zgodba ni bila pomembna. Samo še ena, na kupu dnevno ustvarjenih zgodb tabloidnih medijev, napihnjena z izstopajočimi naslovi

/.../. Ne morem si predstavljati, da nekje obstaja dostojanstvo pri pojasnjevanju stvari tistim, ki resnico spremenijo v škandal. Enako velja za iskanje odobravanja pri tistih, ki se iz drugih šalijo za šport. Ne vidim smisla v komentiranju," je zapisala v svojem pismu in nadaljevala, da so takšne in drugačne zgodbe načele njeno profesionalno kredibilnost.

"Tega ne pišem zato, ker sem bila javno osramočena, ali zaradi tega, ker je bila vrednost mojega dela postavljena pod vprašaj /.../. Pišem zato, ker, če smo čisto iskreni, moram povedati nekaj resnic iz svojega življenja. Zgodba o 'operaciji oči' v resnici ni pomembna, vendar je bila razlog za razmišljanje o sprejemanju sebe in o družbenem pritisku, da bi se morale ženske starati na določen način. In to je tisto, kar je pomembno. Ne, da se koga to tiče, a odločitev o tem, da spremenim svoj obraz in imam operacijo na očeh, ni bila moja. To dejstvo v resnici ni pomembno nikomur, vendar je bila odločitev predmet javne debate," je zapisala igralka, ki je čutila potrebo, da ženskam, ki svoje ideale iščejo v popolnih videzih svetovnih zvezd, pojasni drugo plat.

"Nobena skrivnost ni, da je bila ženska 'vrednost' prek stoletij ocenjena prek njenega videza. In čeprav se pomen udeležbe žensk pri določanju uspešnosti družbe zdi samoumeven, še vedno obstajajo dvojna merila, ki ohranjajo negativno konotacijo. Preveč suha, preveč debela, postarana, lepša kot temnolaska, celulitasta, pomlajena, plešasta? Grdi čevlji, grda stopala, grd nasmeh, grde roke, grda obleka ... vse to poudarja spremenljivke, ki določajo vrednost osebe in so parametri za zelo ozkogledno začrtano mejo, ki se ji moramo vsi izogniti, če se nočemo spoprijeti z bolečim posmehom. S takšnimi besedami ustvarjamo sporočilo, ki je problematično za mlajše generacije, saj sprožajo nešteto nadaljnjih vprašanj o skladnosti, predsodkih, enakosti, samosprejemanju, ustrahovanju in, ne nazadnje, zdravju," je zapisala in dodala, da se ji prav zaradi tega zdi nesprejemljivo, da družba še vedno misli, da so nepreverjene zgodbe medijev neškodljive.

"To krade čas poročanju o pomembnih dogodkih, ki se tičejo našega sveta. Vpliv na kulturo ustvarja dvojne standarde, niža raven družbenega in političnega diskurza in ustvarja nove kulturne norme, ki se nanašajo na ljudi, ki jih preprosto 'ne briga'," je še zapisala v pismu in dodala, da bi lahko ljudje toliko pozornosti, kot jo namenjamo podatkom iz posameznikovega zasebnega življenja, namenjali pomembnejšim temam, s katerimi bi lahko izobraževali tudi mlade.

Sicer pa resnični razlogi za njeno operacijo še ostajajo neznanka. Prav tako to, kakšne lepotne posege je priljubljena igralka morala prestati, čeprav se ugiba, da si je Renee privoščila lifting obrvi ali izdatno merico botoksa in različnih polnil. Vse govorice je pred družbeno naravnanim pismom pretekli teden komentirala le ob redkih priložnostih, med drugim tudi v reviji People, ko je zanikala kakršnekoli lepotne operacije in za spremembo svojega videza okrivila zdrav življenjski slog.

"Vesela sem, da sem videti drugače. Živim drugačno življenje, bolj srečno, bolj izpopolnjeno in vesela sem, da se to vidi. Moji prijatelji pravijo, da sem videti pomirjena. Da sem zdrava," je namreč pojasnila tedaj.

Neprepoznavni obrazi Hollywooda

Sicer pa Renee še zdaleč ni edina zvezdnica, ki je v preteklih letih postala skorajda neprepoznavna. Tu so Meg Ryan, Fergie, Kylie Jenner, Melanie Griffith, Nicole Kidman, Gene Simmons in številni drugi, ob katerih se nehote vprašaš, čemu je bilo tega treba. Čeprav o lepotnih popravkih le redki spregovorijo v javnosti, so toliko bolj zgovorne fotografije, ko njihovo podobo iz preteklosti ob bok postavimo novejšim fotografijam.

Kylie Jenner

Komaj polnoletna Kylie je bila v preteklosti v središču pozornosti zaradi izrazite spremembe ustnic. Čeprav je zvezdnica spremembo najprej želela upravičiti z načinom ličenja, je pozneje kljub temu priznala, da uporablja začasna polnila, ki so nekdaj skorajda opazne ustnice spremenile v zapeljive in sočne.

Meg Ryan

Ljubka podoba, ki smo jo pred časom spremljali v številnih romantičnih komedijah, je zdaj le še stvar spominov, saj je Meg skorajda neprepoznavna. Ameriški strokovnjak lepotne kirurgije je namreč povedal, da je Meg, po njegovem okusu, pretiravala s polnili v licih, zaradi katerih so njene oči videti manjše, prav tako pa so njene poteze veliko bolj moške.

Nicole Kidman

Čeprav je Nicole še vedno brezčasna lepotica, so si v stroki lepotne kirurgije precej enotni. Nicole naj bi bila namreč videti 'zamrznjeno', številni pa slednje pripisujejo uporabi polnil ali botoksa.

Melanie Griffith

Svetovna javnost se strinja, da igralka brez dvoma ne kaže svojih let. Po mnenju lepotnih kirurgov naj bi si slednja privoščila radodarno mero polnil v ličnicah, prav tako pa naj bi si zgladila gubice na predelu čela. Sama sicer ni priznala uporabe lepotnih popravkov.

Fergie

Glasbenica je leta 2014 presenetila s svojo pojavo, saj se je v družabnem svetu pojavila skorajda neprepoznavna. Čeprav vse lepotne popravke zanika, naj bi si že v letu 2004 operirala nos, pozneje pa naj bi odločila tudi za prsne vsadke. Čeprav je od nekdaj znana po tem, da skrbi za zdrav način življenja, naj bi za njeno vidno spremembo stala tudi polnila v ličnicah ter botoks.

Mickey Rourke

Igralec je eden od slabih primerov obsežnih lepotnih popravkov. Po mnenju tujih lepotnih kirurgov naj bi si igralec privoščil 'facelift', prav tako pa naj bi mu dvignili zgornjo očesno veko in s tem 'odprli' pogled. Prestal je tudi poseg presaditve las.