Sacha Baron Cohen znova razburja Ameriko

Sacha Baron Cohen znova razburja Ameriko (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
19. 7. 2018

Britanski komik Sacha Baron Cohen, ki je po svetu med drugim zaslovel v vlogi izmišljenega novinarja Borata iz izmišljene države Kazakistan, s svojo novo oddajo na televiziji Showtime Who Is America? (Kdo je Amerika?) ponovno razburja Američane, saj jim postavlja ogledalo, kar nekaterim ni niti najmanj všeč.

Cohen se v novi oddaji prelevi v razne izmišljene karakterje in opravlja pogovore z ameriškimi politiki, zagovorniki orožja in drugimi, ki jim končni izdelek ni všeč. Nekateri sicer to bolje prenesejo kot kot drugi.

Cohen se je za pogovor z demokratskim senatorjem Bernardom Sandersom med drugim prelevil v južnjaškega novinarja, ki je postavljal tako absurdna vprašanja in teze, da se je Sanders začel ozirati naokoli s pogledom v očeh, ki je govoril: "Kdo mi je pripeljal tega norca?".

Drugi, kot je nekdanja podpredsedniška kandidatka republikancev Sarah Palin, ki so nasedli v celoti, se glasno pritožujejo ter napovedujejo tožbe. Vsi sicer le niso nasedli, saj je na primer lastnik trgovine z orožjem v New Yorku hitro ugotovil, da v usnje oblečeno bradato bitje, ki se predstavlja za madžarskega priseljenca s čudnim naglasom, ki ni niti približno madžarski, ni nihče drug kot slavni komik in ga je napodil iz trgovine.

Nekdanji republikanski kongresnik iz Illinoisa Joe Walsh pa se je povsem osmešil. Cohen mu je pristopil kot izraelski protiteroristični strokovnjak, polkovnik Erran Morad in ga prepričal, da sta skupaj posnela izobraževalni videoposnetek za triletne otroke o orožju. Na posnetku otroke učita, da je orožje dobro in koristno.

Walsh je bil povsem in iskreno navdušen, da ima "Izrael" program oboroževanja otrok, ki so stari le tri leta, ne glede na to, da mu je "polkovnik Morad" z besedami "naj mu bog da pokoj duši" razložil, da je bil tudi njegov triletni sin nekoč del tega programa.

Cohen je poleg Walsha uspel prepričati v podporo programu oboroževanja triletnikov tudi druge republikance, med njimi kongresnika Joa Wilsona iz Južne Karoline in Dano Rohrabacherja iz Kalifornije ter nekdanjega senatorja Trenta Lotta iz Mississippija. Prav tako tudi člane orožarskih lobijev.

Za nos je potegnil tudi nekdanjega senatnega kandidata iz Alabame Royja Moora, ki grozi s tožbo, Palinova pa je napisala, da se je pridružila seznamu Američanov, ki so žrtev zlobnega, izkoriščevalskega in bolnega humorja britanskega komika. Palinovo je prinesel okrog v vlogi prismuknjenega invalida, ki bi lahko bil vojni veteran.

Na tanek led je spravil celo nekdanjega podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja, ki v oddaji zagovarja mučenje terorističnih osumljencev, pa celo nekdanjega guvernerja Vermonta demokrata Howarda Deana, nekdanjega pravosodnega ministra ZDA Alberta Gonzalesa, nekdanjega generala in direktorja Cie Davida Petraeusa in celo nekdanjega uglednega voditelja ameriške televizije ABC Teda Koppela.

Cohen je tako izjemno uspešen pri prevari uglednih in znanih Američanov, da sedaj v ZDA v kombinaciji s predsednikom Donaldom Trumpom nekateri že govorijo o začetku propada njihove civilizacije.