Sara Isaković: Pravi fant še ni prišel

Sara Isaković: Pravi fant še ni prišel (foto: Goran Antley) Goran Antley
16. 8. 2016

Srebrna medalja na olimpijskih igrah v Pekingu, magisterij iz psihologije na Berkleyju in uspešna kariera pod dubajskim vročim soncem.

To je življenje plavalke Sare Isaković, ki smo jo ujeli tik pred poletom v Rio, kjer s slovenskimi navijači skrbi za glasno podporo s tribun.

Na letošnjih olimpijskih igrah vam je bila zaupana prav posebna naloga vodje navijaške skupine. Kakšna navijačica pa ste običajno, kadar se udeležite športnih dogodkov?

Uh, kaj pa vem, povsem odvis­no. Nisem se pogosto znašla v tej vlogi. V Ameriki je sicer navijaštvo na kampusu izredno močno, v Riu pa bo pa prav poseben izziv združiti v en glas toliko različnih ljudi z vseh koncev Slovenije. Treba nas bo zbližati in navezati prijetne stike. Kako se bomo razumeli kot skupina? Mislim, da ne bomo imeli težav.

Stari ste komaj 28 let, pa vendar so za vami že številne medalje in plavalni uspehi. Bi lahko rekli, da ste kljub izrednim dosežkom ostali čisto običajna punca?

Sebe ne jemljem kot nekaj več. Nič drugačna nisem od preostalih deklet. Po duši smo vsi isti! Staršem sem hvaležna za vsa potovanja in izkušnje, saj sem prek teh začela drugače ceniti življenje. Nima vsak privilegijev, da tako množično potuje, vendar je po mojem mnenju to nekaj najboljšega. Odrasla sem v muslimanskem svetu in aktualno dogajanje zato gledam drugače. Na vse kulture gledam enako, vsako namreč sestav­ljajo dobri in slabi posamezniki. Še nikoli nisem nikogar obsojala glede na raso, religijo ali videz. Nisem taka!

Kaj pa tiste male pregrehe, ki si jih dekleta rada privoš­čimo, ali pa samopodoba, ki je v mladostniških letih pogosto na udaru?

Hvaležna sem, da sem šport­nica, saj sem se v svojem telesu vedno dobro počutila. Že od malih nog sem se naučila skrbeti za svoje telo in ga tudi sprejela. Moje telo je moja 'mašina'. Še vedno seveda pazim na kilograme, vendar ti šport ostane za večno. Nedavno sem imela na obisku prijatelje iz Amerike in vsak izmed nas je pojedel deset palačink. Številni so me lahko videli, kakšna sem na bazenu ob petih zjutraj ... ne bom se šminkala zaradi tega. Si to, kar si!

Že nekaj časa živite v Dubaju. Kako izkoristite prosti čas pri tako visokih temperaturah?

Veliko časa v Dubaju preživim s svojim bratom dvojčkom, ki živi le nekaj metrov stran od mene. Drugače pa se rada kopam, športam, poležavam na plaži, supam, kuham ...

Pred kratkim ste tudi magistrirali na Berkleyju. Čestitke. Ali izobrazba že od nekdaj igra pomembno vlogo v vašem življenju?

Šola je bila pri nas vedno na prvem mestu. Razen po končani gimnaziji sem si vzela leto dni le za plavanje. Po pravici povedano, sem bila pravi mali piflar, saj me je vedno vse zanimalo. Z veseljem sem se učila, v Ameriki pa me je navdušilo prav vsako predavanje. Po vsaki uri sem poklicala očeta in mu veselo razlagala, kaj vse sem se na novo naučila. Po končanem magisteriju ljudje namigujejo na doktorat, vendar se mi trenutno še ne da. Zdaj je pomembno, da zaplavam v delovne vode in svoje znanje unovčim.

Ste kdaj razmišljali, da bi jo ubrali po stopinjah staršev in pristali v letalstvu? Vaš brat je namreč tako kot oče postal pilot.

Ah, niti ne. Zdaj sicer kombiniram aviacijo in psihologijo, zato sem še vedno del neke družinske zgodbe. Nikoli pa nisem razmišljala, da bi postala pilotka ali stevardesa. Letala me uspavajo, turbulenc pa ne maram preveč.

Na družino ste izredno navezani, veliko časa pa preživite tudi skupaj. Si želite nekoč tudi sami ustvariti svojo?

Seveda, vendar tako počasi. Saj veste, kadar vidiš kakšnega ljubkega otroka, se popolnoma raznežiš. Zelo imam rada otroke in včasih tudi učim dva triletnika, ki sta ravno splavala. Zanima me, kako otroci razmišljajo. Za kaj več pa moram najprej nekoga spoznati! Želim si imeti svojo družino in otroke, ki bodo veselo plavali. Saj se hecam!

Prijateljice že poročene

"Vsak izmed nas ima svojo pot v življenju," je prepričana Sara, ki ne verjame, da obstajajo stvari, ki bi jih bilo v življenju treba storiti pred 30. letom. Veliko njenih prijateljic v Ameriki se je že poročilo, sama pa pravega partnerja še ni našla. "Nisem še spoznala nekoga, s katerim bi si predstavljala prihodnost," je povedala Sara, ki se zaveda, da ustvarjanje družine ni pogojeno z leti.

Tekst: Nika Arsovski
Foto: Goran Antley