Saša Einsiedler: Med nama ni druge ženske!

Vir: Story
17. 7. 2009

Voditeljica se nenehno bori z zlobnimi govoricami. Zadnje, o moževem skoku čez plot z vzgojiteljico iz vrtca, kar ne potihnejo.

Pripisovali so ji rekordno vulgarnost, snifanje kokaina, razmerje s pokojnim Janezom Drnovškom, poroko s Sašem Hribarjem … Trenutno je na tnalo postavljena zaradi govoric o moževem skoku čez plot. Šušlja se, da naj bi jo prevaral z vzgojiteljico njunih otrok. Dobili smo povsem ekskluziven intervju, v katerem razkriva resnico.

Story: Kako dobro poznate govorice, v katerih nastopate kot glavna junakinja?

Ah, te govorice so pravzaprav po malem prisotne ves čas. Včasih me kakšna zabava, druga razjezi, kakšna pa tudi prizadene. Pa ne toliko zaradi mene same, ampak zato, ker so velikokrat vanje vpleteni moji najdražji.

Story: Zlobni jeziki so vam pripisovali že veliko dejanj, lastnosti … Kaj je najbolj zabolelo?

Pred leti me je najbolj prizadela Danica Petrovič v svojem članku, da sem bolj vulgarna kot vse romunske punce na poziv, ki jih lahko najdeš pri nas. A to je bilo pred 20 leti in s kilometrino človek dobi tudi tršo kožo. Je pa tako, da stvari, ki se tičejo mene oz. mojega nastopa, prenesem precej stoično.

Story:  Šušljalo se je tudi, da naj bi snifali kokain …

Ja, to se je na veliko govorilo, češ da se tako nekaj pod nosom praskam … Jaz pa še v življenju nisem niti od blizu videla kokaina … Razjezilo me je tudi nekaj tistih govoric, da hodim s politiki - na veliko se je omenjal pokojni Janez Drnovšek, pa še dva, ki ju ne bom omenjala, saj ju skorajda ne poznam.

Te govorice so bile že tako daleč, da so celo naši bližnji sorodniki klicali moje starše in spraševali, ali je to res. No, s Sašem Hribarjem so naju pa tudi že poročili, napisali, kaj sva dobila za poročno darilo … Si predstavljate, kako se je počutila njegova žena Andreja, ko se je doma oglasila na telefon in so ji rekli: "O, a si ti Saša?"

Story: Raje ne … In kako se odzivate na takšne 'bučke'? Se vas zdaj, ko imate otroke, bolj dotaknejo kot pred leti?

Ko si sam, brez družine in otrok, je seveda vse drugače. Sicer so kdaj lahko prizadeti starši, a ti se počasi tudi navadijo … Z otroki pa je čisto drugače. Popolnoma obvarovati jih je težko. Počasi se resda naučijo živeti s kakšnimi traparijami, a to so vendarle otroci, ki težje razumejo, kje je tista meja resničnega in namišljenega sveta.

Enkrat sem, ko sem prišla v vrtec po starejšega sina, zalotila neko gospo, ki je ubogega triletnika spraševala, ali njegov očka živi z nami ali ne … To je bilo ravno v času moje ločitve in nikakor nisem mogla razumeti, kako je lahko nekdo tako zelo pokvarjen, da za hranjenje svojega 'firbca' ne izbira sredstev.

Story: Kaj si rečete, ko v javnost prileti kakšna zares sočna o vas?

Zadnje čase opažam, da sem trn v peti mnogim. Ne vem, zakaj, morda ravno zato, ker sem z leti postala bolj pogumna, in če me kdo vpraša po mojem mnenju, ga pač izrazim. Čeprav vem, da ni najbolj splošno všečno. In če ne tuliš v rog z glasnimi, te ti glasni napadejo. Včasih se mi zdi, da ne izbirajo sredstev.

Story: Ste kdaj razmišljali v smeri, da vas morda osirajo zato, ker živite prelepo in si je potem pač treba nekaj grdega izmisliti?

Saj živim čisto povprečno. Zvečer sem utrujena, hodim v trgovine in vlačim domov hrano za pet otrok, tudi po štiri litre mleka na dan, obdelujem vrt, grem na kavo k prijateljici in se pritožujem, da imam premalo prostega časa … Prav čisto nič posebnega.

Story: Kaj za vraga ima nekdo od tega, da širi lažne zgodbice?

Pojma nimam. Je pa to morda pomanjkanje lastnega življenja … res ne vem.

Story: Ste kdaj analizirali, v kakšnih situacijah se najpogosteje rodijo izmišljotine?

Ugotovila sem, da gre ljudem najbolj v nos nekaj tematik. Ena je splav, potem kateri politični strani pripadaš, pa homoseksualnost … Da Cerkve sploh ne omenjam. Ravno v teh dneh se lomijo kopja na mojih ramenih, ker sem v kolumni v Reporterju in kasneje na svojem blogu zapisala, da homoseksualnim parom, po svojem prepričanju, da je tako najbolje za otroke, ne bi dovolila posvojitve.

In čeprav sem svoje razmišljanje tudi utemeljila, je že bilo dovolj za napade. Toliko gnojnice, prelite na blogu in na enem od forumov, še nisem zasledila. V enem samem dnevu je bilo v to temo skoraj tri tisoč petsto vpogledov!

Story: Na svojem blogu pišete tudi o tem, kako 'pasje' znamo biti ženske, predvsem v odnosu ženska proti ženski. Mislite, da večino neresnic o vas ustvarijo One?

Ja, žal res mislim tako. Ženske smo veliko bolj pretkane, znamo spletkariti, smo ljubosumne … Moškim se vsega tega niti ne ljubi početi, ker so bolj direktni. Me pa vedno znova nekaj taktiziramo, zavijamo v vato … In smo tako sposobne tudi zaradi svojega zadoščenja, maščevanja … marsičesa.

A da ne boste, drage ženske, skočile takoj v zrak! Te moje misli kažejo na to, da smo v veliko stvareh sposobnejše od moških, pametnejše, da smo sposobne večplastnega razmišljanja … Le da te svoje sposobnosti velikokrat uporabimo v napačne namene.

Story: Aktualna govorica, povezana z vami, je, da naj bi vas mož prevaral z vzgojiteljico iz vrtca. Ste za te besede vedeli, še preden smo vam zanje povedali mi?

Ah, seveda sem. A z vsemi vzgojiteljicami v vrtcu se dobro poznam - gre namreč za zelo majhen vrtec, v katerem so le trije oddelki - tam imamo dva otroka, vse so izjemno prijazne in krasne ženske.

Story: Kako komentirate zgodbo o vzgojiteljici in vašem Tilnu?

Podobno kot vse druge prej. Nič ne komentiram. Se je izkazalo, da je tako še najbolje, saj niti ne vem, kaj naj bi na to lahko rekla.

Story: Lahko poveste, da ni res … Je res ali ne, da naj bi se v vaš zakon umešala še ena ženska?

S Tilnom sva skupaj že skoraj deset let, imava pet otrok, in če bi ne zaupala v trdnost najine zveze, bi verjetno ne bila z njim. V zakonu sicer vedno prihaja do trenj, tudi med nama, daleč od tega, da sva popolna partnerja … Mislim, da sva zelo normalna zakonca.

Story: Kaj mislite, da je rodilo takšno čenčo o moževem skoku čez plot?

Ne vem, morda to, da kar naprej v vseh medijih poudarjam družinske vrednote, da pišem o tem, kaj počnemo v naši družini, kako s Tilnom vzgajava otroke … Ne vem, morda gre komu to v nos. Verjetno pa je temu botrovalo pisanje nekega gospoda na moj blog. Ta je pod moj prispevek, v katerem pišem, da sem tu in tam kar malo utrujena in brez prave volje, napisal, da mi razpada zakon. In pripisal še svoje ime in telefon.

Tega niti nisem takoj zbrisala, saj se mi je zdelo prav smešno. No, potem se je izkazalo, da je to neki bioenergetik, ki si je hotel narediti malo brezplačne reklame, in sem njegov komentar izbrisala. Seveda so se takoj porodila ugibanja …

Story: Ali veste kaj o tem, da naj bi tej vzgojiteljici, s katero naj bi se zapletel Tilen, na vašo željo prepovedali priti na zaključno zakusko ob koncu vrtičkarske sezone in jo celo premestili v drugo enoto?

Ne vem niti, za katero vzgojiteljico naj bi šlo, saj sem, kot sem že povedala, z vsemi v zelo dobrih odnosih. Ni pa moja stvar, niti ni v moji moči, da bi jaz komu kaj prepovedovala ali ga celo premeščala v drugo enoto … Tudi za to prvič slišim … Na srečo takšne stvari ne morejo vplivati na najin odnos - kaj bi bilo, če bi skočila na vsak namig … ali pa Tilen.

Pri svojem delu spoznam na tisoče moških, tudi doma pripovedujem o kakšnem, s katerim skupaj delamo ali pride kakšen postaven dedec na moja predavanja (žal premalo takšnih, zato vabljeni!!!). Kakšno pa bi bilo življenje, če bi takoj pomislila na najslabše?!

Story: Za koga vam je najbolj hudo, da mora biti vpleten v takšna in drugačna natolcevanja o vas?

Za vsa natolcevanja, ki so neokusna, mi je seveda najbolj žal mojih otrok. Popolnoma nič niso krivi, pa se včasih zgodi, da jih sošolci kaj podrezajo. Priznati moram, da sta sploh starejša otroka prav alergična na mojo medijsko prepoznavnost, tudi ko gremo skupaj v trgovino, ju moti, da nas ljudje gledajo in se pogovarjajo o nas. A tako je pač življenje, če si nekoliko bolj na očeh.

Story: Kako jih obvarujete pred tem, da bi poslušali ali brali neprijetne reči o svoji mami, starših?

Čisto obvarovati se jih ne da. Smo se pa dogovorili, da ne brskajo po forumih in ne berejo vseh tistih neumnosti. Veste, ko je nekdo skrit za nekim izmišljenim imenom, ni prav nič težko iz sebe zvleči najnizkotnejših čustev. In enkrat sem tudi že pisala o teh 'internetnih ljudeh', ki živijo tuja življenja in se hranijo s tem, da pljuvajo po drugih. Takšnih stvari otrokom res ni treba brati.

Story: Pridejo kdaj do vas in vam rečejo 'Veš mami, jaz sem pa slišal/prebral, da ti …'?

Enkrat me je starejša hčerka vsa ogorčena vprašala, kdo je napisal nekaj o njenih ocenah. To sem bila seveda jaz, ko sem napisala, da nismo obremenjeni s tem, da bi imeli otroci v šoli same petice in da jih pač otroci nimajo. Pa ji ni bilo prav in zdaj se vedno malo brzdam, da ne povem ali napišem kaj takšnega, kar vem, da bi jo razjezilo.

Story: Kaj pa vas? So vas kakšne besede, ki ste jih prebrali o sebi na spletu, kdaj tako zelo dotolkle, da so tekle solze?

Ni mi vedno čisto vseeno, a ker vem, kakšni ljudje se tam izživljajo, jim pravzaprav tega veselja ne privoščim!!!

Story: Kako ste se počutili, ko ste v enem izmed odzivov na vaše pisanje o istospolnih partnerjih prebrali, da vam privoščijo, da bi bil vaš otrok homoseksualec?

Edina stvar, ki jo ne prenesem, je ta, da kdo v svoje pljuvanje vmešava moje otroke. Za božjo voljo, ljudje, pustite otroke pri miru! Ne glede na to, kako jezna sem na nekoga, mu privoščim vse dobro, ko gre za otroke!

Story: Kako vaš mož sprejema čenče, ki se rojevajo o vas?

Na srečo se zelo veliko pogovarjava in se tako dobro poznava, da naju kaj prida ne gane.

Story: Kaj konkretno je rekel o tej zadnji, o njegovem skoku čez plot?

Da ni vedel, da je tak superman, da bi poleg petih otrok in mene, ki nisem kar tako, obvladoval še eno žensko …

Story: Čisto za konec - kaj bi radi sporočili vsem, ki vas dajejo na tnalo?

Kar dajte, za dobrim konjem se vedno praši …

Nasvet staršem: Kako obvarovati otroke pred neprimernimi vsebinami?

Story: Svojim otrokom ste rekli, naj na spletu ne prebirajo določenih komentarjev, ki letijo na vas … Kaj konkretno ste jim rekli?

Da sem pisala o neki temi, ki zelo deli javnost in da so se vsuli name tisti, ki mislijo drugače kot jaz. Da pa so vsi ti skriti in se ne ve, kdo so in so zato toliko bolj pogumni pri svojem pljuvanju.

Story: Imate kakšen nasvet, kako naj starši preprečijo, da otroci ne bi prišli v stik z neprimernimi vsebinami, ki jih ponuja internet? Kako jih obvarovati?

Tako, da je dostop do interneta omejen - otrok ne more imeti računalnika vklopljenega kar ves dan in tam 'viseti' poljubno dolgo. Pri nas je tudi tako, da ko gredo otroci na internet, povedo, kaj bodo gledali oz. iskali. Jaz pa seveda vsake toliko malo pridem pogledat, ali se res držijo dogovorjenega.

Pisanja vredni projekti šele prihajajo!

Story: Vam je kaj žal, da ste znani? Žal v smislu, da v paketu z dobrim pridejo tudi neprijetne reči, kot so zlobni jeziki?

Včasih pa res. In ko sem se že hotela čisto odmakniti od medijev, me je spet potegnilo nazaj. Kot da nekako ne moremo drug brez drugega. Tudi če sem tiho kot miška in okopavam plevel na svojem vrtu, me že kdo pokliče in želi kaj izvedeti od mene. Kot tudi tokrat. Pa čeprav nimam kaj dosti povedati. Moji projekti, o katerih bo vredno pisati, namreč šele prihajajo!

Story: Res sem vas ujela ravno na vrtu, ja. In v tistem telefonskem pogovoru ste mi dejali, da boste, ko vam bo enkrat počil film, dali oglas in ljudi prosili, naj vas že enkrat pustijo na miru …

Ah, to je bil stavek izrečen kar tako, v jezi. Naj pišejo, naj natolcujejo, le otroke naj pustijo pri miru!

Maja Susman

Nova Story že v prodaji

Story