Severina: Romantična zaroka!

Vir: Story
14. 8. 2009

Omamno lepa hrvaška pevka Severina Vučković nam razkriva, kako jo je zaročenec Slavko Šajinović zaprosil za roko, in hkrati priznava, da čeprav poroko načrtujeta za letos, še ni razmišljala o podrobnostih …

Po počitnicah, ki jih je preživela na Sardiniji, je Severina pripravljena preostanek poletnih obveznosti oddelati z nasmeškom na obrazu. Prekrasne fotografije, ki smo jih posneli v tem prestižnem poletnem letovišču, kažejo, da se pevka pri svojih tridesetih res počuti odlično v svoji koži.

Potem ko jo je njen partner, poslovnež Slavko Šajinović, pred nedavnim zaprosil za roko, Severina z veliko žara v očeh priznava, da je iskrena ljubezen tista, ki ji daje moč za nove poslovne uspehe. Na seznamu mest, v katerih bo Severina nastopila, pa se je tokrat prvič znašel tudi Beograd. Prelestna pevka, ki naj bi imela 17. oktobra koncert v Beogradu, že pripravlja podrobnosti tako za koncert kot za poroko.

Story: Imate mogoče pred koncertom kakšen ritual?

Vedno se z bendom pogovorim o podrobnostih koncerta. V teh trenutkih mi je pomemben samo bend, drugi zame ne obstajajo. Ne vem, ali gre za tremo, a pred koncertom vedno popijem kozarček konjaka.

Story: Kdaj ste se spoznali z Goranom Bregovićem? Kakšno je bilo vajino sodelovanje? Sta se družila tudi zasebno?

Spoznala sva se na prireditvi podelitve nagrade zlata ptica, in ker naj bi jo dobila oba, so naju posadili za isto mizo. Potem je najina sku­pna založniška hiša Dallas nenehno iskala možnosti za skupno sodelovanje. Ker pa sva oba dokaj sramežljiva, sva začela sodelovati šele takrat, ko mi je Boris Novković predstavil pesem za Doro. Poslala sem jo Goranu in po Štikli sva začela pripravljati album. Vse dobre stvari v življenju se zgodijo povsem spontano.

On je zelo pameten in nadarjen umetnik, in tudi če bi se samo družila, bi bilo super. Tako pa sva ustvarila album, za katerega mislim, da je naj­bolj zrel v moji karieri. Še leto po izidu albuma so pesmi na njem sveže in niti ene se nisem naveličala. Obožujem, da sem lahko sodelovala z Goranom. Je strasten, glasbo ustvarja iz srca in je zelo čustven. Res ima okus in vesela sem, da bova sodelovala tudi pri mojem naslednjem albumu.

Story: Še nikomur pred vami ni uspelo sodelovati na solističnem koncertu kantavtorja Đorđeta Balaševića …

Ko sem se pred osmimi leti povsem brezskrbno sprehajala po Novem Sadu, sem se skoraj zaletela v njegovo soprogo Olivero. Naslednji dan me je povabila na kavo in mi povedala, da sem priljubljena pevka v celotni družini. Po nekaj mesecih me je Đorđe povabil na svoj koncert v Novem Sadu v dvorani Spensa. Želel je, da publiki zapojem hita Virujen u te in Ja samo pjevam. Rekel mi je, da sta mu všeč, prav tako druge, ki jih sama napišem. To je bilo čudovito slišati od tako velikega umetnika.

Story: Kaj se dogaja z vašo igralsko kariero?

Dogovarjam se z režiserjema Vitom Tauferjem in Jagošem Markovićem, ker imata oba vlogo zame v gledališču. Trenutno nisem v tej fazi, ker imam koncerte, gledališče pa zahteva veliko priprav. Verjamem pa, da bo volja za to prišla sama od sebe. Žal mi je, da nisem večkrat odigrala predstave Čekajuči svog čovika, vsekakor pa mi je bilo v veliko veselje igrati v Hrvatskom narodnom kazalištu na Reki. Zaradi tega sem neizmerno hvaležna Mani Gotovac, ki me je popeljala v ta svet, ki sem ga imela rada od majhnih nog in na vrata katerega sem se vedno bala potrkati.

Story: V filmu Duhovi Sarajeva vas za roko zaprosi igralec kolega Enis Bešlagić. Vas je tudi fant Slavko zaprosil na filmski način?

V življenju je vse kot v filmu, le da Enis ni imel te sreče, ker je pač scenarij zahteval drugače. Vem, da vas to najbolj zanima, a nisem pravi naslov za te teme. Mislim, da me je zaprosil na zelo lep način - on, jaz, prstan … Bila sva srečna in vesela, prav tako najini družini, in kot pravi moja pesem Tridesete - izbrala sam odlično.

Story: Pred letom dni ste oblekli prekrasno poročno obleko kreatorja Manuela Motua, obraz pa ste pokrili s čipko in se tako pojavili na promociji albuma Zdrava Marijo. Zakaj vas je osvojila prav ta poročna obleka?

Ne samo zaradi čipk, temveč tudi nageljnov na glavi. Poroke morajo biti malce kičaste, ker spadajo v narodne običaje, in meni se to zdi i­menitno. Vsaka poroka je mala predstava, vsi so podobno oblečeni, le igralci so vsako soboto drugi. Imela sem krasno poročno obleko, en­kratne svate in Bog nam daj zdravja!

Story: Kakšen je bil občutek, ko ste oblekli poročno obleko? Si lahko predstavljate sebe v njej tudi na svoji poroki?

Lahko.

Story: Ali načrtujete poroko še letos, kakor ste v zanosu dejali na splitski rivi med zadnjim koncertom v svojem rodnem mestu?

Načrtujem, a res še ne vem, ne kdaj ne kje.

Story: Ali verjamete v institucijo zakona?

Mislim, da je zelo lepo, kadar se imata dva rada, ko se spoštujeta, podpirata, in verjamem v vse, kar je sad velike ljubezni.

Story: Bi se zaradi ljubezni odrekli karieri?

Mislim, da se v življenju ni treba odrekati s­tvarem, ki te veselijo. Vsakdo mora izživeti svoje življenje, katerega sestavni del so ljubezen, kariera, prijatelji, potovanja, lepi spomini, lepe ženske, zabave, pijančevanje, dobre večerje …

Story: Na snemanju spota za pesem Tridesete ste morali nekaj minut preživeti v zraku. Kaj vas je motiviralo, da ste to storili?

Poklical me je Viktor Drago in dejal, da ima idejo za spot. Takoj sem vedela, da bomo vse naredili tako, kot je treba. Kajti če nekdo misli na vas, ne da bi mu bilo treba, že vse diši po uspehu. Potem sem poklicala svojega prijatelja Đoleta, ki je sodeloval z mano pri predstavi Čekajuči svog čovika. V Ameriki je končal šolo za posebne učinke, sodeloval je pri filmu Matrica in tudi z Lucom Bessonom pri njegovem zadnjem filmu. Zanj je bilo to, da me dvigne v zrak, mačji kašelj.

Po tem sva posnela tudi spot za pesem Gade, ki ga je režiral Darko Drinovec, ki je enkraten režiser spotov. Nedavno pa sva skupaj posnela spot za pesem Haljinica boje lila, ki ga bodo premierno prikazali konec avgusta. Medtem je Zoran Pezo montiral spot za pesem Zdrava Marijo, pri katerem je uporabil kadre s koncerta v Domu sportova lani in s promocije albuma v Okrugljaku.

Story: Vam laska, da so vas razglasili za najbolj prodajano pevko na Hrvaškem?

To je bilo še od Croatia Recordsa, ko sem dobila zlato ptico za najbolj prodajano žensko izvajalko v novejši hrvaški zgodovini. Tudi v Dallasu so zelo zadovoljni z našim sodelovanjem. Pravijo, da se moj zadnji album vseskozi odlično prodaja, pa čeprav smo ga izdali že pred letom dni. Vseeno pa mi največ pomeni to, da imajo ljudje radi moje pesmi.

Story: Kako bi opisali svoja trideseta leta v primerjavi z dvajsetimi? Ste se zelo spremenili?

Menim, da so moja trideseta leta najbolj kakovostna. Natanko vem, česa nočem, česar v dvajsetih letih nisem vedela. Značajsko se nisem spremenila. Tudi zdaj spoštujem zaprisego, ki sem jo dala pionirjem, da moraš držati besedo, biti iskren, napreden, vztrajen in deloven. V meni je še vedno dekletce v beli srajci, modrem krilcu, z nasmeškom in brez sprednjih zob.

Story: Komu se zaupate in kdo lahko reče, da res pozna pravo Severino?

Prijatelji, sodelavci, bližnja okolica, moj dragi, sicer pa zelo ozek krog ljudi.

Story: Nedavno ste posneli spot in pesem Gade, ki govori o ženskih čustvih s poudarkom na ljubosumju. Ste tudi sami ljubosumna oseba?

Ne vem, verjetno sem.

Story: Kako najraje preživljate prosti čas?

Z labradorcem, ki mi ga je podaril dragi. Še vedno je majhen in zelo sem navezana nanj. Poslušam pesmi Marie Callas, ki mi jih je podarila prijateljica iz Slovenije. Hodim v kino in občasno tudi v gledališče …

Story: Radi potujete. Katero deželo si še želite obiskali?

Rada bi spoznala vse dežele, prva na seznamu pa je Egipt. Nekajkrat sem že želela tja, a je vedno prišlo nekaj vmes. Rada bi videla dolino Nila, še raje pa piramide.

Story: Po vrnitvi iz Mehike, kjer ste obiskali muzej Fride Kahlo, ste si zaželeli, da bi naslikali sami sebe. Ste to že storili?

Naslikala sem dve ribi na eni sliki, na drugi pa abstraktno morje. Nisem še vešča slikanja.

Story: Kaj je bilo usodno za to, da ste začeli razmišljati o preselitvi na Reko?

Ljubezen.

Story: Kmalu boste na Splitskem festivalu nastopili s skladbo Ko to pita, ki jo je pokojni skladatelj Đorđe Novković napisal prav za vas. Bo to za vas zelo čustven nastop?

Na Splitski festival prihajam izključno iz sentimentalnih raz­logov, ker je to moje mesto in ker je Nino Ninčević napisal besedila za nekatere moje prve pesmi, recimo Dalmatinko, Palomaner, in pa zato, ker je Đorđe pustil velik pečat v moji ka­rieri. Čeprav nisva velikokrat sodelovala, sva naredila skupaj osem pesmi, ki so zagotovo zelo pomembne v moji karieri.

Z njegovo pesmijo Virujen u te sem kot edina ženska izvajalka dobila grand prix na Melodijah hrvatskega Jadrana. Pesem, ki mi jo je podaril s svojo preprostostjo, spada med tiste, ki te očarajo v trenutku. Številni so mislili, da je to povsem preprosto, a takega talenta ni mogoče posnemati. On je imel tisto nekaj.

Sandra Njavro, Prevedla: Sandra Bratuša

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story