Smiljan Mori za Story o svojem delu in življenju

25. 12. 2014

Govornik, motivator, podjetnik, avtor in oče Smiljan Mori je človek, ki ga poznajo številne države. Pri nas je začel kot podjetnik in motivator, zdaj pomaga in svetuje na različnih področjih. Njegovo delo je opazil tudi angleški milijarder Richard Branson, ki ga je gostil na svojem otoku.

Smiljanove dogodke je v desetih letih obiskalo že več kot 200 tisoč ljudi iz 50 različnih držav, kar potrjuje, da je odličen govornik in motivator.

"To številko si zapisujem z namenom, kajti ko me nekdo po tem številu povpraša, ali ko ga preberem, me spomni na to, kje sem bil in kje sem zdaj. Ampak mislim, da je to šele začetek. Nekako mislim, da bomo ljudi, ki bodo na mojih seminarjih, šteli v milijonih," doda. "To je dokaz, da se iz nič lahko marsikaj naredi. Najtežje je priti do prvega poslušalca, ki bo plačal za to, kar mu ti želiš povedati. Potem je težko priti do 50 in do 100. Kaj šele do 500. Nekje pri svojih petdesetih letih bi moral priti do milijona. (smeh)" Trenutno je zagotovo eden od najprepoznavnejših obrazov, ki mu prisluhnejo množice. A vedno ni bilo tako.

"Če se vrnem nazaj, najbolj uživam, ko stojim pred ljudmi in jih lahko zabavam s svojimi šalami oz. pripovedkami. Oziroma z resnimi vsebinami, ki jih znam povedati tako, da vsakemu sedejo v podzavest. V življenju si vedno predstavljamo, kaj bomo dosegli, imamo svoj ideal, a v nekem trenutku se vse obrne. Recimo: gremo na neki dogodek, srečamo nekega človeka in končamo nekje drugje. Poistovetimo se s tem in si rečemo, da smo si to nekako skreirali sami. Tega, kar jaz danes počnem, si nisem predstavljal niti v največjih sanjah. Da bom kdaj lastnik uspešnih podjetij, da bom pisal knjige, ki bodo prevedene v sedem jezikov, da bom predaval več kot 200 tisoč ljudem in da bodo moje avdio programe kupovali po vsem svetu ... Nikoli si nisem predstavljal česa takšnega. Tudi ciljev nisem imel tako izdelanih. Vedel sem le, da si želim doseči nekaj več kot večina ljudi, ki je živela okoli mene. Kaj točno, pa nisem vedel. (smeh) Starši so me naučili, da moram biti priden v šoli, a ko šolo končaš, vidiš, da je to šele začetek vsega. Zato je pred nami vedno nov korak. In to želim povedati tudi mladim ali podjetnikom, ki se srečujejo z različnimi fazami. Tudi, recimo, ko jim ne gre dobro v teh časih, da ni nujno, da je to tisto, kar so do zdaj delali. Da jih morda za naslednjim vogalom čaka nekaj novega, boljšega in kaj bolj koristnega. Tako da si včasih zadamo neke cilje, in ko jih dosežemo, znova nismo zadovoljni. Moramo biti zadovoljni, ampak ne smemo se zadovoljiti. Ker v zadovoljen biti in v zadovoljiti se je velika razlika!"

Smiljan je postal eden od najprodornejših poslovnih, prodajnih in motivacijskih trenerjev v Evropi. Kjerkoli se pojavi, ga sprejmejo z odprtimi rokami.

"Povsod (pred nekaj dnevi sem bil na Hrvaškem, kjer sem predstavljal svoj novi projekt) so me vprašali: 'Gledali smo vas v Rusiji, kjer ste predavali pred 12 tisoč ljudmi, govorite v slovenskem jeziku, zraven vas stoji prevajalka. Videli smo vas v Budimpešti, kjer govorite v slovenskem jeziku, zraven vas prevajalka prevaja v madžarski jezik. Kako vam to uspeva, da vam množice tako prisluhnejo?' Madžarščina, priznam, je edini jezik, ki ga nikoli nisem razumel. Prevajalka bi lahko v tistem trenutku prevedla karkoli. (smeh) Kar se mene tiče, ne vidim nobene razlike v tem, ali govorim v slovenščini pred domačo publiko ali pa komu drugemu in se to prevaja. Besede niso edine, s katerimi vplivam na ljudi. Lahko bi rekel, da so le sedem odstotkov. Seveda, če jih ne razumeš, z njimi ne moreš vplivati. Ob besedah so tukaj še emocije, transfer misli, ki lahko vpliva na podzavest človeka. Tako z vsakim gibom in z vsako mislijo. Fiziologija je več kot 57 odstotkov vplivanja na ljudi."

Njegov trud in delo pa ceni tudi angleški milijarder Richard Branson. Smiljan se je namreč odzval vabilu na njegov otok, kjer je preživel sedem neverjetnih dni.

"V marcu me je doletela čast, da sem bil povabljen na otok Richarda Bransona v skupini 25 multimilijonarjev. In moram priznati, da sem se počutil zelo bedno. Počutil sem se malega. Počutil sem se kot neki tujek. Najbolj v tem smislu, kaj med temi dosežkarji, milijonarji in milijarderji dela sploh neki fant iz Ožbalta ob Dravi. Iz vasice, ki ima 500 prebivalcev. Takrat sem spoznal, da so na plan znova prišli tisti stari programi, ki jih imamo v glavi. Vprašanja: 'A sem sploh vreden tega? Nisem dovolj dober ... Ali se bom sploh znal z njimi pogovarjati?' Po dnevu in pol je ta trema minila in preživel sem sedem čudovitih dni. Spoznal sem Richarda Bransona, stopil na njegov otok, se z njim družil na zajtrkih, kosilu in večerji. Na vseh zabavah, ki jih ni bilo malo, in pri vseh vragolijah, ki jih počne. Ko sem dobil klic, ali se bom udeležil druženja, sem takoj privolil. Le še ženo Heleno sem vprašal, ali lahko za ta čas odidem," prizna. "To je bilo res nekaj nepredstavljivega zame in imam toliko zapiskov, idej in informacij, ki bodo za vsaj tri dni predavanj. Zapisal sem si veliko misli, posnel predavanja in intervjuje. Vsak dan smo se udeležili delavnic in verjamem, da se bova še srečala. Doletela me je tudi čast, da mi je posvetil 20 minut za intervju, ki ga bom uporabil v naslednji knjigi. Zaupal mi je svoj zasebni elektronski naslov, tako da ga imam, če ga želim še kaj vprašati. Ko bom imel knjigo pripravljeno, mu jo bom dal prebrati. Rekel je, da se na leto odloči le za eno knjigo, ki ji da svoje priporočilo, in upam, da bo nekega dne to prav moja knjiga."

Helena Kodrič Mori

Knjiga upanja

Smiljanova žena je uspešna podjetnica, ki te dni predstavlja knjigo z naslovom 'Jaz, Sima Mori - Čudež iz epruvetke'.

"Ideja za zgodbico je nastala v nosečnosti in je moje darilo Simi. So pa seveda še ostali razlogi. Knjiga je upanje in dokaz za številne pare, ki šele vstopajo v postopke zunajtelesne oploditve in se bodo z izzivi, ki jih ti postopki prinašajo, šele srečali. Vem, kako je, in vem, kako se kot ženska v teh postopkih počutiš. In vem, da je takrat edina tolažba dokaz, da je nekomu uspelo. Ker veljava za uspešen in podjeten par, sva ravno iz teh razlogov o tem spregovorila. Da se to dogaja vsem, ne glede na starost, izobrazbo, poklic. Oba s Smiljanom tako Simo kot Samuela učiva, da je vse mogoče, če upaš, če sanjaš, če moliš in če si za to pripravljen kaj narediti. Da so meje mogočega v naših glavah in da si jih sami postavljamo. Učiva z vzorom," pravi.

MIMA, fotografije: osebni arhiv