Sponzorji so zaskrbljeni zaradi obtožb proti Cristianu Ronaldu

Sponzorji so zaskrbljeni zaradi obtožb proti Cristianu Ronaldu (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
6. 10. 2018

Portugalski nogometni zvezdnik Cristiano Ronaldo denarja ne služi zgolj z igranjem nogometa, ampak tudi s sponzorskimi pogodbami in lastno znamko, kamor spadajo tako njegova kolekcija spodnjega perila kot hoteli. Zaradi nedavnih obtožb o njegovem domnevnem posilstvu bi se lahko drastično znižali tudi njegovi sponzorski prihodki.

Gospodarska revija Forbes ocenjuje, da je Ronaldo leta 2017 zaslužil 108 milijonov dolarjev, od tega 61 milijonov predstavlja nogometna plača. Čeprav je zaslužil 15 milijonov več kot leta 2016, to vseeno predstavlja padec s prvega na tretje mesto. Pred njim sta še en nogometni velikan Argentinec Lionel Messi s 111 milijoni dolarjev in ameriški boksar Floyd Mayweather, ki je zgolj za dvoboj z irskim boksarjem Conorjem McGregorjem zaslužil 275 milijonov dolarjev.

Pri Realu bi skupaj z bonusi bruto plača znašala 66 milijonov dolarjev, pri Juventusu pa se ta znesek giblje okoli 64 milijonov. Za primerjavo, Messi po novem podpisu pogodbe z Barcelono zasluži 86 milijonov. Na drugi strani pa Ronaldo s sponzorskimi pogodbami zasluži več kot Argentinec.

Tako kot košarkar Michale Jordan, teniški igralec Roger Federer in nogometaš David Beckham ima tudi Ronaldo v sodelovanju z Nikom lastno znamko. Od leta 2006, ko je Ronaldo v domači Madeiri odprl prvo trgovino s spodnjim perilom, je znamko razširil še na kavbojke, čevlje in modne dodatke.

Konec leta 2015 pa se je pridružil hotelski verigi Pestana in zgradil pet hotelov (šesti je načrtovan v Parizu) pod imenom CR7.

Portugalec ima na socialnih omrežjih 330 milijonov sledilcev, kar je največ med športniki, zato je za sponzorje zelo mamljiv. Med drugim so med njegovimi sponzorji tudi švicarski proizvajalci ur Tag Heuer, izdelovalci videoiger Konami in EA Sports, podjetje motornih olj Castrol in letalska družba Emirates.

Največ pa Ronaldo zasluži z Nikovim sodelovanjem, ki se je začelo leta 2003 in mu prinese okoli 20 milijonov dolarjev. "Sem član te družine. To je najboljši dogovor, ki sem ga imel v karieri," pravi 33-letnik o dosmrtnem sponzorstvu firme Nike, s katerim se lahko pohvalita le še košarkarja Lebron James in Michael Jordan.

"Smo izjemno zaskrbljeni zaradi teh resnih obtožb in bomo še naprej spremljali zadeve," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik podjetja Nike, ki jih obtožbe proti Ronaldu lahko upravičeno skrbijo. Forbes je namreč izračunal, da vrednost Ronalda na socialnih omrežjih za Nike predstavlja okoli 500 milijonov dolarjev, medtem ko je vrednost Messija na socialnih omrežjih za Adidasu okoli 53,3 milijona. 

Priporočamo