Stephen Hawking: Genij, ki je bil za družino tiran

Stephen Hawking: Genij, ki je bil  za družino tiran (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Nova
26. 3. 2018

V 76. letu starosti je umrl eden od večjih genijev današnjega časa – Stephen Hawking. Njegove teorije in znanstveni dosežki so neprecenljivi, veliko pa je zanimanja tudi za njegovo biografijo.

Ko so angleškemu fiziku, kozmologu in enemu največjih umov današnjega časa diagnosticirali amiotrofično lateralno sklerozo, bilo je leta 1963, so mu napovedovali samo nekaj let življenja. No, zmotili so se, saj je živel do svojega 76. leta. Poleg njegovih dosežkov na znanstvenem področju ljudi seveda zanima predvsem njegovo družinsko življenje, o čemer je njegova soproga Jane spregovorila že leta 2014, po tem, ko je na platna prišel film Teorija vsega. Takrat se je odprla za ameriške medije. Film je nastal po knjigi z naslovom Potovanje v neskončnost: moje življenje s Stephenom.

Jane je opisala zelo vznemirljivo, a hkrati tudi zelo čustveno in tudi dokaj travmatično zvezo s svojim soprogom. Jane je morala vložiti veliko truda, da so lahko živeli kolikor toliko v slogi. "Razlike so bile, seveda, če samo pogledamo njegov ateistični pogled na svet in mojo krščansko vzgojo. Vedno so bile neke napetosti, ki pa nama jih je nekako uspelo prebroditi," pravi Jane.

Stephen Hawking: Genij, ki je bil  za družino tiran

Kmalu zatem, ko je Stephen spoznal Jane, sta se zaročila in leta 1965 dahnila usodni da v Cambridgeu. V tistem času je Stephen še lahko hodil brez tuje pomoči, kmalu sta leta 1967 dobila sina Roberta in čez tri leta še hčerko Lucy. Njegovo zdravstveno stanje pa je bilo vse slabše, do te mere, da je bil kmalu prikovan na invalidski voziček. A vse to ga ni motilo, da ne bi gradil svoje znanstvene kariere. Leta 1979 je na univerzi v Cambridgeu prevzel katedro za matematiko in fiziko, ki jo je nekdaj vodil Isaac Newton. Tistega leta se je družina povečala še za enega člana, sina Tima.

Njegova bolezen in vedno večja slava nista najbolje vplivala na družinsko življenje. Takrat je v življenje Jane že stopil Jonathan Heller Jones. Leta 1985 je Stephen zbolel za pljučnico in padel v komo. Vsi so mislili, da je prišel njegov konec, zato so Jane predlagali, da ga odklopijo z naprav, kar pa je ona zavrnila. No, pozneje si je opomogel in čez dve leti je zapustil družino ter odšel k drugi ženski Elaine Mason, s katero se je leta 1995 tudi poročil. Ona je bila njegova bolničarka, njen mož pa je izumil napravo, s katero je Hawking komuniciral s svetom. Kmalu so se pojavile govorice, da Elaine grdo dela s svojim nepokretnim soprogom in vmes je posegla tudi policija.

Stephen Hawking: Genij, ki je bil  za družino tiran

Jane v svoji knjigi trdi, da sta obstajala dva Stephena. Eden je bil čudežni deček, kakor ga je poznala javnost, druga pa, da je bil velik tiran. Njegova bolezen naj bi vso družino vlekla v črno luknjo, je zapisala. Ko se je Stephen ločil od druge soproge, je obnovil stike z otroki iz prvega zakona. Hčerka Lucy se je celo s svojim sinom preselila v Cambridge, da bi skrbela za očeta. Skupaj sta leta 2007 napisala knjigo Skrivni ključ vesolja. Tudi bivša soproga Jane, čeprav je bila poročena z drugim, se je spravila s Stephenom in na koncu sta bila prijatelja. Z njim je prišla celo na premiero filma.

Besedilo: Sandra Bratuša // Foto: Profimedia

Priporočamo