Steve Bannon o solzah Melanie, Donaldovem bolestnem narcizmu in 'kot noč neumni' Ivanki!

Steve Bannon o solzah Melanie, Donaldovem bolestnem narcizmu in 'kot noč neumni' Ivanki! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
4. 1. 2018

Politična ločitev predsednika ZDA Donalda Trumpa in njegovega nekdanjega tesnega sodelavca Steva Bannona, ki je služil kot eden od virov za odmevno knjigo novinarja Michaela Wolffa o ameriškem predsedniku, močno odmeva in je povzročila pravi potres na desnici.

Wolff v knjigi z naslovom Ogenj in Bes, ki bo izšla šele 9. januarja, med drugim predsednikovega sina Donalda mlajšega obtožuje izdaje države zaradi razvpitega sestanka z rusko pravnico v Trumpovi stolpnici.

Knjiga, katere odlomke je že objavila revija New York, je prava zakladnica informacij za Trumpove kritike, predsednik pa se je skupaj z Belo hišo in zvesto televizijo Fox News odzval silovito.

"Bannon je poleg službe izgubil tudi pamet," je med drugim sporočil Trump v odzivu na izjave svojega nekdanjega političnega stratega v Wolffovi knjigi.

Prva dama na robu solz

Odzvala se je tudi tiskovna predstavnica prve dame Melanie Trump Stephanie Grisham. Knjiga med drugim opisuje, kako nesramen naj bi bil predsednik do soproge ob inavguraciji, ki ni imela veliko obiskovalcev, sploh pa ne znanih in slavnih. Prva dama ZDA naj bi bila 20. januarja na robu solza, po volilni zmagi 2016 pa naj bi se dejansko zjokala, ker naj bi ji Trump obljubil, da ne bo nikoli zmagal in postal predsednik.

"Gospa Trump je podpirala moževo odločitev za kandidaturo in ga je pri tem celo vzpodbujala. Prepričana je bila, da bo zmagal in je bila zelo vesela, ko je zmagal. Ta knjiga se bo zagotovo prodajala na razprodaji izmišljotin," je zagotovila Grishamova.

Knjigo je napadla tudi tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders, ki je prav tako zatrdila, da je plod domišljije.

Izdaja, laži in spodkopavanje?

Bannon se po Trumpovem napadu nanj še ni odzval, njegovi sodelavci pa pravijo, da mu ni nič žal. Bannon je bil tisti, ki je novinarju Wolffu omogočil dostop do Zahodnega krila Bele hiše, kjer je skoraj leto dni zasliševal zaposlene ter zbiral material za knjigo.

Wolff pravi, da je opravil več kot 200 intervjujev, med drugim je govoril tudi s predsednikom, česar Bela hiša ni zanikala, čeprav je Sandersova zagotovila, da formalnega intervjuja nikoli ni bilo.

Zakaj se je Bannon odločil za to, kar je storil, še ni jasno. Ostaja na položaju izvršnega predsednika desničarskega medija Breitbart News, katerega bralci so ga v sredo ostro napadli, na kar je z veseljem opozoril tudi Donald mlajši.

"Sedaj, ko je izgubil Breitbart, je ostal brez vsega. Steve je imel čast delati v Beli hiši, na žalost pa je zapravil privilegij in ga sprevrgel v zahrbtnost, izdajo informacij medijem, laganje in spodkopavanje predsednika," je zapisal mlajši Trump. Nekdanjega idola desnice sedaj napadajo tudi na televiziji Fox News.

Glede na Wolffovo knjigo je bil Bannon pobudnik Trumpovega spontanega ukaza o prepovedi vstopa muslimanom v ZDA in je po opozorilu, da bo ukaz povzročil zmedo po svetu, odvrnil, da je ravno to namen, saj da bo to razjezilo liberalce.

Ambiciozna, a 'neumna kot noč'

Trumpova hči Ivanka naj bi sanjala o tem, da bo postala prva predsednica ZDA, vendar pa je Bannon izjavil, da se to ne bo godilo, ker da je "neumna kot noč". Malce naj bi ji bil jasen marketing, pa dobro izgleda, vendar pa naj ne bi imela pojma o tem, kako zadeve delujejo v politiki.

Bannonu naj bi bilo povsem vseeno, če Trump zmaga na predsedniških volitvah, ker da gre le za pretresanje sistema, in tudi sicer naj bi imel Trumpa za omejenega narcisa.

Bannon naj bi bil zelo kritičen do tega, kako Trumpovi odvetniki vodijo obrambo predsednika v preiskavi ruske afere posebnega tožilca Roberta Muellerja, Wolffova knjiga pa med drugim zatrjuje, da nihče v kampanji ni bil pripravljen na zmago. Člani kampanje so počeli razne stvari, kar bi se jim sedaj lahko maščevalo zaradi Muellerjeve preiskave, a ker niso pričakovali zmage, naj bi jim bilo vseeno.

Nekdanji svetovalec za nacionalno varnost, general Michael Flynn naj bi dobil od prijatelja opozorilo, da ni bilo pametno, ker je od Rusov vzel 45.000 dolarjev plačila za nastop v Moskvi. Flynn je pred volitvami odgovoril, da bi bil to problem le, če bodo zmagali, kar pomeni, da niti Flynn ni verjel v zmago. Flynn je sicer moral zapustiti položaj zaradi laganja o stikih z Rusi, sedaj pa sodeluje z Muellerjevo preiskavo.

P.S.

  • Ameriški predsednik Donald Trump si zdaj prizadeva preprečiti objavo knjige, ki je nastala na podlagi razkritij in kritičnih izjav njegovega nekdanjega tesnega sodelavca in stratega Stephana Bannona. Trumpov odvetnik Charles Harder je avtorju Michaelu Wolffu in založniku Henryju Holtu poslal pismo, v katerem trdi, da so v knjigi številne laži.

tiskovka