Švedski princ Carl Philip o boju z disleksijo

Princ Carl Philip javno govori o disleksiji, s katero se spopada. S tem želi pomagati mladim, ki trpijo za enako motnjo.  (foto: Lea) Lea
Vir: Lea
28. 3. 2015

Švedski princ Carl Philip dolgo ni govoril o svoji težavi z disleksijo. "Veliko let je minilo, preden sem si upal govoriti o svoji motnji," danes priznava čedni princ.

Poleti bo poroka. Sofia komaj čaka, da bo dahnila da svojemu princu na belem konju.
Kralj in kraljica sta zadovoljna s sinovo izbranko.

Mladim, ki se spopadajo s podobno težavo, želi olajšati življenje in svoj položaj je izkoristil za to, da je o vsem spregovoril povsem odkrito.

"Nihče ne sme občutiti tega, kar sem sam, ko so me zasmehovali, tudi ko sem recimo zamenjal številke med šovom ob podelitvi športnih nagrad," pravi Carl Philip in nadaljuje: "Zelo me žalosti, ko ljudje tiste, ki imajo težavo z disleksijo, označijo za neumne. To se ne bi smelo dogajati. In skupaj lahko končno odpravimo negativen predznak, ki ga ima disleksija. Ljudje so vse prevečkrat tako zelo nestrpni, da je res neverjetno. In to nikakor ni spodbudno za nove generacije."

V kraljevi družini pa princ Carl Philip ni edini, ki se spopada z disleksijo. Tudi njegov oče, kralj Carl Gustaf, in sestra, princesa ter prestolonaslednica Victoria, imata enako motnjo. "Veliko več truda pri učenju moramo vložiti v primerjavi s tistimi, ki niso disleksični. Sam to najbolje vem," pravi Carl Philip.

Tik pred poroko

Lani se je 36-letni princ zaročil z izbranko Sofio Hellqvist, s katero sta razmerje začela leta 2009. "Zelo sem počaščen, da je to čudovito dekle sprejelo mojo snubitev. Privolila je, da bo preostanek svojega življenja preživela z mano, in srečen sem," je dejal Carl Philip o Sofii. Kmalu po zaroki so se tudi že začele priprave na poroko, svoj blagoslov pa sta morala dati še kralj in vlada, kakor to pač zahteva švedska zakonodaja.

Princ Carl Philip in Sofia Hellqvist se bosta poročila 13. junija letos. Oba sta vzhičena in pravita, da se poletne poroke zelo veselita. Poroka bo torej skoraj leto dni po zaroki. Princ pa je dejal, da se tistega dne, ko je svojo izbranko prosil, ali bi bila njegova žena, dobro spominja: "Bil sem tako nervozen, da vso noč nisem zatisnil očesa." Za roko jo je zaprosil zjutraj, ko se je zbudila. "Nikoli si nisem mislila, da bom našla srečo z nekom iz kraljeve družine," pravi Sofia, ki je bila na začetku zveze kar nekoliko nervozna, saj pravi, da seveda ni bila navajena se gibati v tako visoki družbi.