Tom Hanks bo izdal prvo zbirko kratkih zgodb

Tom Hanks bo izdal prvo zbirko kratkih zgodb (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
22. 2. 2017

Ameriški oskarjevec Tom Hanks, znan po vlogah v filmih Forrest Gump, Reševanje vojaka Ryana, Brodolom in številnih drugih, se preizkuša tudi v pisanju.

Oktobra bo izdal zbirko 17 kratkih zgodb Uncommon Type: Some Stories. V ospredju zbirke bodo pisalni stroji, ki so Hanksova velika ljubezen, piše britanski časnik The Guardian.

Eno od zgodb iz knjige je Hanks objavil leta 2014 v reviji The New Yorker. Zgodba o skupini štirih prijateljev, ki se odpravljajo na Luno, je pozornost vzbudila pri uredniku newyorške založbe Knopf Sonnyju Mehti. Kot je poudaril, je bil očaran nad Hanksovo avtorsko govorico in njegovo pisateljsko nadarjenostjo.

Protagonist ene od zgodb je imigrant, ki je prišel v New York, ko sta mu v domovini zaradi državljanske vojne razpadala družina in življenje. Druga predstavlja moškega, ki postane zvezda na ameriški športni televiziji ESPN, spet tretja govori o ekscentričnem milijonarju in njegovem zvestem asistentu, je napovedal Mehti.

Hanks je začel zgodbe pisati leta 2015.

"V času pisanja sem bil na snemanjih filmov v New Yorku, Atlanti, Berlinu in Budimpešti. Pisal sem po hotelih, na dopustu, na letalih, doma, v pisarni. Ko sem le uspel, običajno dopoldne med 9. in 13. uro," je pojasnil.

Knjiga bo izšla hkrati pri založbi Knopf v ZDA in v Veliki Britaniji pri založniški hiši William Heinemann. Pravice za prevajanje so doslej prodali v sedem držav, od Brazilije do Kitajske. Izšla bo tudi zvočna knjiga, ki bo vključevala zgodbe v Hanksovi interpretaciji, še piše The Guardian.

Priporočamo