Trump ne ustreza kriterijem častnega meščana nemškega mesta, iz katerega je v ZDA emigriral njegov ded Friedrich!

Trump ne ustreza kriterijem častnega meščana nemškega mesta, iz katerega je v ZDA emigriral njegov ded Friedrich! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
27. 1. 2017

Ameriški predsednik Donald Trump ne bo postal častni meščan nemškega mesteca Kallstadt, iz katerega sta se njegova stara starša izselila v ZDA, je sporočil tamkajšnji župan Thomas Jaworek.

Svetniki Kallstadta, mesta v nemški vinorodni regiji Porenje, ki je bil nekoč dom Trumpovih starih staršev, so dobili predlog za podelitev častnega naziva novemu ameriškemu predsedniku.

Na zasedanju mestnega sveta se sicer tej tematiki niso izrecno posvečali, temveč so le sporočili, da mesto ne podeljuje naziva častnega meščana.

Nemški republikanci, obrobna stranka, ki istoimensko ameriško stranko deli desno usmerjene konservativne vrednote, je vložila pobudo za imenovanje Trumpa za častnega meščana, po ameriškem predsedniku pa so želeli poimenovati tudi ulico in trg.

Predlog desničarjev je zavrnila tudi občina Freinsheim, pod katero spada Kallstadt, njihov predstavnik pa je pojasnil, da Trump preprosto ne ustreza kriterijem častnega naziva.

Trumpov dedek Friedrich, ki je kasneje svoje ime spremenil v ameriško različico - Frederick, se je iz Nemčije v New York preselil konec 19. stoletja in kasneje zaradi zlate mrzlice krenil na zahod.