Trump si je leta 1999 želel kandidature z Oprah! Se mu bo želja kmalu uresničila?

Trump si je leta 1999 želel kandidature z Oprah! Se mu bo želja kmalu uresničila? (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
9. 1. 2018

Predsednik ZDA Donald Trump se sicer še ni odzval na vse glasnejša ugibanja o predsedniški kandidaturi televizijske zvezdnice Oprah Winfrey na volitvah leta 2020, je pa imel doslej izjemno dobro mnenje o njej. Celo tako dobro, da si jo je dvakrat želel za svojo podpredsedniško kandidatko, ko se je poigraval z mislijo o predsedniški kandidaturi.

Leta 1999, ko si je prizadeval zbrati dovolj podpore za predsedniško kandidaturo na listi reformne stranke, je Trump za televizijo CNN povedal, da bi si Winfreyjevo želel za podpredsedniško kandidatko, saj je priljubljena, odlična in čudovita ženska.

Leta 2015 pa je Trump za televizijo ABC dejal, da bi si jo želel za podpredsedniško kandidatko, ker mu je zelo všeč in bi skupaj zlahka zmagala. Winfreyjeva je sicer na volitvah leta 2008 podprla Baracka Obamo, katerega dediščino si Trump prizadeva v čim večji meri odpraviti.

Trumpove pretekle pozitivne izjave bodo za Winfreyjevo verjetno dobra popotnica ob morebitni kandidaturi leta 2020, ko jo bodo napadali Trumpovi podporniki. To se je sicer že začelo. Desničarski radijski voditelj Alex Jones, ki podpira Trumpa, jo je namreč v ponedeljek označil za temnopolto nacistko, ki bo zasužnjila tako črne kot bele, a je to izjavo kasneje osramočen umaknil.

Oprah Winfrey bi bila sicer, vsaj po mnenju nekdanje direktorice za komunikacije Bele hiše v času Obamovega predsedovanja Jennifer Palmieri, zelo resna predsedniška kandidatka. Pomanjkanje političnih izkušenj po Trumpovi zmagi ni več noben razlog, da se ne bi spustila v politiko oziroma predsedniško kandidaturo.

A po mnenju nekaterih bi bil to dvorezen meč. Voditeljica demokratov v predstavniškem domu kongresa Nancy Pelosi tako meni, da bi Winfreyjeva zagotovo dobila veliko podporo, vendar bi imela njena kandidatura zaradi pomanjkanja izkušenj z delom v vladi podobne pomanjkljivosti kot Trumpova. Trump je torej argument v prid njeni kandidaturi, obenem pa argument proti njej - glede na vse, kar se zdaj dogaja.

Priporočamo