Trumpovi napadi so dobri za medije, ki jih ne mara

Trumpovi napadi so dobri za medije, ki jih ne mara (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
25. 4. 2018

Televizija CNBC poroča, da je Trumpova vojna napoved medijem, ki mu ne pojejo hvalospevov, zelo dobra za medije, čeprav jih označuje za lažne in za sovražnike ljudstva. Zanimanje za politične novice je za razliko od prejšnjih let namreč ostalo na enako visoki ravni kot okrog predsedniških volitev 2016.

Trumpovo vladanje Ameriki poteka v znamenju kaosa, preiskav, presenečenj, presenetljivih izjav in izjav, ki tem izjavam nasprotujejo, spolnih afer, odpuščanj, odstopov, najemanj nepreverjenih kandidatov za visoke vladne položaje, itd.

Zadnjih 15 mesecev Trumpove vladavine je politični teater, kot ga Amerika še ni doživela, in koristi žanjejo predvsem mediji, ki se jim dvigujejo naklade, gledanost in poslušanost ne glede na to, da bo povprečen Američan povedal, da ima Trumpa in škandalov pošteno čez glavo.

Ena od priljubljenih tarč predsednika Trumpa je časopis New York Times. Lani so prihodki časopisa od naročnin narasli za milijardo dolarjev v primerjavi z letom 2016, ko je naklada prav tako rasla zaradi volitev s Trumpom v glavni vlogi.

Washington Post je prav tako Trumpova tarča, ker skupaj z New York Timesom skoraj vsak dan objavi nekaj, kar ga požene na Twitter. Samo septembra 2017 je Washington post dobil milijon novih digitalnih naročnikov.

Politična oddaja televizije CBS "60 minut" je s predvajanjem intervjuja s pornografsko igralko Stormy Daniels požela 22 milijonov gledalcev, kar se ni zgodilo zadnjih deset let z nobeno temo.

Levo nagnjena televizija MSNBC počasi dohiteva in z določenimi voditelji celo prehiteva doslej najbolj gledano televizijo Fox News, ki je konservativna, vendar s Trumpom doživlja krizo identitete, saj določeni voditelji enostavno ne zmorejo več trobiti v isti rog in prihaja do prepirov.

Trump je najbolj zaslužen, da se pri življenju ohranja tudi družabni medij Twitter, za katerega naj bi bil po nekaterih analizah vreden kar dve milijardi dolarjev prihodkov na leto.

Cirkus pa se šele prav začenja, saj se bližajo jesenske kongresne volitve, na katerih demokrati računajo na prevzem vsaj enega od kongresnih domov. Če jim to uspe, se bo sprožil nov plaz kongresnih preiskav Trumpa in morda tudi začetek postopka za odstavitev.

Impeachment sicer ne bo zanesljiv, če bodo demokrati ugotovili, da jim strelovod za negativne novice v Beli hiši bolj odgovarja tam, kjer je, in ga bodo skušali znova izkoristiti še v letu 2020, ko bodo predsedniške volitve.