13 razlogov, zakaj: Serija z grenkim priokusom

13 razlogov, zakaj: Serija z grenkim priokusom (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
19. 6. 2017

Zgodba o serijskem prvencu, ki odpira oči in opozarja, zakaj moramo govoriti o tabujih in pozornost posvečati dogajanju v šolskem sistemu. Netflixova serija 13 razlogov, zakaj (13 reasons why) je točno to, kar potrebuje današnja družba - šokantna izpoved, ki nas pusti v razmišljujočem nemiru še tedne po tem, ko si jo ogledamo.

V skrivnostnost in dramatičnost ovita pripoved adolescenčnega dekleta kljub nekaterim odstopanjem temelji na istoimenski noveli izpred desetih let, s katero je pisatelj Jay Asher zarezal v eno izmed najbolj perečih tematik današnjega časa.

Javnost je nemudoma pritegnila, postala je najbolj 'opevana' serija letošnjega leta po tem, ko jo je dramatik in libretist Brian Yorkey, leta 2010 dobitnik Pulitzerjeve nagrade za muzikal Next to normal (ta se prav tako poigrava s subjektom mentalnih bolezni), k Netflixu pripeljal že konec leta 2015. V seriji nas pritegneta šokantnost in odstopanje od običajnega - popelje nas na pot od najbolj sprevrženih manipulacij in demoraliziranih okoliščin do anksiozno-depresivnih stanj kot posledico teh, dogajanje pa se za nameček dogaja v okolju, ki bi primarno moralo zagovarjati pojem varnosti - v šoli.

13 razlogov, zakaj

Paket 13 obojestranskih kaset, katerih pripovedovalka je osrednji lik serije Hannah Baker, izpostavlja razloge, zaradi katerih se je ob koncu srednje šole odločila za samomor. Njena navodila so jasna: vsaka oseba, ki v roke dobi paket, je ena izmed 'razlogov'. Mora poslušati do konca in paket predati novemu imenu, enemu izmed omenjenih, ob prekinitvi te verige pa druga verzija pricurlja v javnost in razkrije 'krivce'.

Rdečo nit pripovedi sošolke in neuslišane simpatije v rokah drži Clay Jensen, ki v imenu gledalcev prizadevno išče pot do resnice in pravice ter nas v napetosti drži vse do zadnje kasete. Čeprav je serija v najkrajšem času požela zavidljive uspehe, se je oklepa grenak priokus. Grafična prispodoba Hannahine smrti izžareva kontroverznost, serija je lahko z določenih zornih kotov celo kočljiva.

Za nekatere kritike je skupek prepletajočih se tematik prevelik zalogaj, očitajo ji celo poveličevanje samomora: je prav, da je povsem nenadzorovan ogled dovoljen osebam v že tako ranljivem adolescenčnem obdobju (kar je tudi ciljna skupina), sploh tistim, nagnjenim k oblikam tesnobnih in depresivnih stanj s samomorilskimi nagnjeni?

13 razlogov, zakaj

Ameriška nacionalna zveza šolskih psihologov je priložnost izkoristila za poziv profesorjem, naj se z učenci pogovarjajo o šovu, pred prvo epizodo celo naletimo na manjši opozorilni znak. Med produkcijo je ekipa kar devetih producentov (med njimi tudi priljubljena pevka Selena Gomez) vključila številne strokovnjake s področja psihologije, kar podpira stališče ustvarjalcev, da je portret tematik ključnega pomena, zlorab, odvisnosti in celo spolnega napada.

Strokovnjaki s standfordske univerze so edini: "Namen prikaza samomora je spoznavanje bolečine, ki prizadene bližnje. Uravnotežiti smo morali potencialno škodo prikaza in se hkrati ne izogibati tematiki."

13 razlogov, zakaj

V prahu, ki se še ni polegel, tudi Selena ne varčuje z besedami. Ni presenečena, da je serija pritegnila temne sence, nasprotno, prepričana je, da bi se to zgodilo v vsakem primeru. "Lepo tragična, zapletena in napeta zgodba, o kateri ni lahko govoriti," jo opiše. Še eden izmed razlogov, zakaj je želela serijo posneti v kar se da verodostojni luči, je njena dolgoletna bitka s tesnobo, paničnimi napadi in depresijo, začetek snemanj je celo segal v njeno težko obdobje: "Z njo sem želela prestrašiti mladostnike, jih zmesti na način, da bodo o njej govorili, se seznanili z nečim, kar se dogaja. Vsak dan."

Napisala Neja Drozg
Fotografije Profimedia

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story24/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 24/2017

Story 24/2017, od 08. 06. 2017