18 slavnih, ki so bili v otroštvu zlorabljeni, seznam pa se z njimi nikakor ne konča!

18 slavnih, ki so bili v otroštvu zlorabljeni, seznam pa se z njimi nikakor ne konča! (foto: profimedia) profimedia
30. 7. 2018

Marylin Monroe je gotovo ena od najbolj slavnih oseb, za katero vemo, da je bila v otroštvu spolno zlorabljena. Za mnoge najlepša ženska, kar jih je živelo, je svoje otroštvo preživela v rejniških družinah, kasneje pa se je cikel zlorab nadaljeval s strani moških, ki si jih je izbirala za partnerje. Prav Monroe je bila tudi ena prvih javnih osebnosti, ki je odkrito in javno spregovorila o svojih izkušnjah z zlorabo v otroštvu. In prav Monroe je bila žal tudi ena tistih, ki si je na koncu iz notranje stiske veliko prezgodaj vzela življenje.

Večina slavnih oseb, ki jih v nadaljevanju naštevamo in ki jih skupaj z Marilyn Monroe na čelu uvrščamo v žalostno statistiko zgodovine zlorab nad otroki, danes sicer živi normalno in celo nadpovprečno uspešno življenje.

Mnogi med njimi niso takoj našli pravih rešitev za svoje hude notranje boje (Oprah Winfrey je o tem iskreno spregovorila), za večino izmed njih pa danes velja, da so travmo sčasoma uspeli pozdraviti s psihoterapijo in tako, da so se obkrožili z dobrimi in dobronamernimi ljudmi. Nekaterim izmed njih je bilo gotovo v veliko pomoč tudi njihovo ukvarjanje z umetnostjo filma, glasbe, besede in likovnega ustvarjanja. Slednje namreč zagotovo ne velja zaman za nadvse terapevtsko aktivnost.

Veliko preveč žalostnih zgodb!

O tem, kaj je to huda notranja stiska, ki bi je ne smel izkusiti noben otrok, so poleg Marylin Monroe spoznali tudi ...

Anthony Edwards

Igralec, ki ga poznamo po njegovi vlogi iz filma Top Gun, je leta 2017 javno povedal, da ga je v sedemdesetih letih kot otroka zlorabil Gary Goddard. Direktor filmske družbe Goddard Group naj bi takrat zlorabil tako Edwarda kot nekaj njegovih prijateljev. Edward je povedal, da se je takrat počutil srhljivo nemočnega. Danes pravi, da mu je k ozdravitvi od travme pomagala psihoterapija, še vedno pa je jezen, da Goddarda nikoli ni doletela zaslužena kazen.

Tyler Perry

Igralec in režiser Tyler Perry je bil kot otrok žrtev posilstva. V spolni akt ga je prisilila mama njegovega prijatelja, ki ga je v stanovanju kot talca zadrževala toliko časa, da je z njo spolno občeval.

Oprah Winfrey

Slavna voditeljica pogovornih šovov Oprah Winfrey je pri komaj devetih letih posilil sorodnik. Kasneje je bila ponovno tarča spolne zlorabe. Oprah se s travmo sprva ni znala boriti drugače kot tako, da je postala promiskuitetna in vstopala v odnose, v katerih je bila ponovno prizadeta. Vse skupaj se je spremenilo, ko ji je pod roke prišla knjiga pesnice Maye Angelou. Winfrey je potem, ko je že postala slavna, javno razkrila svojo žalostno zgodbo, s svojim pogumnim pričevanjem pa pomagala mnogim žrtvam zlorab, da so po njenem zgledu uspeli narediti korak naprej.

Marilyn Manson

Tudi nenavadni zvezdnik Marilyn Manson je bil žrtev spolne zlorabe v otroštvu. Manson je o tem 'spregovoril' tudi skozi svojo glasbo. Temi je posvečen njegov album Smells Like Children.

Mike Tyson

Boksarski šampion Mike Tyson je leta 2014 razkril, da je bil spolno zlorabljen, ko je imel komaj sedem let. O svoji izkušnji je spregovoril v intervjuju za radio. Povedal je, da je šlo za en sam dogodek, ko ga je neznanec sredi belega dne ugrabil z ulice.

Queen Latifah

Raperko in igralko Queen Latifah je spolno zlorabila varuška.

Fiona Apple

Fiona Apple je bila leta 1989 kot komaj dvanajstletna punčka posiljena na ulici, v neposredni bližini svojega doma.

Maya Angelou

Ameriška pesnica Maya Angelou je leta 1936 postala žrtev posilstva. Silo ji je storil takratni mamin partner. Stara je bila komaj osem let.

Vanessa Williams

Ko je bila stara 10 let, je Vanesso Williams spolno nadlegovala ženska, ki je bila dobra prijateljica njenih staršev. O izkušnji je odkrito pisala v svojih spominih You Have No Idea.

Teri Hatcher

Teri Hatcher je posilil njen stric, ko je bila stara pet let. Leta 2002 je strica prijavila in proti njemu tudi pričala. Dobil je 14 let zapora.

Axl Rose

Tudi pevec skupine Guns N'Roses je bil žrtev spolne zlorabe v najbolj rosnih letih otroštva. Po njegovem pričevanju naj bi ga zlorabil njegov oče.

Billie Holiday

Billie Holiday je leta 1926 posilil njen sosed. Takrat je bila stara komaj 12 let.

Antwone Fisher

Avtor Antwone Fisher je bil čustveno in spolno zlorabljeni otrok. Njegovo življenjsko zgodbo je na filmskem platnu s svojo igro poosebil Denzel Washington.

Carlos Santana

Carlos Santana je bil žrtev spolne zlorabe v otroštvu. Santana je o svojih izkušnjah javno spregovoril, da bi pomagal žrtvam spolnih zlorab.

Johannes Brahms

Slavni skladatelj je bil žrtev spolne zlorabe v otroštvu.

Mike Patton

Mike Patton je bil žrtev zanemarjanja in spolne zlorabe v otroštvu. Danes ga svet pozna kot izjemnega pevca rok skupine Faith No More.

Rita Hayworth

Rito Hayworth naj bi večkrat posilil lastni oče, ki jo je priganjal in treniral, da bi postala plesalka. Slavna igralka je šele kot odrasla spoznala, da 'odnos', ki ji ga je vsilil oče, v resnici ni normalen odnos med očetom in hčerko.

In seznam slavnih bi lahko tukaj še nadaljevali. Vse več ljudi (še posebno slavnih) je danes namreč pripravljenih javno govoriti o stvareh, ki so do nedavnega veljale za tabu. A če kaj, tabu za družbo nikoli ne bi smela biti ali ostati tema, ki ima tako rušilne posledica na življenje mnogih otrok in kasneje odraslih, kot je ravno zloraba v otroštvu.