30. obletnica Umazanega plesa: Obuditev nepozabnega filma

30. obletnica Umazanega plesa: Obuditev nepozabnega filma (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Jana
29. 7. 2017

21. avgusta 1987 so prvič predvajali film Umazani ples,ki 30 let pozneje velja za kultnega.

Film, kjer se v vrtincu prepovedane ljubezni znajdeta Jennifer Grey v vlogi nedolžne Baby in divji plesalec Johnny Castle, ki ga je upodobil pokojni Patrick Swayze, je prejel oskarja in zlati globus za najboljšo izvirno pesem (I've had) The Time of My Life, ki je prav tako kot film postala velika uspešnica.

Nastanek filma

Ideja za film je nastala, ko sta na kosilo sedli producentki MGM Studios Linda Gottlieb in Eleanor Bergstein. Scenarij je nastal po res­nični zgodbi scenaristke Eleanor Bergstein, najmlajše hčerke judovskega zdravnika, ki je poletje preživela s svojo družino v Catskillsu, kjer je sodelovala v plesnem tekmovanju in je imela prav tako kot glavna junakinja vzdevek Baby. Lik Johnnyja, ki ga je upodobil pokojni igralec Patrick Swayze, pa je nastal na podlagi zgodb koreografa Michaela Terracea, ki ga je Bergsteinova spoznala leta 1985, ko je iskala material za scenarij.

Toda priljubljeni film skorajda ne bi bil posnet. Zaplet se je pojavil, ko je direktor MGM studia, ki je že podpisal pogodbo za snemanje filma, dobil odpoved. Bergsteinova je za sodelovanje zaprosila več različnih studiev, vendar je ni nihče uslišal. Šele pozneje je našla Vestron Pictures, ki je sicer privolil v snemanje, vendar jim je proračun zelo oklestil. Režiser filma je postal Emile Ardolino, ki pred tem še ni režiral nobenega celovečernega filma, vendar je k filmu pristopil strastno. Za koreografa pa je bil izbran Kenny Ortega, ki ga je plesati učil legendarni Gene Kelly.

Izbira glavnih igralcev

Zaradi finančno omejene produkcije so snemanje iz luksuznega kampa Catskills premaknili v Severno Karolino in Virginijo. Produkcijska hiša je želela, da bi bila glavna igralka bujna blondinka, vendar se to ni uresničilo. Režiser filma je želel, da vloge dobijo plesalci, ki znajo tudi igrati. Za glavno vlogo so tako izbrali ljubko 26-letno Jennifer Grey, ki je trenirala ples. Nato pa so iskali primernega igralca za glavno moško vlogo in sprva naj bi vlogo dobil igralec Billy Zane, ki se ga številni spomnijo po vlogi zlobnega zaročenca iz filma Titanik, a se na plesnih vajah z Jennifer ni izkazal za pravo izbiro. Naslednja izbira je bil takrat 34-let­ni Patrick Swayze, ki je bil izkušen plesalec. Producenti so bili navdušeni nad njim, vendar je njegov agent nasprotoval, da nastopi v filmu. Toda ko je Patrick prebral scenarij, se je kljub temu odločil, da bo v filmu igral. Jennifer Grey menda ni bila navdušena nad izbiro, saj sta imela težave že pri snemanju filma Rdeča zora, vendar je bila kemija med njima, ko sta zaplesala, izjemna.

Zagotovo pa je najslavnejši končni prizor, kjer plešeta na pesem (I've had) The Time of my Life, ki sta jo zapela Bill Medley in Jennifer Warnes. Ta je bil izbran za najboljši plesni filmski trenutek vseh časov. Zanimivo je, da pesem velikokrat igrajo na porokah, vendar velja tudi za eno od najbolj pogosto predvajanih pesmi na pogrebih.

Resnična Johnny in Baby

Patrick Swayze, ki se je v filmu izkazal kot odličen plesalec, je umrl leta 2009 zaradi raka na trebušni slinavki. Star je bil 57 let. Kljub bolezni je posnel več epizod TV-nanizanke The Beast in vztrajno zavračal jemanje protibolečinskih tablet med napornim snemanjem. Po snemanju se je Swayze vrnil na svoj ranč, kjer se je posvetil meditiranju. Z zdravjem je imel že prej težave, saj si je leta 1998 med snemanjem filma v nesreči pri jahanju zlomil obe nogi. Bil je verižni kadilec, težave je imel tudi z alkoholom.

Njegovo zasebno življenje, kar se tiče žensk, pa ni bilo pretresljivo. Leta 1975 se je poročil s plesalko Liso Niemi, ki mu je stala ob strani vse do smrti. Spoznal jo je, ko je bil star 18, ona pa 14 let in se je pri Patrickovi mami učila plesa. Njun zakon je bil eden izmed najbolj romantičnih. Vedno je trdil, da je najlepša ženska, kar jih je kdaj videl, njegova najboljša prijateljica in boljša plesalka kot on. Na žalost pa nista mogla imeti otrok – Lisa je imela dva spontana splava. Za vlogo v filmu Umazani ples si je zaslužil nominacijo za zlati globus, prav tako pa tudi za vlogo v filmu Duh (Ghost) leta 1990, v katerem je igral z Demi Moore in Whoopi Goldberg. Z ženo Liso Niemi pa je leta 2003 posnel plesni film One Last Dance.

Jennifer Grey se po uspehu filma še nekaj časa ni mogla 'otresti' kompleksov. Strah jo je bilo, da bi ljudje mislili, da ne zna plesati tako dobro kot v filmu. Očitno se je tega strahu znebila leta 2010, ko je slavila v resničnostnem plesnem šovu Zvezde plešejo. Greyeva je imela romanco z igralcem Matthewom Broderickom pa tudi z Johnnyjem Deppom, preden se je poročila z igralcem in režiserjem Clarkom Greggom, s katerim ima hčer Stello. Njena kariera pa je precej trpela zaradi lepotne operacije nosu. Privoščila si je tudi druge lepotne operacije. Z vsakim letom je bolj tonila v pozabo zaradi neprepoznavnega videza.

Zasijala je spet po zaslugi oddaje Zvezde plešejo, kjer je vabilo najprej večkrat zavrnila in šele, ko so uspešno pozdravili poškodbo vratu, ki je bila posledica avtomobilske nesreče leta 1987, je sprejela izziv. Na to odločitev je vplivala tudi smrt Patricka Swayzeja, saj je s tem želela obuditi spomin na njun nepozabni 'umazani ples'. Po njegovi smrti je dejala: "Ko pomislim nanj, pomislim na trenutek, ko sem bila v njegovem objemu, ko sva bila otroka, plesala, se imela super in snemala ta majhen film, za katerega sva mislila, da ga nihče ne bo videl."

Obuditev nepozabnega filma

Majhen film je postal velika uspešnica, ki še vedno navdušuje. Leta 2007 je bil po neki britanski raziskavi izbran za najbolj gledani ženski film vseh časov. Po njem je nastal tudi muzikal, ki so ga prvič uprizorili leta 2004 v avstralskem Sydneyju, v letih 2006–2008 so ga uprizorili v Hamburgu, zaživel pa je tudi na ameriških in angleških odrih. Leta 2004 je bil posnet Umazani ples 2, ki je bil nekakšna ohlapna predelava klasične ljubezenske zgodbe, zapletene v strastne korake umazanega plesa. V filmu se je pojavil tudi Patrick Swayze.

Besedilo: Danaja Lorenčič
Fotografije: Profimedia