40 let kultnega filma: Briljantina za vse generacije

40 let kultnega filma: Briljantina za vse generacije (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
12. 8. 2018

Čeprav je od premiere Briljantine minilo že 40 let, je film priljubljen še danes. Všeč je generacijam, predelali pa so ga tudi v muzikal.

Režiser filma Randal Kleiser pravi, da takega uspeha filma niso pričakovali. "To je bil šele moj prvi dolgometražni film, in ko smo ga končali, se nam še sanjalo ni, kakšen vpliv bo imel in seveda uspeh," se danes spominja režiser. Čeprav je minilo že 40 let, odkar so dijaki srednje šole Rydell osvojili srca najstnikov po vsem svetu. Mogoče tudi zato, ker se z njimi poistovetijo tudi starejši gledalci, saj jih zgodba ponovno vrne v brezskrbne srednješolske čase. "Nam se je zdelo, da bo film priljubljen kakšni dve leti, in si niti v sanjah nismo predstavljali, da bo še po 40 letih tak hit," nadaljuje režiser. Glavna igralka Olivia Newton-John ima danes že 69 let, John Travolta pa 64.

Film temelji na broadwayskem muzikalu in govori o ljubezni dveh srednješolcev. Posneli so ga v Los Angelesu, in to v le dveh mesecih. Zanj so porabili le šest milijonov dolarjev, do danes pa je prinesel že več kot 400 milijonov zaslužka in je bil najuspešnejši muzikal vse do Mamma Mie, ki je prišla 30 let pozneje. Ko se je režiser odločil prav za Johna Travolto, je bil ta še vedno dokaj neznan igralec in je ravno končal snemanje filma Vročica sobotne noči, ki pa še ni prišel na filmska platna. Olivia Newton-John pa je že bila mega pevska zvezda, ki je imela nekaj hitov na glasbenih lestvicah. Izdala pa je tudi že uspešen album. Tako režiser kot John Travolta sta si za vlogo Dannyja želela prav Olivio Newton-John, ki pa je nekoliko oklevala. Ravno pred tem je namreč končala snemanje nekega znanstvenofantastičnega filma, ki pa ni imel večjega uspeha. Prepričana je bila namreč, da je nekoliko prestara za vlogo srednješolke, saj je bila takrat stara že skoraj 30 let. "Po poskusnem snemanju in nekaj nagovarjanja je Olivia popustila in sprejela vlogo," pravi režiser Kleiser. Pozneje sta John Travolta in Olivia posnela še film Dve duši, ki pa ni imel nikakršnega uspeha. Leta 2012 pa sta skupaj izdala Božični album. Do danes sta ostala dobra prijatelja in si v težkih trenutkih vedno stala ob strani. Tako je bilo, ko je Johnu leta 2009 umrl sin in ko je Olivia v devetdesetih letih zbolela za rakom na dojki. Pozneje tudi, ko je njen mož izginil med ribarjenjem in naj bi ga po 12 letih nato našli v Mehiki.

Zanimivo je, da se je režiser Briljantine z glavnima igralcema tu pa tam srečeval ločeno, vsi trije pa od konca snemanja filma nikoli niso bili skupaj. Zato pa se bodo srečali naslednji mesec, ko bo v Los Angelesu obletnica snemanja filma. Kleiser je pozneje režiral še film Plava laguna z Brooke Shields in Draga, skrčil sem otroke. Sredi devetdesetih pa se je umaknil iz filmskega sveta. "Briljantina je popularna zaradi vedno aktualne tematike, kemije med igralci, odlične glasbe in nostalgije za nekimi bolj mirnimi časi ..." je prepričan Kleiser.

John Travolta je nekako tonil v pozabo, dokler ga ni ponovno aktiviral režiser Quentin Tarantino v filmu Pulp Fiction iz leta 1994 in ga zavihtel nazaj med zvezdnike, kjer je še danes. Olivia Newton-John pa je nadaljevala z glasbeno kariero, občasno pa je igrala tudi v filmih.

Besedilo: Sandra Bratuša // Foto: Profimedia