9 bizarnih poklicev, ki jih najdemo med uslužbenci kraljice Elizabete

9 bizarnih poklicev, ki jih najdemo med uslužbenci kraljice Elizabete (foto: Profimedia) Profimedia
5. 6. 2021

Za udobje 94-letne britanske kraljice Elizabete II. skrbi cela četica uslužbencev.

Zanjo iz dneva v dan skrbijo hišni pomočniki, stilisti, pa tudi kuharji, sobarice in tajnice. Spletni portal New Idea pa je razkril, da so med številnimi uslužbenci britanske monarhinje tudi takšni, ki opravljajo nekolikanj bizarna dela oziroma naloge. Navajamo jih v nadaljevanju.

1. Nosač čevljev

Vsi vemo, da nas lahko čevlji kar krepko ožulijo, ko nove prvič obujemo. To pa se eni kraljici pač ne sme zgoditi. Zato se je Elizabeta pač znašla malce po svoje: na njenem dvoru je oseba, ki namesto kraljice nosi njeno novo obutev, da bi se ta nekoliko razhodila in posledično še raztegnila. Tako se kraljica izogne morebitnim nevšečnostim oziroma bolečim nogam in žuljem.

2. Nadzornik umetnin

Britanska kraljica slovi po tem, da je velika ljubiteljica umetnosti, zato Buckinghamsko palačo krasijo številna umetniška dela. Že leta 2005 je tako kraljica zaposlila osebo, ki nadzoruje njeno zbirko umetnin. Ta naj bi sebovala kar neverjetnih 7.000 slik in 3.000 miniatur.

3. Glasbeni mojster

Kraljica izbor glasbe za različne priložnosti res ne prepušča naključju. Zato tudi ima skladateljico Judith Weir, ki velja za dvorno glasbeno mojstrico. Judith pravi, da je to zanjo velika čast.

4. Varuh pečata

Kraljičina podoba se je v času njene vladavine, ki je zdaj dolga skoraj sedem desetletij, znašla na številnih pečatih. Prav tako je lastnica redke zbirke pečatov, ki jih je nasledila od svojega očeta, Georga V. Za to, da pečati ostanejo v brezhibnem stanju, skrbi kraljičin osebni varuh pečatov.

5. Človeška budilka

Sicer se navadni ljudje budimo ob zvokih budilke, a kraljica pač ne spada med množice, kajne? Najela naj bi zasebnega budilca, ki ji vsak dan ob 9.15 zaigra pod njenim oknom, ne glede na to, ali se Elizabeta nahaja v Buckinghamski palači, Windsorju ali Balmoralu.

6. Navijalec ur

V kraljičinih sobanah je mogoče najti več kot 1.000 ur, nekateri med njimi pa so starejši od sto let. Zato je zaposlila osebo, ki vsak dan preveri, ali ure pravilno delujejo. Če jih je treba naviti, jih navije, če jih je treba popraviti, jih popravi.

7. Preizkuševalec hrane

Princ Philip in kraljica Elizabeta pred vsakim obrokom počakata, da svoje mnenje o nejm poda oseba, ki jo najprej pokusi. To delo na dvoru obstaja že več stoletij. Bivši kuhar kraljeve družine, Kevin Dundon, je dejal: "Vedno sem pripravil dva krožnika, enega za preizkuševalca, drugega za kraljico. Preizkuševalec je vedno prvi poskusil jed, preden se jo je kraljica lotila."

8. Oskrbnik konjev

Kraljica obožuje jahanje in se te dejavnosti loteva kljub svojim letom. Pri tem ji družbo dela oskrbnik, čigar glavna naloga je skrb za kraljičine konje, Lord de Mauley. On se ji vsakič tudi pridruži pri jahanju. Poleg tega je zadolžen še za skrb za hleve, prisostvuje pa tudi pomembnim dogodkom, na katere kraljica pride v kočiji. 

9. Rezalec mesa

No, že samo ime je dovolj zgovorno: naloga te osebe je rezati kraljičino meso namesto nje, še posebej ob slovesnih priložnostih in praznikih, kot je božič. Sicer še pravijo, da je to položaj, ki se ga nasledi.