Članom legendarne skupine ABBA slava ni prinesla sreče

Abba in zlate ter platinaste plošče. (foto: Foto: Profimedia) Foto: Profimedia
Vir: Story
26. 7. 2020

Nekoč najbolj popularno pop skupino Abba so oboževale množice. Ob njej so rasle in se zabavale generacije. Kdo pa so v resnici njeni člani?

Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson in Anni-Frid Lyngstad so leta 1972 ustanovili glasbeno skupino, ki so jo poimenovali po prvih črkah svojih imen ABBA. Pravzaprav je bilo tako, da se je Agnetha zaljubila v Björna Ulvaeusa, ko je imela komaj 19 let, spoznala pa naj bi ga v nekem lokalu. Leto dni pozneje sta se poročila in nato leta 1972 še z enim parom ustanovila skupino Abba. Že čez dve leti so s pesmijo Waterloo osvojili prvo mesto na pesmi Evrovizije in njihova pot se je samo še vzpenjala. Bili so prava senzacija, ki je nizala hit za hitom in kakšnih 10 let je skupina kraljevala na svetovnih glasbenih lestvicah s pesmimi, kot so Mamma Mia, Super Trouper, The Winner Takes it All, Dancing Queen in še bi lahko naštevali.

Abba

Vendar pa se za vsem bliščem, ki se je dogajal okoli skupine, skrivala povsem drugačna zgodba. Predvsem osebne zgodbe so postajale vse bolj zakomplicirane in oba para sta se med letoma 1980 in 1981 razšla. Zaradi vsega omenjenega je skupina dokončno razpadla leta 1982. To je najbolj vplivalo na Agnetho, ki so jo številni krivili za to, da se Abba pozneje ni nikoli več združila. Sama pa pravi, da je moralo miniti mnogo let, preden je lahko šla čez vse, kar se je zgodilo.

Pevka je bila namreč po ločitvi čustveno povsem na tleh. Z Björnom imata dva otroka, Lindo (47) in Petra (42), njuno življenje pa je bilo vedno pod drobnogledom javnosti, saj sta bila par, ko je bila skupina najbolj popularna. Kmalu po ločitvi je imel Björn že novo dekle, Agnetha (70) pa je bila na robu živčnega zloma in je hodila k psihologu.

Pozneje se je poročila z drugim možem, ki je bil zdravnik. A tudi ta zakon ni dolgo trajal, saj sta se po štirih letih ločila. Nato je bila v zvezi z voznikom kamiona, ki jo je dve leti zasledoval. Ko sta prekinila, je zahtevala prepoved približevanja. Nesreče so se kar vrstile, ko je njena mama naredila samomor, oče pa je umrl kmalu za njo. Danes Agnetha živi v Stockholmu in ves svoj čas posveča vnukom.

Abba

Björn Ulvaeus (75) se je tudi poročil in je še danes srečno poročen z Leno Källersjö, ki je že vse življenje glasbena novinarka. V zakonu sta se jima rodili dve hčerki, Anna (34) in Emma (38), družina pa živi v Stockholmu, kjer Björn velja za enega najbolj uglednih glasbenikov.

Benny Andersson (73) je po razpadu skupine svoje življenje povsem posvetil glasbi od produkcije, pisanju glasbe za filme in muzikale, ustanovil pa je tudi svoj orkester. Ima tri otroke, nobenega z Anni-Frid. Po njuni ločitvi se je ponovno poročil, in sicer z znano televizijsko voditeljico Mono Norklit (76). Z njo ima sina Ludviga (38), ki je tudi uspešen glasbenik. Iz prvega zakona, še pred Anni-Frid, ima Benny sina Petra (56) in hčerko Helene (54).

Rjavolaska Anni-Frid

Očarljiva rjavolaska Anni-Frid Lyngstad (74) je bila med največjo slavo skupine prava usod­na ženska. Benny Andersson je bil njen drugi mož, a tudi ta zakon se ni obdržal. Po razpadu skupine in po ločitvi je Anni-Frid odšla v Anglijo. Pozneje se je leta 1992 preselila v Švico, kjer se je ponovno poročila, tokrat s pravim princem po imenu Heinrich Ruzzo Reuss of Plauen. Dobila sta hčerko, ki je pri šestih letih umrla v nesreči, leto dni pozneje pa je zaradi bolezni umrl tudi Heinrich. Anni-Frid je še zdaj samska, živi v Švici in se ukvarja z dobrodelnimi projekti.

V svoji karieri je Abba prodala več kot 400 milijonov albumov. Samo v Angliji je bilo njihovih 8 albumov zapovrstjo na prvem mestu glasbene lestvice. Pesem The Winner Takes It All je bila napisana prav v času, ko so se člani skupine že ločevali. Baje je še danes zelo poslušana pri njihovih oboževalcih, kadar se ti ločujejo. Agnetha je vsakič, ko je morala to pesem peti na odru, komaj zadrževala solze. Člani skupine Abba so se še enkrat srečali v studiu, in sicer leta 1982 po turneji. Žal pa so ugotovili, da je vse preveč čustveno in da bodo le težko ponovno sodelovali. Razpadli so torej kot pari, pa tudi pevki se nista več najbolje razumeli.

Napisala: Sandra Bratuša/Fotografije: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story