Legendarni igralec Alain Delon od blizu: Upornik s pariških ulic

Spomladi leta 2013 v Parizu na modni reviji Elie Saab - Alain s svojo takratno soprogo Rosalie van Breemen. (foto: Foto: Profimedia Profimedia) Foto: Profimedia Profimedia
Vir: Story
5. 6. 2022

Nekoč je bil James Dean, nato je prišel Alain Delon. Dva upornika, ki sta zaznamovala svet kinematografije …

Na žalost je James Dean tragično preminil, star komaj 24 let, medtem ko ima Alain Delon za seboj zelo dolgo filmsko kariero. Danes, pri 85 letih pa bolj kot z igralsko kariero buri duhove z željo, da njegov sin uredi vse v zvezi z evtanazijo, saj pravi, da želi tako končati življenje. Živi namreč v Švici, kjer je to mogoče.

Alain DelonTa francoski očarljivec se je na filmu pojavil leta 1957 in takoj pritegnil pozornost kot eden najbolj atraktivnih in ambicioznih mladih francoskih igralcev. Ena od njegovih opaznejših vlog je bila v kriminalki V zenitu sonca, svetovni uspeh pa je dosegel leta 1960 v film Rocco in njegovi bratje. Ta film mu je tudi odprl vrata v Hollywood. Sam pravi, da je bil zanj velik kompliment, ko so ga primerjali s pokojnim Jamesom Deanom. Mediji pa so takrat tudi pisali, da je Alain Delon moška verzija Brigitte Bardot (87).

Igralec je bil pravo utelešenje nonšalance in ikona stila. Igralec, ki je bil bližje srenji uličarjev, podjetnikov in kriminalcev kot pa umetniški eliti. Njegova starša sta se ločila, ko je bil še majhen. Pogosto so ga metali iz šol, saj je bil izjemno problematičen, kot mladoleten je celo končal v zaporu. Opravljal je razna dela, bil je natakar, vratar, mesar, raznašal je časopis in končal tudi kot prostovoljec v francoski vojski. Poslali so ga celo na bojna polja v Indokini.

Vse to je doživel še pred dopolnjenim 20. letom in prav vse te življenjske preizkušnje je pozneje znal zelo dobro vplesti v svet filma. To mu je šlo res odlično od rok.

Leta 1968 se je Alain zapletel v škandal okoli umora njegovega telesnega stražarja Stevana Markovića. Takrat je tudi priznal, da ima veze v podzemlju, a so ga vseeno oprostili vsakršne odgovornosti. Ta afera pa še zdaleč ni škodila njegovi karieri, še več, začel je dobivati ponudbe za snemanje kriminalk, v katerih je od takrat dalje tudi pogosto igral.

Velika karizma, lep videz in skrivnostno zasebno življenje so iz Delona naredili zrelega igralca, ki je prerasel imidž upornika brez razloga. V svetu filma je postal prava institucija in film z njim v glavni vlogi je bil obsojen na uspeh.

S svojimi izjavami Alain še danes zabava. ''Tri stvari delam dobro: svoj posel, neumnosti in otroke!'' Njegova prva soproga je bila igralka in manekenka Nathalie Barthelemy, ki je preminila lani. Odločila se je za evtanazijo. Skupaj imata sina Anthonyja (57), ki je prav tako igralec in oblikovalec.

Poročila sta se leta 1964 in ločila pet let pozneje, ko jo je prevaral s pevko Nico. Z njo je dobil sina Christiana Aarona Boulogneja (58), ki pa ga igralec nikoli ni želel priznati. Alainova starša pa sta fanta sprejela za vnuka in ga pomagala vzgajati.

Igralec ima še hčerko Anouchko (31) in sina Alaina-Fabiena (27), ki ju je dobil z manekenko Rosalie van Breemen (58). Njuna zveza se je končala leta 2007. V njegovem življenju pa je bila še ena velika ljubezen, in sicer igralka Romy Schneider, s katero je bil zaročen. To, da sta prekinila zvezo, je tudi njo povsem zlomilo. Svoji hčerki je baje naročil, da po njegovi smrti ne smejo opravljati testov, ali je res oče sina, ki ga ne prizna.

Alain pa je imel tudi posluh za petje. S pevko Dalido, s katero je bil v zvezi, je posnel pesem Paroles, paroles, ki je še danes velik hit. ''Še danes mi je žal, da se nisva slišala, preden se je odločila končati življenje,'' pravi igralec in dodaja, da sta z Dalido imela vedno zelo diskreten odnos daleč stran od javnosti.

Z leti igralčev šarm ni bledel, saj je očaral tudi pevko Madonno, ki mu je leta 2012 posvetila pesem Beautiful Killer.

Napisala: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story