Ali se bo kodeks spremenil za Harryja in Meghan?

Ali se bo kodeks spremenil za Harryja in Meghan? (foto: STA) STA
2. 2. 2020

Je že res, da sta princ Harry in Meghan glede njunega odhoda že dogovorjena s kraljevo družino, toda nekaj stvari še ostaja nejasnih.

Ena od teh stvari so pravila, ki jih bosta morala upoštevati v novih vlogah. Ali bo na primer par moral izkazati spoštovanje do članov kraljeve družine, ki so bili zaradi njunega naziva "pod njima"? Sem lahko štejemo princeso Eugenio in princeso Beatrice.

Po napovedi kraljice Elizabete, Harry in Meghan "ne bosta uporabljala njunih nazivov HRH", ko bosta prenehala biti aktivna člana kraljeve družine. Vendar je bila izjava iz Buckinghamske palače morda namerno nejasna, saj samo navaja, da svojih nazivov "ne bosta uporabljala" in ne da jima bodo naziva odvzeli.

Po mnenju Myka Meierja, strokovnjaka za kodeks in avtorja nove knjige Modern Etiquette Made Easy, je veliko tega odvisno od zapletene teme njihovih HRH nazivov.

"Vse je malce nejasno. Sedaj, ko nazive obdržijo, vendar jih ne uporabljajo, lahko vrstni red priklonov ostane enak kot je bil, odkar se je Meghan poročila v kraljevo družino."

Harry bo še naprej prehitel svoje sestrične in bratrance, dokler bo ostal v vrsti za nasledstvo, saj še ni bilo zaslediti objave, da bi se Harry temu odpovedal. Meghan pa bi se morala prikloniti vsakemu, ki ima višji naziv od nje, kar vključuje vse krvne sorodnike princa Harryja. Vendar se je to spremenilo ob poroki, ko je Meghan pridobila tudi Harryjev položaj, kar pomeni, da je prehitela vse Harryjeve bratrance in sestrične, ne pa tudi princa Williama ter Kate, princa Charlesa in kraljico.

Lahko se vsi mirno strinjamo, da je kodeks zapletena stvar.