Amal Clooney: Pravnica z velikim srcem

Amal Clooney: Pravnica z velikim srcem (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
21. 10. 2016

Če Amal ne bi spoznala in se zaljubila v znanega igralca Georgea Clooneyja, je morda ne bi nikoli spoznali, kar bi bila velika škoda. Amal namreč ni le osupljivo lepa, temveč je tudi izjemno pametna, kljub mladosti pa ima za seboj že zavidanja vredno kariero. Je namreč pravnica, ki deluje na področju človekovih pravic, med njenimi strankami pa so se do sedaj znašli tako korporacija Enron kot tudi Julian Assange in mnogi drugi. Lepa Amal je poznana tudi po tem, da ima izjemen smisel za modo, zelo rada pa ima tudi pse. Vas zanima še več? Berite naprej ...

Amal Alamuddin (danes poročena Clooney) je bila rojena v glavnem mestu Libanona Bejrutu očetu Ramziju Alamu in mami Barii. A ko je bila stara le dve leti, je družina zaradi državljanske vojne pobegnila v Anglijo ter si dom ustvarila v kraju Gerrards Cross, kjer je dekle v družbi sestre Tale ter dveh polbratov Samerja in Ziada tudi odraščala.

Prav veliko podrobnosti iz njenega otroštva in mladosti žal ni znanih, znano pa je, da je bila Amal odlična učenka, zato je dobila štipendijo za študij na kolidžu St. Hughes na univerzi Oxford, kjer je študirala pravo, iz katerega je leta 2000 diplomirala. Že med študijem jo je začelo privlačiti področje človekovih pravic, na katerem tako uspešno dela danes. A še preden se je temu področju tudi popolnoma posvetila, je svoje znanje nadgrajevala in izpopolnjevala na različnih koncih sveta ter v različnih institucijah.

Po diplomi se je odločila za magistrski študij na NYU School of Law v New Yorku, ob tem pa si je prve delovne izkušnje nabirala na ameriškem pritožbenem sodišču v pisarni Sonie Sotomayor, ki je danes članica vrhovnega sodišča ZDA. Nato je Amal po uspešnem zagovoru magisterija leta 2002 svojo kariero nadaljevala v eni najuglednejših pravnih pisarn na svetu Sullivan & Cromwell, kjer je bila med drugimi njena stranka tudi korporacija Enron in z njo povezano računovodsko podjetje Arthur Andersen. Le tri leta kasneje, leta 2005, se je Amal preselila v nizozemski Haag, kjer je v okviru Združenih narodov delala v uradu tožilstva tako na posebnem sodišču za Libanon kot tudi na mednarodnem kazenskem sodišču za nekdanjo Jugoslavijo. V London se je vrnila šele leta 2010, ko jo je k sodelovanju povabilo prestižno podjetje Doughty Street Chambers, ki deluje na področju mednarodnega prava, kazenskega prava, človekovih pravic in izročitev ter v katerem Clooneyjeva dela še danes. V tem času se je ukvarjala z že kar nekaj odmevnimi primeri, med drugim je branila nekdanjo ukrajinsko predsednico vlade Julijo Timošenko in ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea. Delala pa je tudi z nekdanjim generalnim sekretarjem Združenih narodov Kofijem Annanom. Trenutno je med vsemi primeri, s katerimi se ukvarja, najodmevnejši prav ta, v katerem zastopa Nadio Murad, nekdanjo ujetnico teroristične skupine ISIS, ki je v njihovem ujetništvu preživela več let in bila pri tem psihično, fizično in spolno zlorabljena. Kljub temu, da je danes na prostosti, še vedno prejema njihove grožnje. Čeprav naj bi bil primer nevaren celo za Amal samo, ga preprosto ni mogla zavrniti, saj jo je Nadijina zgodba preveč pretresla, da ji ne bi pomagala.

Amal pogosto predava tudi na univerzah po svetu – poučevala je kazensko pravo na Univerzi v Londonu, na Akademiji za mednarodno pravo v Haagu ter na univerzi Severne Karoline in še kje. Od leta 2015 je sopredavateljica pri predmetu sporov na področju človekovih pravic na Columbia Law School v New Yorku.

George je tisti pravi

Amal je očitno bolj kot ljubezensko življenje zanimala kariera, saj o njenih nekdanjih fantih ni prav veliko znanega, prav tako naj jih tudi ne bi bilo prav veliko. Lepa pravnica je namreč vedno vedela, kaj hoče, zato se v razmerja ni spuščala na vrat na nos. Ena njenih prijateljic je medijem celo izdala, da se je sredi tridesetih že spraševala, ali bo sploh kdaj našla pravega, saj so bili njene želje in pričakovanja o tem, kakšen naj bi bil njen idealni moški, zelo visoki. A na srečo jo je življenje presenetilo in ji prav tako osebo, kot jo je iskala, tudi pripeljalo na pot, in to v obliki slavnega igralca Georgea Clooneyja. Par naj bi se spoznal pri skupnem delu pri enem izmed projektov s področja človekovih pravic, povezanih s Sirijo. Prvič je javnost posumila, da se med njima nekaj plete, ko so ju paparaci ujeli na večerji v eni izmed londonskih restavracij. Čeprav je igralec sprva zanikal govorice o romanci, ga je prav Amal le nekaj mesecev kasneje spremljala na projekcijo filma Monuments Men, ki se je odvijal v Beli hiši. Temu so sledile počitnice na Sejšelih ter safari v Tanzaniji. A čeprav par svoje romance ni več skrival, je tudi nista obešala na veliki zvon.

Vseeno je novica o njuni zaroki prav hitro pricurljala v medije, čeprav je sama kar dolgo časa nista želela potrditi. So ju pa zato potrdili viri blizu njiju, med katerimi je bila tudi pravna pisarna, v kateri je Amal delala. Ta je namreč v javnost poslala čestitko ob njeni zaroki s slavnimi igralcem, kar je dalo vedeti, da je stvar še kako resna. In je tudi bila. Par se je poročil le nekaj mesecev kasneje, natančneje 27. septembra na razkošni poroki v Benetkah, ki so se je udeležili številni znani obrazi. Amal je bila videti preprosto čudovito v romantični, po meri narejeni poročni obleki modnega oblikovalca Oscarja de la Rente. In čeprav so mnogi trdili, da njun zakon zagotovo ne bo trajal, se zdi, da je par, ki je nedavno praznoval že drugo obletnico poroke, še vedno noro zaljubljen. George pa v medijih še vedno poudarja, da je Amal ljubezen njegovega življenja.

Njen smisel za modo je izjemen

  • Clooneyjeva ni le osupljivo lepa ženska in odlična pravnica, temveč ima tudi izjemen smisel za modo. Kot pravijo modni poznavalci, je njen modni slog zelo prefinjen, modni oblikovalec Giambattista Valli, ki je z Amal že imel priložnosti sodelovati, je povedal, da je dekle tudi zelo spontano. Tudi zato oblačila včasih dopolni s kakšnim popolnoma nepričakovanim dodatkom ali združi oblačila, ki se morda komu zdijo nezdružljiva, na njej pa so videti odlično. Ne nazadnje je prav osvežujoče videti njena poslovna oblačila, ki so klasična le v osnovi, saj lepa pravnica vedno izbere taka, ki po nečem izstopajo.

Amal zasebno

  • Amal zasebno življenje pred očmi javnosti skrbno skriva, zato o njem ni veliko znanega. Ve se, da pravnica govori angleško, francosko in pogovorno arabsko, da zelo rada potuje ter da obožuje pse – trenutno naj bi z Georgeem imela kar tri, in sicer kokeršpanjela Einsteina in Louie ter basetko Millie. Par živi v dvorcu na velikem posestvu ob reki Temzi, kjer preživljata tudi največ prostega časa. Njun dom in posestvo namreč premoreta vse, kar si srce poželi, od bazena do teniškega igrišča. Ob njem imata Amal in George v lasti tudi hišo v Studio Cityju v Kaliforniji, vilo ob jezeru Como v Italiji, od nedavnega pa tudi stanovanje v New Yorku.

Tekst: Tina Ambrožič