Na olimpijadi v Riu tudi predstavniki evropkih kraljevih dvorov

Na olimpijadi v Riu tudi predstavniki evropkih kraljevih dvorov (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
14. 8. 2016

Olimpijske igre v Riu de Janeiru v Braziliji so v polnem teku in in kot vedno se jih bodo tudi letos udeležili predstavniki evropskih kraljevih dvorov.

Med njimi bosta tudi danski princ Frederik in švedski kralj Carl Gustaf, za katera so bile olimpijske igre pred leti usodne, saj sta prav na njih spoznala svoji srčni dami. Za švedskega kralja Carla Gustafa je bila usodna ena od zabav na olimpijskih igrah leta 1972 v Münchnu, kjer je njegova žena, danes kraljica Silvia, takrat delala kot hostesa in prevajalka. Kot se kralj še danes rad spomni, sta že ob prvem srečanju preprosto kliknila in sta vse od takrat nerazdružljiva. Letos sta praznovala že štirideseto obletnico zakona, v katerem so se jima rodili trije otroci − hčerki Victoria (39) in Madeleine (34) ter sin Carl Philip (37). Imata pa tudi že pet vnučkov – Estelle (4), Leonore (2), Nicolasa (1), Alexandra (4 mesece) in Oscarja (5 mesecev), ki se jima zelo rada posvečata v prostem času.

Še nekoliko bolj romantična je zgodba danskega princa Frederika, ki je ljubezen svojega življenja, danes princeso Mary, spoznal na zabavi v sklopu olimpijskih iger leta 2000 v avstralskem Sydneyju. Tudi pri njima je iskra preskočila takoj, a sta sprva razmerje ohranjala na daljavo, in sicer prek pisem, elektronske pošte in telefona. Princ je svoje dekle večkrat na skrivaj tudi obiskal. Hitro je bilo jasno, da sta kot ustvarjena drug za drugega, zato se je lepa Mary preselila na Dansko, kjer sta se leta 2003 tudi poročila. V trinajstih letih, kolikor sta poročena, so se jima rodili štirje otroci − Christian (11), Isabella (9) ter dvojčka Vincent (5) in Josephine (5).

Tako švedski kot tudi danski kraljevi par olimpijskih iger v Riu ne nameravata izpustiti. Kralj Carl Gustaf in kraljica Silvia sta sicer zamudila odprtje iger, bosta pa častna gosta ob njihovem zaključku, saj bosta v Brazilijo prispela šele 16. avgusta in tam ostala vse do zaključka iger.

Princ Frederik in njegova žena Mary pa sta na prizorišče prispela že nekaj dni pred uradnim začetkom, a brez otrok, ki sta jih pustila doma v varnih rokah sorodnikov. Družbo pa jima bosta zato delala danski princ Joachim in njegova žena Marie. Sicer bodo letos na olimpijskih igrah navzoči tudi predstavniki drugih evropskih kraljevih hiš, in sicer nizozemski kralj Willem-Alexander in njegova žena kraljica Maxima, španski kralj Felipe in kraljica Letizia, belgijski kralj Phillipe z ženo kraljico Mathilde, britanski dvor pa bosta zastopala princ Harry in princesa Anne, z monaškega dvora pa si bo igre ogledal princ Albert.

Tekst: Tina Ambrožič
Foto: Profimedia