Amy Winehouse: Počivaj v miru, diva soula

Vir: Lea
27. 7. 2011

“Preveč krhka, prelepa, prevelik talent za ta svet,” se glasi eno od številnih sporočil pred domom preminule dive soula Amy Winehouse.

Fotografije pevke, kitare, cvetje, sveče in pisma užaloščeni oboževalci puščajo pred hišo v londonski četrti Camden, v kateri je živela 27-letna Britanka in v kateri so jo v soboto nekaj pred 17. uro reševalci našli mrtvo. Zadnjič so za Amy prinesli tudi steklenice njenega najljubšega alkohola, ki jo je po trditvah prijateljev stal življenja

“Lahko je snifala gromozanske količine kokaina in preživela. Ubil jo je prevelik odmerek ekstazija, ki ga je pomešala z alkoholom,” je Daily Mail prenesel izjavo njenega prijatelja. Pri britanskem tabloidu med drugim trdijo, da so pevko večer pred smrtjo videli, ko je od dobro znanega preprodajalca mamil v Camdenu kupovala koktajl narkotikov, vključno s heroinom, kokainom, ekstazijem in ketaminom.

Zanjo je bila usodna smrtonosna mešanica v kombinaciji z boleznijo pljuč, zaradi katere je imela pogosto težave z dihanjem. Amy je menda v petek povsem dotolkla prekinitev razmerja s filmskim režiserjem Regom Travissom, ki jo je zapustil, ker se – čeprav jo je imel rad – preprosto ni več mogel boriti z njenimi demoni.

Bivši soprog kriv za odvisnost

Zdelo se je, da je čustveno labilna glasbenica po ljubezenskih brodolomih mir in srečo končno našla ob Travissu, ki je prav pred kratkim izjavil, da je srečen, ker njegova srčna izbranka končno pazi na svoje zdravje. To razmerje je odobraval tudi njen oče Mitch Winehouse, ki je bil zadovoljen, da se je njegova hčerka zaljubila v nekoga povsem drugačnega od njenega bivšega soproga Blaka Fielderja - Civila.

Mitch je bil namreč prepričan, da je prav Blake glavni krivec za odvisnost njegove ljubljene hčerke. Trdil je, da jo je uvedel v svet heroina in kokaina. “On ni izključno odgovoren za to, tudi ona nosi del odgovornosti, a povsem jasno je, da se je na mamila navadila, ko je začela zvezo z njim,” je govoril oče Winehouse, ki je svojo ljubljenko spoznal s svetom džeza in soula.

Ko je bila še majhna deklica, ji je pogosto prepeval pesmi Franka Sinatre, ki so bile mali Amy tako zelo všeč, da jih je nenehno pela kar med poukom, s čimer je povzročala glavobole učiteljem, ki so jo le s težavo utišali. Mitch je imel tudi vlogo predstavnika svoje hčerke in v tej vlogi je ves čas branil ter zagovarjal njene izpade v javnosti, poleg tega pa je poskušal voditi tudi njeno kariero.

Od taksista do džezovskega glasbenika

No, ne glede na to, kako zelo si je prizadeval za Amyjino dobrobit, pa se je resnici na ljubo tudi sam okoristil z njeno slavo, ki je bila v zadnjem času bolj posledica njenega neurejenega in divjega načina življenja kot pa dobrih nastopov. Nekdanji taksist je tako tudi sam začel graditi kariero džezovskega glasbenika, ki mu je omogočila celo nastope na mednarodnih festivalih.

Tragično novico o hčerkini smrti je prejel na letalu, s katerim je letel v New York, kjer bi moral nastopiti na nekem džezovskem festivalu. Seveda je nastop takoj odpovedal in se vrnil v London. “Prihajam domov. Moram biti z Amy. Moram biti močan zaradi nje. Moja družina me potrebuje,” je bil kratek in jedrnat.

Zadnjih trenutkov z Amy pa se je spomnila tudi njena mama Janis. Hčerko je zadnjič videla živo v petek popoldne, a pravi, da je bilo le vprašanje časa, kdaj bo umrla. “Zdelo se je, da je povsem iz sebe. Ves dan sva preživeli skupaj, ob slovesu pa mi je rekla, da me ima rada. Sploh se še ne zavedam, da je ni več,” je izjavila Janis Winehouse.

Vsi iz Camdena, ki so poznali Amy, so se takoj po njeni smrti začeli zbirati v njenem priljubljenem pubu The Hawley Arms, v katerem se je pevka pogosto prelevila v natakarico in kar sama točila pijačo gostom.

Odzivi zvezdnikov

Seveda ves svet obžaluje in objokuje veliko prezgodnjo smrt karizmatične glasbenice. Novica o njeni smrti je šokirala tudi priljubljeno hrvaško pevko Severino Vučković, ki se je udeležila njenega nedavnega koncerta v Beogradu, ki se je zaradi Amyjine vinjenosti izkazal za pravo polomijo in se ob glasnih žvižgih zbrane množice tudi predčasno končal.

“Vse to je zelo žalostno. Hudo mi je zaradi Amy. Z njenim slovesom smo izgubili tudi številne odlične, nikoli zapete pesmi,” je Severina izjavila za hrvaško revijo Glorija. Seveda pa so se že nekaj minut po tem, ko je odjeknila novica o njeni smrti, oglasili tudi številni hollywoodski zvezdniki. Ti so svoja sporočila puščali na Twitterju in Facebooku ter skupaj s številnimi oboževalci poskrbeli, da so priljubljena socialna omrežja kar ‘eksplodirala’.

“Dragi Bog, daj nam milosti! Ravnokar mi je postalo slabo zaradi te novice,” je napisala pevka z Barbadosa Rihanna, njena kolegica Katy Perry pa je objavila: “Počivaj v miru, Amy Winehouse. Morda zdaj končno najde mir.” Tudi raper Usher ob tem tragičnem dogodku ni mogel ostati tiho: “Zgrožen sem nad novico o Amy Winehouse. Tako sem srečen, da sem poznal Amy. Počivaj v miru. Odšla si prehitro. Pogrešali te bomo.” Kelly Osbourne pa je na Twitterju napisala: “Ne morem priti niti do zraka, tako močno jočem! Izgubila sem eno od najboljših prijateljic. Rada te imam za vedno, Amy, in nikoli te ne bom pozabila takšne, kakršna si bila v resnici.”

Tudi mi je še dolgo ne bomo pozabili. Ne nje in ne njene glasbe, ki na srečo nikoli ne umre …