Ana Vurcer, glasbenica: Moj prvi učitelj je bil moj oče

Ana Vurcer, glasbenica: Moj prvi učitelj je bil moj oče (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Lady
27. 1. 2018

Postavna glasbenica Ana Vurcer si je po prazničnih nastopih s skupino Učiteljice vzela nekaj dni oddiha in ga izkoristila na belih strminah. Ana, ki pravi, da je precej športen tip, se že od nekdaj ukvarja z različnimi športi.

Ana se je že v osnovni šoli ukvarjala s tenisom in atletiko ter tekom na kratke razdalje. Udeleževala se je tudi državnih tekmovanj. In ljubezen do športa ji je ostala vse do danes. Zimski čas najraje izkoristi za smučanje ali drsanje.

"Konec leta je za nas glasbenike vedno precej naporen. Tudi Učiteljice smo decembra imele številne nastope. Nastopale smo v Švici, Avstriji, na Hrvaškem in v Sloveniji. Začetek leta pa že tradicionalno izkoristim za uživanje na snežnih strminah," pove Ana. "Rada imam vse letne čase in tudi zima ima zame seveda svoj čar. Smučam že od malih nog, moj prvi učitelj je bil kar oče, ki je poskrbel, da sva se z bratom že pred vstopom v malo šolo naučila smučati. Z otroki iz vasi smo se takrat spuščali kar po sosednjih klancih in v tem smo neizmerno uživali. Spomnim se, da smo komaj čakali prvi sneg. Smučanje pa smo že od nekdaj doma spremljali tudi po televiziji in navijali za naše junake. Pozneje sem z leti svoje smučarsko znanje dopolnjevala v šoli in na fakulteti."

Moj prvi učitelj je bil moj oče

Varnost je na prvem mestu

Na belih strminah je Ana precej pazljiva, najraje pa sicer uživa na domačih smučiščih v Sloveniji. "Letos bom tretje leto zapored smučala na Kopaoniku. To je največji srbski smučarski center, ki velja za novo mondeno smučišče. Tukaj potekajo tekmovanja v smučanju, deskanju, odbojki na snegu, modne revije, poznani so večerne zabave in gostovanja znanih didžejev. Smučišče je bilo skoraj 10 let, odkar so ga opustošile bombe, zapuščeno. Po letu 2007 pa ga je država začela obnavljati. Od Beograda, kjer trenutno živim, je oddaljeno dobre tri ure vožnje z avtomobilom, povzpneš pa se na skoraj 2.000 metrov nadmorske višine. Kopaonik je največja planina v osrednji Srbiji in zaradi naravnih vrednot ima status nacionalnega parka. Menda je pod snegom kar 200 dni na leto," pove Ana.

"Na Kopaonik se rada vračam, prevzela sta me krasna narava ter čisti zrak, ljudje so zelo prijazni, zaradi visoke nadmorske višine (najvišji vrh je na 2017 m) s snegom ni težav, temperature pa se znajo spustiti tudi na več kot minus 20 stopinj. Čez dan je na sporedu smučanje, na smučišču se okrepčaš s krofi, zvečer pa sta obvezna 'kuhana rakija' in druženje s prijatelji. Zabave in odlične hrane na Kopaoniku ne manjka. V Sloveniji še ni toliko poznan, prepričana pa sem, da se bo to kmalu spremenilo. Smučanje je zame odlična sprostitev v naravi in seveda zelo dobra fizična aktivnost. Naužijem se svežega zraka, pridobim nekaj nove barve na lice in napolnim baterije za nove nastope."

Besedilo: Mima // Foto: osebni arhiv

Priporočamo