Androgena manekenka in igralka Andreja Pejić, ki je bila nekoč Andrej, zaigrala v filmu o Salvadorju Daliju

19. 11. 2023
Deli
Andreja Pejić androgena manekenka v filmu o Salvador Daliju (foto: Profimedia)
Profimedia

Danes Andreja Pejić je bila nekoč Andrej Pejić, najbolj znana androgena manekenka, ki je delala za najbolj znane svetovne znamke. Zaigrala je v filmu o Salvador  Dalíju.

Svetlolaska, ki je osvojila svet in modne piste, se je odločila spremeniti spol, nekaj let pozneje pa še barvo las, tako da je danes skorajda neprepoznavna. Čeprav je Andreja Pejić, najbolj znana transspolna manekenka, leta 2013 spremenila spol, nikoli ni želela javno govoriti o vseh podrobnostih operacije, niti o svojem življenju pred in po posegu.

V filmu Dali Land se je Andreja slekla do golega.

V filmu Dali Land se je Andreja slekla do golega.

Profimedia
Vse oči so bile uprte v Tino Gaber zaradi razloga, ki ga marsikdo ni pričakoval

Rojena je bila v Tuzli kot deček Andrej. Med vojno je skupaj z mamo, bratom in babico zbežala v Srbijo. Živeli so v begunskem centru nedaleč od Beograda, nato se je mama odločila, da bodo odšli v Avstralijo. "Od otroštva sem vedela, da sem drugačna. V najstniških letih sem skušala zatreti ženske poteze in ostati fant. Nisem hotela odrasti," je dejala za Forbes. Kmalu je družini in prijateljem priznala, da je transspolna. 

"Nekatere stvari v moji karieri mi  niso všeč. Trenutki, ki sem jih sovražila vsako sekundo. Sovražila sem medijsko pozornost, besedila z naslovi "moški maneken" ali tiste, ki so naredili senzacijo tako, da so objavili mojo lepo sliko in nato napisali "to je moški"," je ob neki priložnosti povedala Andreja.

Andreja Pejić androgena manekenka igra v filmu o Salvador Daliju

Andreja Pejić androgena manekenka igra v filmu o Salvador Daliju

Profimedia
O vau! Ste že videli, kakšna je 11 let starejša partnerica postavnega nogometaša Zlatana Ibrahimovića?

"Veliko ljudi mi je reklo, da ne smem spremeniti spola, ker bi tako tvegala vse, kar sem pridobila. A mislim, da se je operacija splačala Imam srečo, da živim v družbi, ki je veliko bolj tolerantna v primerjavi s preostalim svetom, a ne morem reči, da nisem bila izpostavljena pogledom in nerazumevanju," je zaključila Andreja.

Zaradi odločitve za spremembo spola je z mamo ostala v odličnih odnosih, oče pa je ni mogel sprejeti. Živi v Tuzli in se nikoli ni želel oglašati v medijih. Andreja je nekoč na svojem Instagram profilu objavila fotografijo, na kateri je očeta nagovorila: "Oprosti mi, očka," je pisalo v opisu fotografije.  

Andreja Pejić in brat Igor Pejić.

Andreja Pejić in brat Igor Pejić.

Profimedia

Trenutno se bolj kot z manekenstvom ukvarja s filmom. Zaigrala je namreč v filmu o slavnem slikarju Salvadorju Dalíju. Film z naslovom Dalí land govori o zadnjih letih zakona ikoničnega španskega slikarja in njegove gospodovalne žene Gale, ki je na videz trden kot skala brez ene same razpoke. Dogajanje je postavljeno v New York in Španijo leta 1973, pripoveduje pa ga iz perspektive Jamesa, mladega slikarja, ki si želi ustvariti ime v svetu umetnosti in trenutno pomaga Daliju pri pripravah na njegovo naslednjo veliko vlogo.  

Andreja Pejić in Ben Kingsley v filmu Dali Land.

Andreja Pejić in Ben Kingsley v filmu Dali Land.

Profimedia

V glavni vlogi igra zvezda "Schindlerjevega seznama" Ben Kingsley, poleg njega pa Barbara Sukova kot Dalijeva žena in muza. Novinec Christopher Briney igra Jamesa, mladega in navdušenega umetnika, ki se po naključju znajde v središču Dalijevega neverjetnega in nepredvidljivega sveta. Rupert Graves (inšpektor Lestrade iz "Sherlocka") igra Dalijevo desno roko, kapitana Moora, medtem ko je manekenka Andreja Pejić dobila še eno filmsko priložnost kot slikarjeva žena Amanda Lear. 

BONUS VIDEO: Pogovor Boruta Pahorja z Anžetom Kopitarjem, najboljšim slovenskim hokejistom vseh časov