Andy Murray: Tekmovalni duh mu ne da spati

Andy Murray: Tekmovalni duh mu ne da spati (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
30. 7. 2016

Andy Murray je trenutno drugi najboljši tenisač na svetu glede na lestvico ATP, nedavno pa je že drugič osvojil prestižni teniški turnir Wimbledon. A kljub uspehu ostaja preprost fant, ki proste trenutke najraje preživlja stran od oči javnosti v družbi žene Kim in njune nekajmesečne hčerkice Sophie, ki je paru obrnila življenje na glavo.

Andrew Barron 'Andy'

Murray je na svet prijokal 15. maja 1987 v Glasgowu na Škotskem, očetu Williamu in mami Judith, ki je bila tudi profesionalna tenisačica. Zato ni nič čudno, da sta z bratom Jamiejem že zelo zgodaj v rokah držala teniška loparja. Andy se je namreč s tenisom prvič srečal že pri rosnih treh letih, pri petih se je udeležil prvega tekmovalnega turnirja, pri osmih pa se je že meril z odraslimi v teniški ligi Central District. A razen tega je bilo tenisačevo otroštvo, ki ga je preživljal v škotskem mestecu Dunblane, dokaj normalno, z izjemno enega izjemno travmatičnega dogodka. Andy in njegov brat sta bila namreč udeležena v masakru leta 1996, ki je bil v njuni osnovni šoli. V njem je bilo ubitih 16 otrok in učiteljica, storilec pa si je sodil sam. Fanta sta na srečo pravočasno pobegnila in se skrila, se pa Andy dogodka spominja še danes, a ta na srečo na njem ni pustil nobenih posledic, saj je bil, kot pravi sam, preprosto premajhen, da bi sploh razumel, kaj se je zgodilo. Je pa tenisača nedvomno zaznamovala ločitev staršev, ki sta se razšla, ko je bil star deset let. Čeprav sta mu tudi po ločitvi vedno stala ob strani in mu pomagala tako med šolanjem kot tudi pri teniški karieri, fant meni, da je prav njun razhod kriv, da je postal tako tekmovalen. A tudi v tem je nekaj dobrega, saj mu je prav to, v kombinaciji z vztrajnostjo, prišlo zelo prav na teniških igriščih.

Korak za korakom proti vrhu

Murray teniškega loparja ni odložil, vse odkar ga je pri treh letih prvič vzel v roke, ampak ravno nasprotno. Svoje znanje je le še nadgrajeval in postajal vse boljši igralec. Treninge tenisa je nadaljeval tudi po tem, ko se je zaradi študija preselil v špansko Barcelono, kjer je študiral na mednarodni šoli Schiller. Bil je zelo motiviran in neverjetno tekmovalen, zato se je hitro prebil v ospredje. Leta 2005 je tako kot najmlajši britanski igralec zaigral na turnirju Davis Cup, še isto leto pa je prestopil med profesionalne tenisače. Skupaj z novim trenerjem, Bradom Gilbertom, je le leto kasneje začel dosegati prve odmevnejše rezultate in premagovati svoje že uveljavljene nasprotnike, ko sta Roger Federer in Andy Roddick. Z zmagama na SAP Open in Sankt Petersburg Open pa se mu je uspelo prebiti med prvih 10 tenisačev lestvice ATP. A tenisač se ni ustavil tukaj, pa čeprav ni šlo vedno gladko. Andy se je namreč rodil s prirojeno napako kolena t. i. dvostransko pogačico (bipartite patella), ki so mu jo diagnosticirali šele pri šestnajstih letih. To mu je povzročalo hude bolečine in mu včasih onemogočilo treninge ter celo nastope na tekmah. A vztrajnost in tekmovalni duh sta igralca vseeno popeljala (skoraj) do vrha. Andy Murray, ki je na lestvici ATP trenutno drugi, je namreč edini moški teniški igralec na svetu, ki je v istem letu osvojil tako zlato olimpijsko medaljo (London 2012) kot tudi US Open (2012). Je pa tudi prvi Britanec po letu 1936, ki mu je leta 2013 uspelo zmagati na teniškem turnirju v Wimbledonu, kjer je sicer slavil tudi letos.

Kim je zanj ena in edina

Andyja Murrayja že vse od njegovega osemnajstega leta spremlja le ena ženska, Kim Sears, s katero sta se spoznala leta 2005 na teniškem prvenstvu US Open v ZDA. Da sta par, pa sta dala javno vedeti šele leto kasneje, ko jo je Andy po zmagi na svojem prvem turnirju v Kaliforniji prvič poljubil v javnosti. Par se je kmalu za tem za kratek čas razšel, a sta se po le nekaj mesecih znova našla in sta vse od takrat neločljiva. Kim je namreč za Andyja idealna ženska in njegova največja opora, ki ga spremlja vedno in povsod, na tekmah pa zanj s tribun tudi vedno goreče navija. Par je sicer svojo dolgoletno zvezo lani kronal tudi s poroko. Večni 'da' sta dahnila kar na Škotskem, v katedrali v domačem kraju teniškega asa Dunblaneu. V začetku letošnjega februarja pa sta postala tudi starša deklici Sophii Olivii, ki je obema življenje nekoliko obrnila na glavo. Ponosni očka je zaradi njenega rojstva namreč za cela dva tedna postavil lopar v kot in se posvetil le svojima damama. Medijem pa je nedavno tudi priznal, da je zaradi otroka na življenje začel gledati s povsem druge perspektive, spremenila pa se je tudi njegova lestvica prioritet. Zelo pa se veseli, da bo nekega dne na teniških dvobojih poleg partnerke zanj navijala tudi njegova hčerka, saj mu bo to zagotovo dalo dodatno motivacijo med igro.

Tekst: Tina Ambrožič
Foto: Profimedia

Priporočamo