Angleški dvor: Meghan in Harry ne bosta zakonska skrbnika svojih otrok

Angleški dvor: Meghan in Harry ne bosta zakonska skrbnika svojih otrok (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
5. 9. 2018

Angleški dvor res piše nenavadne zakone. Recimo, da princ Harry in njegova soproga, vojvodinja Meghan, če bosta imela otroke, ne bosta njihova zakonska skrbnika.

In kdo naj bi potem bil zakonski skrbnik teh bodočih malih kraljevih nadobudnežev? Nihče drug kot kraljica Elizabeta II. (92 let). Torej, če bosta oziroma ko bosta imela vojvodinja Meghan (37 let) in princ Harrry (33 let) otroke, bo o njih odločala kraljica. Tako je tudi z otroki, ki jih imata princ William (35 let) in vojvodinja Kate (36 let). Po zakonu ima torej skrbništvo nad princem Georgeem (5 let), princeso Charlotte (3 leta) in 7-mesečnim princem Louisom kraljica Elizabeta II. To dejstvo, ki ni tako splošno znano, je pred kratkim razložila strokovnjakinja za kraljevo družino Marlene Koenig. Menda se to pravilo nanaša tudi na kraljičine pravnuke. Marlene pojasnjuje, da zakon o skrbništvu nad mladoletnimi vnuki velja še z začetka 18. stoletja, ko je Angliji vladal kralj George. In pozneje tega zakona niso nikoli ne odpravili ne spreminjali.

Kralj George naj bi ta zakon uvedel, ker je imel zelo slab odnos s svojim sinom, bodočim kraljem Georgeem II., in se je bal, da bo imel slab odnos tudi s svojimi vnuki. Zato si je omislil zakon, po katerem bo skrbnik svojih vnukov. Ta zakon je leta 1717 sprejelo deset od 12 porotnikov. Določili so, da ima kralj pravico do skrbništva nad vnuki, tudi če je njihov oče še živ. Zakon o skrbništvu kraljevih naslednikov je torej še vedno veljaven, v zadnjih nekaj desetletjih pa je vplival tudi na vzgojo kraljevih otrok. To se še posebno kaže v izobrazbi in glede potovanj. Tudi princ Charles (69 let) je moral vprašati kraljico, ali na primer smeta princ William in princ Harry leteti z letalom. Seveda, ko sta bila še mladoletna. V primeru kraljičine smrti bi skrbništvo nad mladoletnimi vnuki prešlo na njihovega dedka, princa Charlesa, ker bi takrat postal kralj. In tako bo tudi v primeru princa Harryja, vojvodinje Meghan in njunih otrok. No, na vso srečo tega zakona na kraljevem dvoru ne jemljejo smrtno resno in pri kakšnih res ključnih odločitvah imata glavno besedo starša otrok, in ne prababica.

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia