Ashley Judd: Preživela spolno zlorabo, posilstvo in incest

Ashley Judd: Preživela spolno zlorabo, posilstvo in incest (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Nova
10. 12. 2016

Hollywoodska zvezdnica je, tokrat v vlogi ambasadorke dobre volje Združenih narodov, na fakulteti v Tennesseeju pred študenti spregovorila o temačnem obdobju svojega življenja in razkrila, na kako je rešila svoje težave.

Igralka in politična aktivistka Ashley Judd je že zdavnaj javno spregovorila o vseh grozotah, ki jih je preživljala v otroštvu.

V nasprotju z najbližjimi sorodniki, ki ji niso verjeli niti besedice, ko jim je poskušala dopovedati, da je žrtev zlorabe, ji je bil nekdanji mož v veliko pomoč. Nekdanji profesionalni avtomobilski dirkač Dario Franchitti ji je namreč ves čas stal ob strani, podpiral pa jo je tudi, ko se je odločila, da bo napisala avtobiografijo All That Is Bitter and Sweet. Zvezdnica, ki ponosno nosi naziv ambasadorke dobre volje Združenih narodov, pomaga ženskam po vsem svetu, še posebno tistim, ki živijo v deželah, zaznamovanih z vojnami in zlorabami. Zaradi lastnih grozovitih izkušenj svojo misijo opravlja še bolje in srčneje. Prav pred kratkim je imela 48-letnica predavanje na fakulteti v Tennesseeju, kjer je s študenti delila svoje travmatične izkušnje iz otroštva, ki so jo pahnile v depresijo in v njej sprožile samomorilne misli.

"Pomoč sem poiskala leta 2006 v rehabilitacijskem centru v Teksasu. Terapije so mi pomagale, da sem si povrnila spomine, ki sem jih potlačila zaradi travm. Zahvaljujoč strokovni pomoči mi je življenje uspelo vrniti v normalno stanje," je razkrila Ashley, ki je javnost šokirala že pred nekaj leti, ko je javno spregovorila o tem, da je bila večkrat žrtev spolnega nasilja, ki ga je opisala tudi v omenjeni avtobiografiji.

Njena žalostna in pretresljiva zgodba, ki ne bi smela biti niti scenarij za hollywoodsko grozljivko, kaj šele resničnost, se je začela po ločitvi njenih staršev, ko je bila stara štiri leta. Zaradi ločitve je pri sedmih letih zapadla v depresijo, kmalu zatem pa je postala še žrtev zlorabljanja. Ashley je odraščala z mamo Naomi, ki je imela razuzdano spolno življenje, njena razmerja pa so se največkrat končala s fizičnimi obračuni s partnerji. Ravno zaradi pogostega nasilja je imela doma pištolo, ki je postala najljubša igračka male Ashley, ki je do polnoletnosti zamenjala kar 13 šol, zato se je počutila še toliko bolj zavrženo in nezaželeno.

Zdelo se je, da bo zmaga na lepotnem tekmovanju v srednji šoli, za katero je bila nagrajena z dvomesečno manekensko pogodbo na Japonskem, situacijo v njenem življenju spremenila na bolje, a je ni. Dobivala je namreč številne nemoralne ponudbe raznih menedžerjev iz sveta mode in lepote, neki maneken jo je poskušal prisiliti v oralni seks, pri komaj 16 letih pa je postala žrtev posilstva. O vsem tem se je pred dvema letoma razpisala tudi na družabnih omrežjih: "Preživela sem spolno zlorabo, posilstvo in incest. Leto 1984 je bilo boleče. Neka oseba me je dvakrat posilila, druga odrasla oseba me je neprestano zlorabljala, neki moški pa je vse skupaj opazoval (zdaj vem, da je bilo tako zato, ker je potreboval pričo, ki bi izpodbijala moje pričanje, če bi vse skupaj slučajno prijavila) ..." Bolečino in trpljenje, ki ju je takrat občutila, je poskušala premagati s hrano, zato jo je starejša sestra, pevka Wynonna Judd, nagovorila, da se je šla zaradi prenajedanja zdravit v rehabilitacijsko kliniko. Prav na zdravljenju se ji je uspelo soočiti z vsemi svojimi bolečimi spomini, spomnila pa se je tudi vseh potisnjenih stvari, med drugim tega, da je bila v otroštvu žrtev incesta. Kateri družinski član jo je zlorabljal, pa nikoli ni razkrila.

TIM JERAS