Barack Obama je v najstniških letih kadil marihuano

Barack Obama je v najstniških letih kadil marihuano (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
6. 2. 2017

Zdaj že nekdanjega 44. predsednika ZDA Baracka Obamo bo težko pozabiti, saj je bil izjemen človek in tudi izjemen predsednik, ki je v svojem mandatu dosegel stvari, ki so znatno vplivale na boljše življenje državljanov ZDA. Zato smo se odločili, da še enkrat pogledamo, kdo je Barack Obama in s čim se je zapisal v srca mnogih državljanov ter tudi v zgodovino Združenih držav Amerike.

Barack Hussein Obama je bil rojen 4. avgusta leta 1961 v Honoluluju na Havajih mami belki Ann Dunham in očetu črncu Baracku Obami starejšemu. Njegovo otroštvo je bilo lepo, a zelo razgibano, vsekakor mu je dalo številne izkušnje in širino. Barack se je namreč veliko selil in spoznaval nove kulture, ljudi in jezike. Prvič se mu je to zgodilo že nekaj mesecev po rojstvu, ko sta z mamo za leto dni odpotovala v Seattle (Washington), kjer je ona dokončala šolanje, nato sta se ponovno vrnila na Havaje, kjer nista ostala dolgo. Potem ko se je njegova mama ločila, saj je spoznala novega partnerja Lolo Soetoro, indonezijskega študenta geografije, se je družinica leta 1965 preselila v Indonezijo, kjer je Barack obiskoval šolo, spoznaval lokalno okolje, kulturo in običaje ter se tudi naučil jezika, ki ga govori še danes. Pri desetih letih se je nato vrnil na Havaje, kjer je živel s starimi starši po mamini strani, obiskoval in leta 1979 je tudi končal zasebno šolo Punahou School.

Obama je bil kar divji najstnik, ki je, kot je priznal, užival alkohol, poskusil pa je tudi marihuano in nekatere druge opojne substance, bil pa je celo član lokalne tolpe. Kljub temu mu je uspelo ohraniti trezno glavo, da je lahko dokončal šolanje, nato se je preselil v Los Angeles, kjer je sprva obiskoval kolidž Occidental, kmalu pa se je prepisal na kolidž Columbia na Univerzi Columbia v New Yorku, kjer je študiral politične znanosti s poudarkom na mednarodnih odnosih in angleško literaturo. Po diplomi je še nekaj časa ostal v New Yorku, kjer je delal za večja podjetja in korporacije, nato se je preselil v Chicago, kjer so mu ponudili delo direktorja projektov razvojnih skupnosti. A Barack je hotel še več ...

Od uglednega pravnika do prvega temnopoltega predsednika

Leta 1988 se je Barack odločil, da nadaljuje svoje izobraževanje, zato se je vpisal na pravno šolo Univerze Harvard, kjer je bil ne le zelo priljubljen, ampak tudi odličen študent, urednik revije Harvard Law Review, mladi raziskovalec in še bi lahko naštevali. Tudi zato dejstvo, da je diplomiral z odliko, ni nobeno presenečenje. Barack se po diplomi ni zaposlil v eni od pravnih pisarn, kjer je sicer pridobival izkušnje, ampak se je raje odločil za delo profesorja ustavnega prava na pravni šoli univerze v Chicagu, kjer je poučeval kar dvanajst let. Zatem je vodil projekt Project Vote, kampanjo za registracijo neregistriranih Afroameričanov z volilno pravico, vmes pa je deloval tudi v različnih odborih. Politika ga je premamila šele leta 1996, ko se je prebil v senat zvezne države Illinois, le nekaj let kasneje, leta 2004, pa je postal senator v predstavniškem domu. Čeprav novinec na političnem parketu, se je Obama leta 2007 odločil, da se poda v predsedniško bitko, ki jo je kljub bolj znanim in izkušenim protikandidatom, med katerimi je bila tudi senatorka Hillary Clinton, dobil in postal prvi temnopolti predsednik v zgodovini Amerike.

V dveh zaporednih mandatih je poskrbel za kar nekaj izjemnih dosežkov, med drugim je z zakonom za ugodno oskrbo (Affordable Care Act), imenovanim tudi Obamacare, dvajsetim milijonom Američanov omogočil zdravstveno zavarovanje. Uspelo mu je tudi povečati število delovnih mest in s tem znatno zmanjšati odstotek brezposelnih v ZDA, boril pa se je tudi za to, da bi ne bilo diskriminacije med plačami žensk in moških, ter ne nazadnje – omogočil je poroke istospolnim parom in jim s tem zagotovil enako socialno varnost ter druge ugodnosti, ki jih prinese zakonska skupnost.

Michelle je spodnesel tla pod nogami

Barack je svojo bodočo ženo Michelle spoznal v poletnih dneh leta 1988, ko je delal v odvetniški pisarni Sidley Austin. On je tam opravljal obvezno prakso, ona pa je bila njegova mentorica, s katero sta se ujela že po prvem pogovoru. A Barack je potreboval kar nekaj časa, da jo je prepričal, da gre z njim na zmenek, saj Michelle ni bila naklonjena temu, da bi se zapletla s sodelavcem. Vseeno je na koncu popustila in odšla na zmenek, ki ji je spodnesel tla pod nogami. Par se je najprej odpravil na kosilo v Art Institute of Chicago, kasneje na pijačo v bar na vrhu stavbe John Hancock, ogledala pa sta si tudi film Spika Leeja. Že na prvem zmenku sta si izmenjala tudi prvi poljub. Parček je bil vse od takrat nerazdružljiv, kot je Michelle kasneje izdala medijem, jo je pri Baracku prepričalo predvsem to, da sta imela isti smisel za humor, skupne interese ter tudi vrednote. Le dve leti kasneje je Barack svojo izvoljenko na romantični večerji tudi zaprosil, leto kasneje pa sta stopila pred oltar (1992). Danes sta poročena dobrih štiriindvajset let in sta ponosna starša dveh hčera – Malie Ann (1998) in Natashe oziroma Sashe (2001). Kljub natrpanemu urniku si vedno najdeta čas drug za drugega in za to, da skupaj počneta stvari, ki ju osrečujejo. Prav to je tudi tisto, zaradi česar je njun zakon trden in srečen.

Kaj ga čaka v prihodnosti?

Takoj po predaji predsedniškega mandata in selitvi iz Bele hiše sta Barack in njegova žena Michelle odpotovala na oddih v Palm Springs v Kalifornijo, kjer se bosta najprej odpočila in se posvetila družini, nato naj bi ju že čakali novi poslovni podvigi. Na prvem mestu bo zagotovo delo za njuno novo ustanovljeno fundacijo Obama Foundation, ki se bo posvečala vsemu, kar je povezano z državljanstvom. Barack bo najverjetneje napisal še kakšno knjigo, saj je to ena njegovih želja. Mediji pa ugibajo, da bo kot odličen govorec najverjetneje veliko potoval po svetu kot gostujoči predavatelj, se preizkusil kot predavatelj na kakšni prestižni ameriški univerzi, kot sta Harvard ali Columbia, saj je od nekdaj zelo rad poučeval. Zelo blizu mu je tudi pomoč otrokom in mladim, ki naj bi jim želel ponuditi boljše možnosti za življenje. Vsekakor bo nekdanji predsednik v prihodnjih letih veliko več časa posvetil tudi svojima hčerkama Malii in Sashi, ki ju ima zelo rad.

Tina Ambrožič

Priporočamo