Belgijska kraljica Mathilde ima mehko srce

Belgijska kraljica Mathilde ima mehko srce (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
19. 3. 2017

Belgijska kraljica Mathilde je že leta častna predsednica belgijskega Unicefa in v njihovem imenu veliko potuje po svetu, pogosto tudi v manj razvite države.

Nedavno je tako odpotovala tudi v Laos, kjer se je v prestolnici Vientiane v predsedniški palači najprej srečala s podpredsednikom Phankhamom Viphavanhom, s katerim sta se pogovarjala o tem, kako bi razširila sodelovanje med Laosom in Unicefom.

Laoška vlada si namreč že leta na vso moč prizadeva, da bi se država, ki sicer spada med manj razvite, v prihodnje bolj razvila ter da bi se tudi zmanjšal odstotek revnih ljudi, ki je trenutno precej visok.

Po njunem srečanju pa je kraljica obiskala tudi kraje, v katerih se izvajajo projekti, ki jih laoška vlada izvaja v sodelovanju z Unicefom in so namenjeni izboljšanju zdravja prebivalcev. V kraju Saravan tako omogočajo preglede in cepljenje otrok, v kraju Sannon pa v osnovni šoli izvajajo program izboljšanega prehranjevanja. Seveda so razmere, v katerih ljudje na tem območju živijo, še vedno težke, saj se veliko ljudi še vedno bori za preživetje.

Kraljica je priznala, da je to zelo težko gledati, sploh ko gre za otroke, zato je te prizore tudi zelo težko pozabiti. Presenečena pa je, da so otroci kljub težkemu življenju pogosto vseeno nasmejani in dobre volje, kar je sicer pravo veselje videti.

Sicer pa so Laošani poskrbeli tudi za to, da je kraljica med potovanjem po državi podrobneje spoznala tudi njihovo zgodovino ter njene ostanke. Tako so jo med drugim odpeljali tudi na ogled templja Vat Phou, ki jo je popolnoma očaral. Zato smo prepričani, da njen prvi obisk Laosa ne bo tudi zadnji.

Priporočamo