Bernardo Bertolucci: Čaka ga častna zlata palma Cannesa

Vir: Lea
2. 5. 2011

Italijanski režiser Bernardo Bertolucci je sredi marca nazdravil svojim 71 letom, v maju pa ga čaka še velika prestižna nagrada – zlata palma na filmskem festivalu v Cannesu.

Bernardo Bertolucci, ki ima od leta 2008 tudi zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih, je v svet filma vstopil kot 20-letnik iz Parme, ki je odraščal v premožni in izobraženi družini. V svet sedme umetnosti ga je popeljal oče, pesnik Attilio Bertolucci (1911–2000), ki je pomagal tudi pri izdaji prvega romana Piera Paola Pasolinija Ragazzi di vita (Fantje s ceste) (1954).

Mali Bernard je že kot 15-letnik posnel dva kratka filma o otrocih, prve uspehe pa je doživel v vlogi pisatelja, saj je že njegova prva knjiga In Cerca del Mistero (V iskanju misterija) dobila nagrado Premio Viareggio, eno najbolj prestižnih italijanskih literarnih nagrad.

Prvi film z naslovom La Commare Seca je leta 1962 posnel v Rimu. Drugi Bertoluccijev film iz leta 1964 nosi naslov Pred revolucijo, zgodba pa govori o mladeniču, ki se zaljubi v svojo teto. Film je platna ugledal šele leta 1971, zanj pa prejel nominacijo za oskarja za najboljši scenarij. V šestdesetih letih je sodeloval tudi pri zasnovi zgodbe za špageti vestern Sergia Leoneja Bilo je nekoč na Divjem zahodu (1968).

Leta 1972 mu je Zadnji tango v Parizu prinesel nominacijo za najboljšega režiserja. Film je postal kultna mojstrovina, v njem pa sta zaigrala pokojna igralca Marlon Brando in Maria Schneider.

Seveda pa je Bertolucci največji uspeh dosegel s filmom Zadnji kitajski cesar (1986), ko je prav zaradi njega v Los Angelesu dobil devet kipcev oskarjev.

V devetdesetih letih so na filmska platna prišli Čaj v Sahari (1990), zasnovan po romanu Paula Bowlesa, Mali Buda (1993), Plešem sama (1996) ter Oblegani (1998). Bernardo Bertolucci pa se vrača na režiserski stolček, skupaj z rojakom Niccolom Ammanitijem naj bi posnela film v 3D-tehniki po romanu Io e te (Jaz in ti). Zanimivo je, da se bo film bolj ali manj dogajal v kantini, glavna junaka pa sta odrasla brat in sestra, ki se srečata na klepetu ob pijači.