Bernie Ecclestone: Miljarder, ki je pobegnil iz šole

Vir: Story
30. 12. 2008
Prebrisani mož s kalkulatorjem v glavi – to je najboljši opis Bernieja Ecclestona, ki se je iz preprostega fanta iz družine na robu siromaštva prelevil v mogotca, ki zaseda 24. mesto najbogatejših ljudi v Veliki Britaniji in je bogatejši celo od same kraljice.

Maloštevilni srečneži, ki so imeli ta privilegij, da so s šefom formule 1 preživeli nekaj časa, ga danes opisujejo kot človeka, ki je svojemu poslu predan z enako strastjo kot v času, ko je še razmišljal, kako bo zaslužil prve cekine. Ko je Bernard Charles 'Bernie' Ecclestone 28. oktobra leta 1930 ugledal luč sveta, je njegova mama Bertha živela pri svoji mami v zakotni vasici v vzhodnem Suffolku, oče Sydney pa je bil ribič in je lovil polenovke. Že pri 11 letih se je Bernie lotil prvega poslovnega podviga - kupoval je pecivo za peni in pol, ga prinašal v šolo in ga na dvorišču prodajal za dva penija.

V šoli pa ni bil tako uspešen kot v poslu. Že pri 15 letih jo je obesil na klin, naslednje leto pa je končal hitri tečaj za kemika in se zaposlil v mestni plinarni. Spotoma je razvijal prvi resnejši posel, trgovino z rabljenimi motocikli. Lokalnega trgovca z avtomobili Fredericka Comptona je pregovoril, da mu za polovico dobička odstopi zemljišče za parkiranje motorjev in pisalno mizo v pisarni njegovega avtomobilskega salona. Kmalu je postal njegov partner, saj so se motorji veliko bolje prodajali od avtomobilov, leta 1955 pa je odkupil kar celo podjetje.

Približno v tem času je začel Bernie sodelovati tudi na motociklističnih dirkah, a jih je zaradi nevarnosti zelo hitro zamenjal z avtomobilskimi. Zadnjič je tekmoval leta 1953, ko je na dirkališču Brand Hatch po trku zletel s steze. Čeprav jo je odnesel brez poškodb, se je odločil, da nikoli več ne bo tekmoval. Vse to je bil le mlačen uvod v zgodbo o formuli, ki se je začela leta 1970. Bernie je takrat postal vodja konstruktorjev formule 1, hudo sprtih z mednarodno avtomobilistično organizacijo FIA, ki je skrbela za administracijo tekmovanj. Bitke so se bile zaradi denarja in vpliva, Bernie pa je iz leta v leto zmagoval. Sčasoma je prevzel pravice za prevoz bolidov na dolge proge, pravice za organizacijo posamičnih dirk za grand prix (veliko nagrado) in na koncu še televizijske pravice za prenos dirk. In takrat se je pravljica lahko začela.

Toda dolgo je bilo v tej pravljici dovolj prostora le za posel. Dokler v njegovo življenje, ko je bil star 51 let, ni na dolgih nogah vkorakala lepa Hrvatica z Reke, hčerka pristaniškega delavca Slavica Radić. Do takrat zapriseženi samec, v čigar biografiji je treba s povečevalnim steklom iskati že samo misel na kakršnokoli žensko, je svojo bodočo soprogo srečal leta 1981 v Italiji. Manekenka modne hiše Giorgio Armani je tistega dne na veliki nagradi Italije v Monzi kot hostesa promovirala športna oblačila. Prav tam ji je veliko manjši moški, podoben njenemu očetu, ponudil kokakolo. Lepotica se ga je najprej poskušala znebiti tako, da mu je dala napačno telefonsko številko, a Bernie se ni predal in jo je že dve leti pozneje popeljal pred oltar. Njegova poroka z 28 let mlajšim modelom je seveda izzvala neizbežne cinične komentarje.

“Ne, nisem iskal ženske za trofejo, in ne, nisem niti najmanj užaljen, saj se ona z mano ni poročila zaradi denarja. Ne samo da ni vedela, koliko sem vreden, ko sva se spoznala, ampak ni imela niti pojma, kdo sem,” je sporočil Bernie radovedni javnosti, ki je na Slavico gledala kot na klasično 'pleh' punco, ki je s poroko z mogotcem rešila vse svoje skrbi. Izkazalo se je, da v njej ni našel le ženske, ki je stala za njegovo veličastno kariero, ampak tudi poslovno partnerico, ki ji je pozneje prepisal del svojega podjetja. In seveda tudi skrbno mamo njegovih dveh hčerk, 24-letne Tamare in 19-letne Petre.

V enem izmed redkih intervjujev, ki jih je dala hrvaškim medijem, se Slavica ni trudila skrivati dejstva, da ji v zakonu ni ravno vedno postlano z rožicami: “Nič ni večno. Vse je kompromis, tudi zakon. Moja otroka sta edino, kar je zame večno. Veliko sem preživela v več kot 20 letih, živim z zelo težkim človekom. Sama sebe občudujem, da sem ostala normalna.”

Ecclestone je jasno začrtal mejo med tistim, kar javnost v interesu njegovega posla mora vedeti, in med delom njegovega sveta, ki vrti ves ta posel. Telefonske številke njegovega podjetja ni v imeniku. Lažje je najti centrale obveščevalnih služb MI5 in MI6, saj so bolje označene od njegove pisarne nedaleč stran od londonskega Hyde Parka. Medtem ko je na dirkah na voljo vsem, redko daje intervjuje 'ena na ena'. Informacije o sebi pa servira kar sam, in sicer v uradnih publikacijah. Raje se rokuje kot podpisuje pogodbe, podatke pa raje hrani v glavi kot na trdih diskih.

Nobena skrivnost ni, da se druži s svetovnim 'jetsetom', a niti nad enim človekom iz tega sveta ni pretirano navdušen. Znano je, da je slavnemu igralcu Sylvestru Stalloneju nekoč dal pravice za snemanje filma o formuli 1, a je bil v svojih pogojih zelo neizprosen. Vsakič, ko mu je Sly na vpogled prinesel predlog scenarija, ga je Bernie zavrnil. Filmskemu zvezdniku je kar nekajkrat ponovil, da je res podpisal nekakšen papirček, da pa koncept ne odgovarja njegovim standardom.

Kot človek, prepoln kontroverznosti, je postal izziv tudi za številne publiciste. Ena v nizu neavtoriziranih biografij z naslovom Bernie's Game, delo britanskega novinarja Terryja Lovella, ga prikazuje kot podleža, poslovneža, nagnjenega k zakulisnim igricam, ki menja strani, kot mu ustreza, krutega delodajalca, ki svoje delavce nenehno ustrahuje, osebo hitre jeze in človeka, obsedenega s čistočo, a hkrati človeka z velikim srcem. Res pa je, da mu omenjeni avtor biografije priznava, da je hkrati tudi eden izmed najsposobnejših poslovnih ljudi, ki so se kdaj rodili, da je človek s prirojeno inteligenco in s kalkulatorjem v glavi, da je zelo prebrisan in hladnokrven pogajalec …

Kakorkoli že, nekaj drži kot pribito - Ecclestone je lastnik brez konkurence najbolj gledanega športnega tekmovanja na svetu. Za njegovo naklonjenost se med seboj bojujejo predsedniki vlad manjših držav, vodje pokrajin in župani mest visoko razvitih držav. To pa seveda ni nič čudnega, če upoštevamo dejstvo, da ima samo od prodaje vstopnic v blagajni po vsaki dirki najmanj pet milijonov evrov. Glede na to, da je lastnik podjetja, je sam sebi odredil plačo - 54 milijonov funtov (63,5 milijona evrov) na leto.

Njegova največja skrb, ki pa ni samo njegova, je, kdo ga bo nasledil v poslu, ko se bo umaknil ali umrl. Prav tako velike skrbi pa ga v zadnjem času na žalost pestijo tudi v zasebnem življenju. Slavica je po 24 letih zakona namreč čez noč pobrala kovčke in se odselila. Res je sicer, da je punca iz delavske družine v zelo kratkem času vstopila v svet svetovne smetane, a je živela v zlati kletki, saj ni imela veliko prijateljic in je bila temu primerno osamljena. Bernieja skoraj nikoli ni bilo v njunem 119 milijonov evrov vrednem domu. V novo vilo z 12 spalnicami, garažo za 20 avtomobilov in vrtom, na katerem se je lahko zbralo kar dva tisoč gostov, se Slavica in njuni hčerki sploh niso hotele vseliti, ampak so raje ostale v starem domovanju v Chelseaju.

Bernie očitno ni dojel, da njegova žena ne potrebuje večje in boljše hiše, ampak pogreša le toplino doma. “Najbolj je na njun odnos vplivalo dejstvo, da izhajata iz dveh povsem različnih svetov, iz drugačnih kulturnih krogov. Če se k vsemu temu dodajo še nepremostljive razlike v značajih in odnosu do življenja, potem ni čudno, da je bilo njuno skupno življenje prepolno nesporazumov, trenj in prepirov,” je izjavila ena od Slavičinih nemških prijateljic.

Bernieju ni bilo všeč niti to, da je imela Slavica nekaj prijateljic, še posebej na živce pa mu je šla manekenka Naomi Campbell, s katero se je njegova žena nekaj časa intenzivno družila. Menil je, da težavna manekenka slabo vpliva nanjo, poleg tega pa svoje najdražje ni hotel z nikomer deliti. Na koncu ji je prekipelo in je zapustila svojega ljubosumnega in posesivnega soproga, ki ga preprosto ni mogla več prenašati.

Za razpad zakona torej ni krivih 25 centimetrov 'višinske razlike' in 28 let starostne razlike, ampak sta kriva različna značaja. V vseh teh letih so ju povezovali le še denar in hčerki. Kot v večini ločitev slavnih, je tudi v tem primeru umazano perilo kmalu priplavalo na površje. Ker Bernie o svoji ločitvi ni hotel oziroma še vedno noče govoriti javno, je sporočil le, da se je nekdanja hrvaška manekenka bosanskih korenin po njegovem mnenju odselila, ker jo moti hrup, ki nastaja ob obnovi hiše. “To je hrup, ki nas vse spravlja ob pamet. Slavica je pred kratkim kričala, da bi morali ustaviti dela, potem pa ni mogla več zdržati in je odšla. Tudi jaz bi verjetno odšel z njo, a ker sem stalno na poti, to ni potrebno,” je izjavil Bernie in dodal, da se je njegova boljša polovica začasno preselila v stanovanje Jamesa Stunta, fanta njune hčerke Petre.

Bernie je (bil) torej optimističen in tudi nekateri njegovi prijatelji so prepričani, da bo storil vse, da se Slavica vrne v njegov objem. Če gre verjeti besedam njenih prijateljev, pa bo njegova naloga zelo težka ali celo nemogoča, saj naj bi bila 50-letna Slavica glede ločitve zelo odločna in vztrajna. In to je tudi dokazala. Najprej je z zasebnim letalom odletela na Krk, bila nekaj časa pri bratu na Reki, potem pa odšla v rodno bosansko vas Maglaj v bližini Banjeluke. Tam živi njen stric, ki mu je pomagala zgraditi hišo, in pri njem uživa predvsem v popolni sproščenosti, saj se ji ni treba ličiti in lahko nosi stare majice. Potem pa je naredila še korak naprej in vložila uradno zahtevo za ločitev, kar so potrdili tudi njeni odvetniki.

V ločitvenem postopku jo bo zastopala Liz Vernon iz odvetniške pisarne Clintons, znana tudi kot odvetnica iz pekla, in šušlja se, da bi Hrvatica utegnila iztržiti tretjino ali celo polovico Berniejevega premoženja, ki ga ocenjujejo na vrtoglavih 2,8 milijarde evrov! Julian Ribet, ugledni britanski odvetnik, specializiran za ločitve, pa je izjavil, da bo ta ločitev ena največjih v britanski zgodovini.

Napisal Tim Jeras
Fotografije Red Dot, RexfeaturesPriporočamo

Nova Story že v prodaji

Story